Kategoriarkiv: Lokala annonsörer

Minns du Allhems förlag? Minns du Einar Hansen?

KRISTIAN OLSSON LILJA  är en f. d. Malmöbo som intresserar sig för livsöden. Ett sådant öde är Allhems förlag, ett svenskt bokförlag grundat 1932 av Einar Hansen i Kirseberg.

Einar Hansen kom att verka inom flera sektorer i Malmö  och Kristian Olsson Lilja håller på och skissar på en fullständig berättelse runt Hansen i serietidningsform.

Han söker nu ytterligare information att lägga till berättelsen! Kanske din väg korsade Allhems någon gång i tiden? Har du en anekdot att berätta? Hur var Hansen som person?

Hjälp Olsson Lilja med att skapa ett så fylligt personporträtt som möjligt! Kontakta honom på det sätt som passar dig!

Kristian Olsson Lilja
Kartredaktör
Sveriges Bästa Utflykter – enligt oss
www.olforlag.se
kristian@olforlag.se
Tel 0709 38 48 90

 

 

 

26

VI VILL SATSA PÅ KIRSEBERG!

Beatriz berättar om hur de träffades!

BEATRIZ CONDORI och hennes make DANIEL NUNEZ sitter rakt emot mig i deras vardagsrum på en tvärgata i Kirseberg.

Beatriz har fortfarande de bedårande öronen kvar av sin utstyrsel och Daniel sitter i halva tomtedräkten; vi har just tagit några foton för en artikel om deras företag INTIKILLA CREATION . De startade det 2018 för att ta sitt intresse till högre höjder. Plötsligt blev de intressanta inte bara för vänner och bekanta utan också för MALMÖ STAD och andra bolag t ex hyresbolag.

VI VILL DEKORERA OCH SKÖTA BARNENS FÖDELSEDAGAR!

Deras koncept är att komma till familjer som behöver en festsamordnare för barnen. BEATRIZ gör ansiktsmålningar med barnen, skapar ballongfigurer och dekorerar själva festlokalen oavsett om det är ditt vardagsrum eller du har beställt ett rum på någon barnvänlig restaurang eller lokal.

– Jag älskar detta med att göra fint för barnen och leka lekar med dem, ler BEATRIZ. Det började när min äldsta son fyllde ett år och jag dekorerade hela rummet. Alla föräldrar som kom med sina barn utbrast att det var något enastående och att jag borde ta det till en högre nivå. Så fick jag genom min mans chef Carlos  Cortes  möjlighet att dekorera Sofielunds Folkets Hus och det blev liksom startskottet. Anbud efter anbud trillade in tills vi startade själva företaget INTIKILLA CREATION för att samla ihop allt. ”Intikilla” är quechua, mitt ursprungsspråk i Peru. Mina föräldrar är bönder och jag är yngst av sju syskon.  Min pappa jobbade som lärare och det var egentligen min mamma  som hade ansvar för allt i huset och djuren. Vi producerade ost och mjölk.  ”Inti” betyder  förresten ”solen” och ”killa” ”månen. Jag är månen och Daniel är  solen, det har vi ingraverat i våra bröllopsringar!

VI MÖTTES PÅ AVENUE DE LA CULTURA

De ler åt sina minnen.

-Vi möttes på Avenue de la Cultura i Cusco, Peru. En perfekt plats för två så kreativa människor som oss att träffas på, skrattar BEATRIZ. Jag var universitets-utbildad i bl a IT och hade landat en chefspost inom ett inkassobolag där bara en vecka tidigare. Jag gick på stan den dagen för att hitta en tidning jag sökte och jag hade inte ännu lärt mig gatorna.

– Då dyker jag upp på scenen, fyller DANIEL i leende, och frågar efter vägen just till bokförsäljningen på den gatan och du visste ingenting! Vi var båda främlingar! Jag hade just avslutat en roman i södra Chile och bestämt mig för att bli en ”backpacker” och luffa Latinamerika runt. Det tog mig ca fyra år och så stod jag där i Cusco för att ta mig till Macchu Picchu, turist som man är.

Här får du en ballongblomma av mig innan du går!

– Ja, skrattar BEATRIZ. Alla hade varnat mig för dessa ”muchilleros”, backpackers som kom till denna turiststad för att ta för sig av vin och kvinnor och sedan bara ge sig iväg igen. Men du såg ganska bra ut..och jag var ny och ensam i staden.

– Du gav mig ditt email, svarar DANIEL och på den vägen gick det. Det var den 16 mars 2010 vi möttes. De tittar på varandra.

Och nu sitter vi i Kirseberg, gifta med två underbara söner, fortsätter DANIEL. Jag växte delvis upp här: min föräldrar var politiska flyktingar från Chile på 80-talet. Jag spelade i BK Flagg och nu gör min äldste son det också! Jag har arbetat i många år som fritidsledare inom Malmö Stad men nu läser jag film. Jag har många dokumentärer jag vill göra, dels om Sydamerika men även  inom mitt stora intresse historia/arkeologi. Just nu vill jag göra en bok  om megaliter i Skåne. Det verkar inte finnas någon sådan bok.

VI KOMMER MED JULTOMTEN TILL ER!

Vi kommer med jultomten till er!

Eftersom det är december och allt bestämde vi oss för att ta hem JULTOMTEN till alla barn som vill! fortsätter de. Vi kan komma vilken dag som helst, julafton också förstås. Ni kontaktar oss genom tel. 072-9154387 eller via FB Intikilla Creation så diskuterar vi allt; upplägg, favoritsaker, pris mm. Vi talar svenska/engelska/spanska.

Här är tomten! 🙂

 

 

Det här ska bli kul, säger BEATRIZ glatt. Så många glada barn det ska bli! Kirsebergs Allehanda undrar dock om inte det är hon och Daniel som kommer att ha mest kul!

Innan jag går frågar jag yngsta sonen om tomten finns. Ja, svarar han allvarligt, tomten finns, det är pappa.

NAZAR – restaurang, grill & bar

Foto: Seref

Nu händer det!  En ny restaurang  NAZAR öppnar onsdagen den 30  oktober 2019! 🙂 på Vattenverksvägen 20 i Kirseberg. Buss 4 till Kirsebergs torg. Det är dags för ett reportage och några bilder i Kirsebergs Allehanda.

SEREF CELIKLI hälsar mig välkommen in och vi sätter oss för en intervju. Stället är helt omrenoverat; nu går den i den blå tonen och det finns en anledning till det. SEREF berättar:

NAZAR – den blå stenen som skyddar mot folks negativa energier hänger tryggt på väggen.

– Jag kommer från Turkiet och där har vi en blå sten som ska skydda från det ”onda ögat” Den heter NAZAR på turkiska. Människors avundsjuka och elakheter skapar negativ energi som kan påverka en individ som får framgångar. Stenen skyddar mot det. Jag vill att min restaurang ska vara en positiv plats för god energi och gemenskap.

Han berättar vidare: ”Du ser att jag också har flera skepp på väggarna. Det är för att en berättelse gjorde starkt intryck på mig när jag arbetade hemma i Turkiet. Jag arbetade som hovmästare på en restaurang därhemma när en kund berättade följande historia:

” En man följde med ett fartyg som råkade ut för svår sjö. Han bad Gud om att bli räddad. Alla omkom förutom han som spolades upp ensam på en liten ö. Där bad han återigen om att bli räddad av Gud. Så kom ett skepp och ville plocka upp honom men han nekade: ”Jag väntar på Gud”. Så gick tiden och han dog där ensam. Så kom han till Gud och utbrast: Varför räddade du mig inte från ön!! Gud svarade:” Jag skickade dig ett skepp som skulle ta dig därifrån. Varför tog du inte det!

Foto: Seref
Foto: Seref

När jag hörde historien förstod jag att jag inte kunde gå omkring och vänta på att Gud skulle  förändra mitt liv som jag nu var ganska trött på. Hela dagarna svettades jag i kostym medan turister låg och solade nere vid havet. Jag gifte mig med en svenska och hamnade i Sverige 2001. Under 18 år arbetade jag på Stena Line- båtarna mellan Tyskland och Sverige och Danmark och Sverige.

Nu börjar mina barn komma upp i tonåren och jag kände att jag måste hålla ett öga på dem. Det är en turbulent period i ens liv när mycket kan gå fel. Så jag bestämde mig för att gå iland och så köpte jag detta ställe som jag nu renoverar och gör fint.

Kommer du att vara med på BACKANATTEN i november?

– Ja, det kommer jag, svarar SEREF. Det ska bli kul att bli ”introducerad” på ett så fint sätt på Backarna!

 

LUNCHMENY från 79 :- 🙂

Min meny kommer främst att vara olika slags grillrätter, fortsätter han, men jag kommer också att vara öppen för förslag från gästerna. Jag anställer just nu en turkisk kock.

SEREF visar de turkiska skålarna han har hämtat från Turkiet.

Från min meny kommer jag att välja ut en rätt till att vara lunchmeny som man kan beställa mellan 11.00 – 14.00 måndag -fredag. Än så länge är jag inte klar med  installation av fast telefon så man kan nå mig via 0766 – 28 34 52 så länge. Klicka för stor bild av menyn.

Själva restaurangen kommer att vara öppen mellan 10.00 – 20.00 vardager, 11.00 – 23.00 lördagar, 12.00 – 20.00 söndagar fram till dess jag får mitt alkoholtillstånd som just nu är i process. När det är klart kommer jag att ha öppet fram till 01.00 alla kvällar.

Jag kommer att köra KARAOKE fredagar och lördagar med Jim Redgård som ansvarig. En gång i månaden kommer det att bli live musik. Sedan kan det bli lite andra inslag som t ex julaftonsöppet. Vi får se!

VÄLKOMMEN TILL NAZAR! avslutar han. Jag hoppas att det kommer att bli ett nytt inslag på Backarna som folk kommer att uppskatta!

Jag vågade chansa!

 

Den som säger detta är PIA SVENSSON, ägare till presentaffären PS på Vattenverksvägen 42 i Kirseberg sedan våren 2019.

– Jag och min man befann oss i Thailand och satt med varsin gin och tonic i baren. Där och då bestämde jag mig; jag tar affären i Kirseberg! ler PIA. Efter ett långt arbetsliv inom vården och på en begravningsbyrå kände jag att det var dags för mig att stå på egna ben. Min man som är egenföretagare hade pushat mig en tid; han tyckte jag skulle få känna på samma frihetskänsla som honom. Efter beslutet ville jag bara hem och börja!

Nu sitter Kirsebergs Allehanda i affären en eftermiddag och samtalar med PIA om hur det har gått sedan starten.

JAG ÄLSKAR KUNDKONTAKTEN PÅ BACKARNA

– Jag startade också en webbshop när jag kom hem från semestern, fortsätter hon. Den heter https://www.butikps.se/

Behöver du en fin dekal till din dörr? Här är den i olika typsnitt och form.

Vilka fina reaktioner jag fick från webbhotellet! De tyckte det var häftigt med en 50-plussare som lärde sig hantera en sådan site. Mest var det folk i 25-års åldern annars. Jag satte en ära i att kunna sköta den själv och har knappt alls behövt anlita supporten! Det är också webbshopen som genererar mest inkomster nu i början innan jag har hunnit bygga upp en kundkrets på Backarna, men det är redan på gång!

Seine Andersson har redan hittat vad hon är ute efter på en hylla.

Redan från starten i april 2019 har det kommit in kunder på jakt efter den perfekta presenten. Sommarkul i Beijers Park har också varit en draghjälp under sommaren. Jag älskar just kundkontakten och en mindre affär som min gör att jag kan lyssna till varje kunds behov på ett annat sätt än en stor kedja. Jag får många bra tips och idéer från andra kreativa personer här!

– Och vilka fina grönområden Backarna har, utbrister PIA. Vi bodde här ett tag men nu har vi villa i Skurup. Min bror Mikael ”Harley” Johansson har bott här i ett 30-tal år så området är bekant för mig på så sätt också. I många år har jag också klippt mig hos Jenny härintill och det var så jag kom att gå in i denna butiken och börja drömma.. och så fick jag tillfälle att köpa den!

En affär med många spännande saker.

 

Jag har också hela tiden en fyndhörna med 50% för jag vill ha omsättning på tingen. En kund ska komma in till nya spännande föremål hela tiden.

 

Äkta Backavatten!

 

”ÄKTA BACKAVATTEN”. Du kan själv komma och beställa vad som ska stå på den!

PIA avslutar intervjun med att säga:

-Har du en dröm, kanske en livsstilsdröm, gör som jag gjorde! VÅGA CHANSA! Bli din egen! Har du vägarna förbi, kom in och prata om det och titta på mina presentartiklar. Jag har både för den lilla och stora plånboken. Välkommen!

 

 


 

”Bernard på Backarna” är här!

EMIL NERSTRAND kommer ut med både bord, stolar och kaffe till vår intervju om deras nystartade lilla vintageaffär BERNARD PÅ BACKARNA på Vattenverksvägen 42.

Klockan är två och han öppnar för en måndagseftermiddag i butiken. Det är fortfarande sommarvarmt i solen. Hans fru EVELINA NERSTRAND hälsar varmt med båda händerna om min hand och undrar intresserat hur länge jag har hållit på att intervjua.

KREATIVA KIRSEBERGABOR

Emil spikar upp öppetskylten för dagen.

– Det har redan kommit en hel del intresserade, berättar EMIL, när han har slagit sig ner rakt emot mig och kommit till ro. Även under tiden som vi målade och fixade, från maj fram till mitten av juli, kom det intresserade folk förbi.

Emil kan gå igång på ett årtal. Han blir en detektiv för att veta mer om prylen.

Kirseberg verkar vara fullt av öppna och kreativa människor som gärna byter ett ord eller två!

NAMNET BERNARD- EN HYLLNING

EMIL berättar att han och hans fru EVELINA flyttade till Floragatan i Kirseberg i början på året. På väg till Netto en dag upptäckte de butiken och dess ägare Åsa som vill hitta nya ägare.

– Det tog inte lång tid för oss att bestämma oss, säger han. EVELINA och jag är grymt intresserade av gamla prylar och vi har faktiskt gått och funderat just på en sådan här affär. Namnet Bernard är förresten en hyllning till en tidigare granne på 94 år, som kommit att bli en förebild för mig.

SLAGAUKTIONER I VÄRMLAND

Till vardags är vi lärare i musik/historia samt musik/engelska. Vi kommer inte härifrån utan jag är från Värmland och Evelina från Örnsköldsvik, fortsätter han. Min far och jag håller på med gamla prylar därhemma och åker runt på slagauktioner för att fynda. När Evelina och jag öppnade affären, kom min far ner med ett lass, samtidigt passade vi på att rensa ut lite från vår lägenhet. Otroligt vad man samlar på sig!

– Jag är väldigt intresserad av en pryls historia, berättar han ivrigt vidare. Man blir lite av en detektiv! Ett årtal kan få mig att börja leta efter mer information. Ibland diskuterar jag med experter på Bukowski för att bli extra säker.

EN NY MÖTESPLATS – KONSTUTSTÄLLNING och FIKA

– Det var lite nervöst till att börja med om vad skulle gå att sälja; man vet ju inte riktigt vad folk vill ha här nere, fortsätter EMIL. Nu vet vi lite bättre och så har vi ju vår egen ”nisch” kan man säga; vi inriktar oss på mindre hushåll, folk som inte bor så stort och hellre vill ha något nättare och mindre som får plats. Vi har t ex redan sålt en teakbyrå, ett tidningsställ och ett klaffbord.

Men vi är inne på andra projekt också; vi vill att detta ska bli en mötesplats för folk, fortsätter EMIL! Förutom sakerna kommer vi att ha konstutställningar; just nu har vi en kille MARTIN JUTEUS som ställer ut. Ett hörn får bli en fikaplats där vi i all enkelhet säljer kaffe med något hembakat av Evelina. Det är bara att komma hit och sitta en stund för fika! Man behöver inte köpa. Har du dessutom något som du skulle vilja få sålt, sådant som vi tycker vi vill sälja, så kom förbi. Vi tar lite provision som tack för det.

INVIGNING och JULMARKNAD

EMIL återkommer flera gånger till att han känner en mycket positiv anda i området och att de gärna vill delta i lokala arrangemang. Backanatten har de hört talas om och hoppas på att få delta i.

– Sedan tänkte vi själva ha en JULMARKNAD, fortsätter han och broderar ut om marschaller och olika stånd både ute och inne. Vi ska också ha en riktig INVIGNING så småningom, fortsätter han, ja vi har många planer; en syjunta kommer att startas till exempel.

– Dessutom tänkte jag ta tag i själva utemiljön framför affären. Grannaffären är också nystartad och kanske kan vi göra något åt planen tillsammans samt plantera lite växter på avsatsen. Jag ska prata med hyresvärden, säger han och pekar mot avsatsen mot trottoaren. Min vän ARON MANDELMAN ska hjälpa mig till våren med val av växter har han lovat.

Nu börjar en del kunder dyka upp; han låter dem vandra en stund ensamma i affären med vi dricker upp vårt kaffe och avslutar intervjun.

På vägen hem bestämmer jag mig för att läsa på lite om ordet VINTAGE.  Det betyder: ”något av äldre, fin kvalité, oftast från åren mellan världskrigen. När det gäller kläder bör de vara minst 25 år gamla, tillhöra en viss era t ex sent 1800-tal eller 60-talet.”

På Malmös guide till vintagebutiker finns det 19 adresser så intresset verkar stort. Snart ligger säker BERNARD PÅ BACKARNA bland dem också. På FB och Instagram finns de redan.

Emil och Evelina Nerstrand