Kategoriarkiv: Lokala annonsörer

”En kan inte göra allt – men alla kan göra något”

Kirsebergs Allehanda knackar på i vattentornets lokal på markplan i Kirseberg. Den har stått tom i över ett år sedan de förra hyresgästerna flyttade ut. Plötsligt glimmar det av ljus genom fönstren igen. Ett snabbt möte i trädgården bjuder in till en intervju om vad som händer där.

Johannes Bathily

Johannes, en 35-årig ung man, står och sopar upp pepparkakor i en gång när jag kommer in. En kartong har fallit i golvet och innehållet har spritt sig.

– Vi ska bjuda de hemlösa på pepparkakor framåt jul, förklarar han.

Någon ropar från den öppna dörren: Hej, är det här jag kan hämta lite kläder?

Johannes skyndar mot dörren och ger mig sopborsten och soptunnan i farten. Jag sopar upp resten. Johannes visar mannen var kläder finns som passar honom. Han tackar och går. Vi fortsätter samtalet.

Under hela intervjun kommer det personer för att träffa honom i olika ärenden. En man säljer honom en ställning att ha på utdelningsvagnen för att hänga kläder på. Den blir han mycket glad över. Måtten stämde perfekt.

Johannes med den inköpta ramen.

 

ALLT BÖRJAR MED EN VISION

Alla rum i denna forna föreningslokal är redan proppfulla med kläder trots att han nyligen har flyttat in. Det är som att vandra i ett hav av tyger. I högtalare ljuder bakgrundsmusik och tillsammans med ljusslingorna som enda ljus känner man sig plötsligt som i december en sen kväll.

Det här är Johannes egen stil, hans eget projekt som han startade för 14 månader sedan nere på Triangeln och som nu växer genom hans passion. Han utstrålar en varm, bestämd energi som inte tappar fokus. När vi sätter oss för att samtala för han mjukt samtalet tillbaka till det han vill säga om vi hamnar lite ”off topic”. Han är en ledare, men en ledartyp man gärna vill följa; man känner att han leder för visionens skull, inte för något annat. Han kanaliserar en vision.

Ljusslingor och musik

 

HEIMSTADEN STÄLLER UPP

Johannes är egentligen anställd inom organisationen ”Jobb och Bostad” som verkar i ca 100 städer runt om i Sverige. Bara FB-gruppen ”Jobb i Malmö” har 60.000 medlemmar. ”Hjälpenhemlös.se” är hans eget projekt, som efter starten på Triangeln, hamnade på Södra Bulltoftavägen ett tag. Men så plötsligt i våras stod han utan lokal och det var då Heimstaden steppade in.

-Jag är mycket tacksam för att Heimstaden ställer upp och gav mig denna fina lokal i Kirsebergs gamla vattentorn, säger Johannes.

FRAMTIDSCENTER

Johannes vid alla kylskåpen

Min vision, fortsätter han, är att en dag kunna bygga ett center där allt finns under ett tak: ett tvätteri, sociala möteslokaler, kombinationboenden där jag vill anställa de hemlösa och där de ska bo för att i sin tur söka upp andra hemlösa för att bryta deras situation osv.

NY FORM AV HEMLÖSHET

Kirsebergs Allehanda läser själv på nätet hur hemlösheten har förändrats med åren; från början var det mest hemlösa med sociala problem; missbruk, psykiska problem osv.

Nu har delen ”strukturellt hemlösa” ökat till 40% av alla. De har blivit hemlösa av yttre orsaker t ex för att det inte byggs billiga hyresrätter för arbetarklassen längre; skilsmässor, sjukdom och pension gör att människor slängs ut på gatan i en allt hårdare bostadsmarknad. Vem som helst har inte längre rätt till en lägenhet trots att det i ”regeringsformens första kapitel, första paragraf, andra stycket” står att alla har rätt till en bostad.

Idag har den rätten gått över till att betyda en ”tak över huvud”-garanti som  kostar kommunerna 5,3 miljarder per år, med utgifter för dygnshyror mellan 1000-4000 kr natten. Antalet sociala lägenheter i Sverige är lågt jämfört med t ex Nederländerna där 75% av alla hyresrätter är ”sociala boenden”.

MINST 33 000 HEMLÖSA

Att situationen har blivit som den blivit har att göra med inträdet i EU: den nationella bostadsansvaret togs bort och allt ansvar las på kommunerna. Den kommunala allmännyttan drivs idag enligt affärsmodellen och ska betala sig. I Ståle Holgerssons bok (2017) ”Staden och kapitalet” med underrubriken ”Malmö i krisernas tid” frågar han sig varför vi slutade bygga för arbetarklassen.

Svaret där är att den gamla svenska industrikapitalismen insåg att all lön inte kunde gå enbarttill hyra utan arbetaren måste också ha råd att köpa industrins varor. Dagens globala finanskapitalism har inte alls denna koppling till samhället: de verkar internationellt och tar inte något som helst samhällsansvar i ekvationen om hur ett samhälle ska gå runt.

Hyrorna har skjutit i höjden samtidigt som 83% av Sveriges 290 kommuner idag har bostadsbrist. 2017 gjordes en uppskattning av antalet hemlösa till 33 000. Då räknades bara de som ingick i något välfärdsystem; barn, EU-migranter, asylsökande eller papperslösa räknas inte in.

FATTIGPENSIONÄRER- NI ÄR OCKSÅ VÄLKOMNA!

Det är denna utveckling i stort som unga Johannes ser och vill motverka: – Jag vänder mig till alla målgrupper; förutom till hemlösa också till dagens fattigpensionärer. Kom hit och hitta något för dig!

VILL DU HJÄLPA TILL?

Till den som vill göra en insats finns det en hel del att göra i lokalen:

– Vi har tvättmaskin och tumlare, berättar Johannes. Vi behöver hjälp av några att tvätta det vi får och även tvätta åt de hemlösa så de inte ska behöva gå i skitiga kläder på stan.

Tvättmaskin och tumlare

– Vi behöver hjälp med städning och sortering.

– Vi behöver hjälp att hämta upp mat från våra leverantörer på stan. Vi har flera kylskåp här där vi lagrar det vi behöver för de närmsta dagarna. Detta tar jag med mig ut på stan och delar ut.  – Vill du vara med och dela ut på stan, kom hit med din lådcykel så lastar vi den full och så följer du med mig ut!

Det är bara att höra av sig till Johannes via email: johannes@jobbochbostad.se Ringa: 070-4450221 eller gå in på  hemsidan www.hjälpenhemlös.se

TÄLT, VINDSKYDD, LIGGUNDERLAG

– Just nu inför vintern söker vi tält, vindskydd, liggunderlag! Om du vill lämna något, gå runt tornet till dess ”baksida”.

Johannes reser sig upp och skyndar vidare i dagens schema. Han brukar inte komma hem förrän framåt midnatt och snart börjar nästa dags morgon.

Hans vision leder honom dock stadigt framåt..

Minns du Allhems förlag? Minns du Einar Hansen?

KRISTIAN OLSSON LILJA  är en f. d. Malmöbo som intresserar sig för livsöden. Ett sådant öde är Allhems förlag, ett svenskt bokförlag grundat 1932 av Einar Hansen i Kirseberg.

Einar Hansen kom att verka inom flera sektorer i Malmö  och Kristian Olsson Lilja håller på och skissar på en fullständig berättelse runt Hansen i serietidningsform.

Han söker nu ytterligare information att lägga till berättelsen! Kanske din väg korsade Allhems någon gång i tiden? Har du en anekdot att berätta? Hur var Hansen som person?

Hjälp Olsson Lilja med att skapa ett så fylligt personporträtt som möjligt! Kontakta honom på det sätt som passar dig!

Kristian Olsson Lilja
Kartredaktör
Sveriges Bästa Utflykter – enligt oss
www.olforlag.se
kristian@olforlag.se
Tel 0709 38 48 90

 

 

 

26

VI VILL SATSA PÅ KIRSEBERG!

Beatriz berättar om hur de träffades!

BEATRIZ CONDORI och hennes make DANIEL NUNEZ sitter rakt emot mig i deras vardagsrum på en tvärgata i Kirseberg.

Beatriz har fortfarande de bedårande öronen kvar av sin utstyrsel och Daniel sitter i halva tomtedräkten; vi har just tagit några foton för en artikel om deras företag INTIKILLA CREATION . De startade det 2018 för att ta sitt intresse till högre höjder. Plötsligt blev de intressanta inte bara för vänner och bekanta utan också för MALMÖ STAD och andra bolag t ex hyresbolag.

VI VILL DEKORERA OCH SKÖTA BARNENS FÖDELSEDAGAR!

Deras koncept är att komma till familjer som behöver en festsamordnare för barnen. BEATRIZ gör ansiktsmålningar med barnen, skapar ballongfigurer och dekorerar själva festlokalen oavsett om det är ditt vardagsrum eller du har beställt ett rum på någon barnvänlig restaurang eller lokal.

– Jag älskar detta med att göra fint för barnen och leka lekar med dem, ler BEATRIZ. Det började när min äldsta son fyllde ett år och jag dekorerade hela rummet. Alla föräldrar som kom med sina barn utbrast att det var något enastående och att jag borde ta det till en högre nivå. Så fick jag genom min mans chef Carlos  Cortes  möjlighet att dekorera Sofielunds Folkets Hus och det blev liksom startskottet. Anbud efter anbud trillade in tills vi startade själva företaget INTIKILLA CREATION för att samla ihop allt. ”Intikilla” är quechua, mitt ursprungsspråk i Peru. Mina föräldrar är bönder och jag är yngst av sju syskon.  Min pappa jobbade som lärare och det var egentligen min mamma  som hade ansvar för allt i huset och djuren. Vi producerade ost och mjölk.  ”Inti” betyder  förresten ”solen” och ”killa” ”månen. Jag är månen och Daniel är  solen, det har vi ingraverat i våra bröllopsringar!

VI MÖTTES PÅ AVENUE DE LA CULTURA

De ler åt sina minnen.

-Vi möttes på Avenue de la Cultura i Cusco, Peru. En perfekt plats för två så kreativa människor som oss att träffas på, skrattar BEATRIZ. Jag var universitets-utbildad i bl a IT och hade landat en chefspost inom ett inkassobolag där bara en vecka tidigare. Jag gick på stan den dagen för att hitta en tidning jag sökte och jag hade inte ännu lärt mig gatorna.

– Då dyker jag upp på scenen, fyller DANIEL i leende, och frågar efter vägen just till bokförsäljningen på den gatan och du visste ingenting! Vi var båda främlingar! Jag hade just avslutat en roman i södra Chile och bestämt mig för att bli en ”backpacker” och luffa Latinamerika runt. Det tog mig ca fyra år och så stod jag där i Cusco för att ta mig till Macchu Picchu, turist som man är.

Här får du en ballongblomma av mig innan du går!

– Ja, skrattar BEATRIZ. Alla hade varnat mig för dessa ”muchilleros”, backpackers som kom till denna turiststad för att ta för sig av vin och kvinnor och sedan bara ge sig iväg igen. Men du såg ganska bra ut..och jag var ny och ensam i staden.

– Du gav mig ditt email, svarar DANIEL och på den vägen gick det. Det var den 16 mars 2010 vi möttes. De tittar på varandra.

Och nu sitter vi i Kirseberg, gifta med två underbara söner, fortsätter DANIEL. Jag växte delvis upp här: min föräldrar var politiska flyktingar från Chile på 80-talet. Jag spelade i BK Flagg och nu gör min äldste son det också! Jag har arbetat i många år som fritidsledare inom Malmö Stad men nu läser jag film. Jag har många dokumentärer jag vill göra, dels om Sydamerika men även  inom mitt stora intresse historia/arkeologi. Just nu vill jag göra en bok  om megaliter i Skåne. Det verkar inte finnas någon sådan bok.

VI KOMMER MED JULTOMTEN TILL ER!

Vi kommer med jultomten till er!

Eftersom det är december och allt bestämde vi oss för att ta hem JULTOMTEN till alla barn som vill! fortsätter de. Vi kan komma vilken dag som helst, julafton också förstås. Ni kontaktar oss genom tel. 072-9154387 eller via FB Intikilla Creation så diskuterar vi allt; upplägg, favoritsaker, pris mm. Vi talar svenska/engelska/spanska.

Här är tomten! 🙂

 

 

Det här ska bli kul, säger BEATRIZ glatt. Så många glada barn det ska bli! Kirsebergs Allehanda undrar dock om inte det är hon och Daniel som kommer att ha mest kul!

Innan jag går frågar jag yngsta sonen om tomten finns. Ja, svarar han allvarligt, tomten finns, det är pappa.

NAZAR – restaurang, grill & bar

Foto: Seref

Nu händer det!  En ny restaurang  NAZAR öppnar onsdagen den 30  oktober 2019! 🙂 på Vattenverksvägen 20 i Kirseberg. Buss 4 till Kirsebergs torg. Det är dags för ett reportage och några bilder i Kirsebergs Allehanda.

SEREF CELIKLI hälsar mig välkommen in och vi sätter oss för en intervju. Stället är helt omrenoverat; nu går den i den blå tonen och det finns en anledning till det. SEREF berättar:

NAZAR – den blå stenen som skyddar mot folks negativa energier hänger tryggt på väggen.

– Jag kommer från Turkiet och där har vi en blå sten som ska skydda från det ”onda ögat” Den heter NAZAR på turkiska. Människors avundsjuka och elakheter skapar negativ energi som kan påverka en individ som får framgångar. Stenen skyddar mot det. Jag vill att min restaurang ska vara en positiv plats för god energi och gemenskap.

Han berättar vidare: ”Du ser att jag också har flera skepp på väggarna. Det är för att en berättelse gjorde starkt intryck på mig när jag arbetade hemma i Turkiet. Jag arbetade som hovmästare på en restaurang därhemma när en kund berättade följande historia:

” En man följde med ett fartyg som råkade ut för svår sjö. Han bad Gud om att bli räddad. Alla omkom förutom han som spolades upp ensam på en liten ö. Där bad han återigen om att bli räddad av Gud. Så kom ett skepp och ville plocka upp honom men han nekade: ”Jag väntar på Gud”. Så gick tiden och han dog där ensam. Så kom han till Gud och utbrast: Varför räddade du mig inte från ön!! Gud svarade:” Jag skickade dig ett skepp som skulle ta dig därifrån. Varför tog du inte det!

Foto: Seref
Foto: Seref

När jag hörde historien förstod jag att jag inte kunde gå omkring och vänta på att Gud skulle  förändra mitt liv som jag nu var ganska trött på. Hela dagarna svettades jag i kostym medan turister låg och solade nere vid havet. Jag gifte mig med en svenska och hamnade i Sverige 2001. Under 18 år arbetade jag på Stena Line- båtarna mellan Tyskland och Sverige och Danmark och Sverige.

Nu börjar mina barn komma upp i tonåren och jag kände att jag måste hålla ett öga på dem. Det är en turbulent period i ens liv när mycket kan gå fel. Så jag bestämde mig för att gå iland och så köpte jag detta ställe som jag nu renoverar och gör fint.

Kommer du att vara med på BACKANATTEN i november?

– Ja, det kommer jag, svarar SEREF. Det ska bli kul att bli ”introducerad” på ett så fint sätt på Backarna!

 

LUNCHMENY från 79 :- 🙂

Min meny kommer främst att vara olika slags grillrätter, fortsätter han, men jag kommer också att vara öppen för förslag från gästerna. Jag anställer just nu en turkisk kock.

SEREF visar de turkiska skålarna han har hämtat från Turkiet.

Från min meny kommer jag att välja ut en rätt till att vara lunchmeny som man kan beställa mellan 11.00 – 14.00 måndag -fredag. Än så länge är jag inte klar med  installation av fast telefon så man kan nå mig via 0766 – 28 34 52 så länge. Klicka för stor bild av menyn.

Själva restaurangen kommer att vara öppen mellan 10.00 – 20.00 vardager, 11.00 – 23.00 lördagar, 12.00 – 20.00 söndagar fram till dess jag får mitt alkoholtillstånd som just nu är i process. När det är klart kommer jag att ha öppet fram till 01.00 alla kvällar.

Jag kommer att köra KARAOKE fredagar och lördagar med Jim Redgård som ansvarig. En gång i månaden kommer det att bli live musik. Sedan kan det bli lite andra inslag som t ex julaftonsöppet. Vi får se!

VÄLKOMMEN TILL NAZAR! avslutar han. Jag hoppas att det kommer att bli ett nytt inslag på Backarna som folk kommer att uppskatta!

Jag vågade chansa!

 

Den som säger detta är PIA SVENSSON, ägare till presentaffären PS på Vattenverksvägen 42 i Kirseberg sedan våren 2019.

– Jag och min man befann oss i Thailand och satt med varsin gin och tonic i baren. Där och då bestämde jag mig; jag tar affären i Kirseberg! ler PIA. Efter ett långt arbetsliv inom vården och på en begravningsbyrå kände jag att det var dags för mig att stå på egna ben. Min man som är egenföretagare hade pushat mig en tid; han tyckte jag skulle få känna på samma frihetskänsla som honom. Efter beslutet ville jag bara hem och börja!

Nu sitter Kirsebergs Allehanda i affären en eftermiddag och samtalar med PIA om hur det har gått sedan starten.

JAG ÄLSKAR KUNDKONTAKTEN PÅ BACKARNA

– Jag startade också en webbshop när jag kom hem från semestern, fortsätter hon. Den heter https://www.butikps.se/

Behöver du en fin dekal till din dörr? Här är den i olika typsnitt och form.

Vilka fina reaktioner jag fick från webbhotellet! De tyckte det var häftigt med en 50-plussare som lärde sig hantera en sådan site. Mest var det folk i 25-års åldern annars. Jag satte en ära i att kunna sköta den själv och har knappt alls behövt anlita supporten! Det är också webbshopen som genererar mest inkomster nu i början innan jag har hunnit bygga upp en kundkrets på Backarna, men det är redan på gång!

Seine Andersson har redan hittat vad hon är ute efter på en hylla.

Redan från starten i april 2019 har det kommit in kunder på jakt efter den perfekta presenten. Sommarkul i Beijers Park har också varit en draghjälp under sommaren. Jag älskar just kundkontakten och en mindre affär som min gör att jag kan lyssna till varje kunds behov på ett annat sätt än en stor kedja. Jag får många bra tips och idéer från andra kreativa personer här!

– Och vilka fina grönområden Backarna har, utbrister PIA. Vi bodde här ett tag men nu har vi villa i Skurup. Min bror Mikael ”Harley” Johansson har bott här i ett 30-tal år så området är bekant för mig på så sätt också. I många år har jag också klippt mig hos Jenny härintill och det var så jag kom att gå in i denna butiken och börja drömma.. och så fick jag tillfälle att köpa den!

En affär med många spännande saker.

 

Jag har också hela tiden en fyndhörna med 50% för jag vill ha omsättning på tingen. En kund ska komma in till nya spännande föremål hela tiden.

 

Äkta Backavatten!

 

”ÄKTA BACKAVATTEN”. Du kan själv komma och beställa vad som ska stå på den!

PIA avslutar intervjun med att säga:

-Har du en dröm, kanske en livsstilsdröm, gör som jag gjorde! VÅGA CHANSA! Bli din egen! Har du vägarna förbi, kom in och prata om det och titta på mina presentartiklar. Jag har både för den lilla och stora plånboken. Välkommen!