Kategoriarkiv: Med hälsning från..

Avslag på kulturbidrag från Malmö Förskönings- och planteringsförening 2020

Kirsebergs Allehanda skickade in en ansökan 2020, på uppfodran av föreningen själv, för lite stöd/underhåll av den femåriga arbetet med att samla all tillgänglig historisk information om Kirseberg  på en websida för framtida Kirsebergabor. Några  1000-lappar eftersöktes.

Tyvärr räckte inte det 5 GB digra materialet, innehållande intervjuer med nu levande Kirsebergabor, inköpta bilder från bildbyråer, scanning av Kirsebergabibliotekets digra Backaarkiv, föredrag med Backaförfattare, insända berättelser från förr, gatuvandringsreportage,  Backa-Billy-historier mm. för ett positivt svar. Se Sökindex

Projektet startades efter insikten att Malmö Stadsarkiv inte innehöll så mycket  material  vid ett uppsatsskrivande på etnologiska institutionen i Lund. Kirsebergs Allehanda anser att detta arbete under fem år delvis  har fyllt den luckan.

——————

I början av april kom deras häfte om Kirseberg ut. Redan i november 2019 bad Kirsebergs Allehanda att få vara med som en fördjupningslänk. Men icke – det dög inte heller.

 

En dag i början av 1953. Backaförfattaren Lennart Olsson minns.

I barnrikehuset på Lundavägen 57 och 59 har dagen redan börjat, Faddrar och de vuxna ungarna har gett sig iväg till sina arbetsplatser. Hos Olsson är det fortfarande lugnt, eftersom fadern är till sjöss och de äldre barnen lämnat sitt föräldrahem, för att försörja sig själv. Men snart bryts lugnet även här.

Jag vaknar av att mamma ropar från det andra sovrummet. Det gör hon varje dag, för att väcka mig. Jag måste ju stiga upp och förbereda frukosten till mina småbröder, som ligger i den utdragbara träsoffan. Hawia och Batta ligger skavföttes medan Nane ligger för sig själv utan att ha andras fötter i ansiktet. Jag sätter mig upp på sängkanten och gnuggar ögonen, tittar ut genom fönstret. Jag ser att det är grått och trist väder, ingen snö längre, bara regn och blask. I några gluggar på fängelsefasaden, som jag kan se från sovrumsfönstret, är det tänt, det är tydligen tid för fångarna på Malmös gigantiska fängelse. Jag går in på toaletten och gör en kattatvätt. Jag hittar inte min tandborste, så tandborstningen får vänta, kanske den kommer tillrätta tills i morgon, tänker jag. Jag går ut i köket där jag tar fram kastrull, mjölk och kakao. Medan mjölken kokar upp tar jag fram bröd, smör och pålägg. Det blir ost och leverpastej som vanligt. När chokladen är färdig brer jag de antal mackor som mina bröder önskat sig kvällen innan. Nu är frukosten färdig, jag går in och väcker bröderna. Nu blir det liv och rörelse i lägenheten när de bråkar och trängs i badrummet. Tjafset fortsätter vid frukostbordet. Från mammas sovrum hörs inte ett ljud, hon sover säkert gott utan att bry sig om oss. Strax efter är vi alla klädda och mätta. Vi tar våra skolväskor och lämnar lägenheten. Mamma sover fortfarande, men hon får i alla fall ta hand om disk och städning av köket. Sängarna har vi själva bäddat. I trappan möter jag flera ungar som också är på väg till backauniversitetet. Det är ett tiotal ungar som ljudligt klampande i trappstegen tar sig ut från trappan.

När jag kommer ut på Lundavägen, inväntar jag musen som kommer ett tiotal meter efter mig. Vi går ju i samma klass och han bor granne till mig. Vi följer strömmen av ungar som alla har samma mål. Det är ungar från alla hus längs Lundavägen, Ända ute från Östra Fäladsgatan. Jag tittar efter Nailon och Ginga, men ser dem inte, de bor i 59:an. Vi fortsätter utan att invänta dem. Det är halvdunkelt men vindstilla. Träden som bildar en Allé längs vägen står svarta och spöklika, spretande med sina nakna grenverk. Den stenbelagda gatan ser blank och glatt ut i det regniga vädret.

Allé träd delade vägbanor spårvagnsspår på Lundavägen i Malmö 1947. Th personbil cyklist vid Kirsebergsskolan.
Foto: Historisk Bildbyrå samling

Den stenbelagda Lundavägen med backa universitetet till höger.

Men både jag och musen är varmt klädda, förvisso i våra äldre bröders avlagda kläder. På huvudet har vi en toppaluva som år högsta modet. I dag går det något fortare att ta sig till skolan, man vill ju komma inomhus så fort som möjligt. Även den klinkerbeklädda trottoaren har skiftat färgnyans av blötan. Men när vi korsar Dalhemsgatan får vi hålla oss på de rektangulära betongplattorna som ligger inbäddade mitt i trottoaren. På båda sidor om dessa är det, här och var, vått och lerigt. Jag kastar ett öga över gatan och får se att innanför de stora skyltfönstren på Philipssons, står det nya bilar, Bl.a. Merca 180. En bil inte många har råd med. Jag nämner det till Musen som inte visar något intresse av bilar. Jag kommer ihåg den vackra Patriciervillan som låg inbäddad i en grönskande trädgård innan Philipssons bilfirma kom till. Där bodde en äldre dam som köpte alla svampar som vi plockade längs lundavägen och ute vid skitspissen. Denna svamp (fjällskivling) fanns det gott om längs Lundavägen. Den lilla tidningskiosken vid ändhållplatsen för ittan är borta, numera måste man gå till tobaksaffären på Rostorpsgatan om man vill köpa någon serietidning. Vi fortsätter förbi Trädgårdsmästaren Anderssons ägor och förbi fängelsedirektörens villa. Det är tyst runt om mig , mina tankar kretsar runt skolan. Den största glädjen med skolan idag är att det endast är några månader kvar tills man kan säga adjö till backauniversitetet. Jag slutar ju skolan efter sjunde klass.

Snart är vi framme vid den lilla grinden som finns bakom den stora huvudbyggnaden på skolan. Innanför grinden lämnar vi alla de andra, som fortsätter längs fasaden och svänger till vänster vid gaveln där de kommer in på den stora skolgården. Jag och Musen går till höger bort till den gamla skolbyggnaden.

Gamla Kirsebergsskolan revs 1957. Tillhör Pether Larsson

Vår sal låg på andra våningen till vänster.

Vi kommer i lagom tid innan det ringer in. Efter några minuter är alla ungar som går i denna skolbyggnad, samlade. I nästa ögonblick ringer det in. Det blir ett fasligt klampande i trätrappan när alla ungarna tar sig till sina salar. Klass 7a där jag går är inte speciellt tysta. Någon ordnad uppställning utanför klassrummet försigkommer inte. Vi har i fyra år haft lärare Brorsson som visste hur man skulle hålla pli på oss backabusar. Under dessa fyra år var vi alltid uppställda i två led utanför klassrummet. Det var alltid tyst när läraren kom. Men inte idag, vi har ju fått en ny lärare med namnet Fälthammar. Det visade sig snart att denna lärare var annorlunda, vilket gjorde att vi tappade respekten för honom, så även idag. När läraren kommit och vi intagit våra platser fortsatte sorlet i klassen. Vi blir tillsagda, men det blir inte tyst. Efter en stund och flera tillsägelser tappar läraren tålamodet. Han börjar skrika och gestikulera, medan han skakar i hela kroppen. Först då blir det tyst, men inte på läraren, han fortsätter gorma medan han lämnar klassrummet. Det går en kvart. In i salen kommer överlärare Ljungberg. Vi får en utskällning som viner som piskrapp. När nästa lektion börjar har vi fått en vikarie. En kvinnlig sådan. Det blir något lugnare i klassen efter utskällningen vi fått. Men bakom ryggen på lärarinnan hittade vi på hyss. Vi bytte platser i salen, vilket ledde till att fröken ställde frågor till fel unge. Det tog några lektioner innan hon kom på det. Men vi blev ganska snopna när hon sa att hon tyckte det var en kul grej vi hade hittat på. Hon frågade, om det var ett sätt att testa henne. Vi hade ingen aning om någon test, vi gjorde det som ett hyss bara. Men vi blev snällare efter det. När det ringde till middagsrasten hade de sista lektionerna genomförts som på Brorssons tid. Jag lämnar salen och tillsammans med de övriga ger vi oss iväg mot matsalen.

I dag äter vi inte i den gamla matsalen som låg på gaveln i vår gamla skolbyggnad. Nu går vi till den nya matsalen som ligger i nya läroverksbyggnaden. Jag följer mina klasskamrater runt den rödbruna huvudbyggnaden. Vi korsar den stora rastgården och kommer fram till sidobyggnaden till realskolan. Här ligger den nya matsalen. Nu slipper vi sitta på långbänkar och vid långbord. Nu är det riktiga stolar och små bord med plats för upp till åtta personer. Nu är det också slut med mackor, mjölk och choklad, nu är det lagad mat som gäller. Efter maten har vi middagsrast drygt en timme. Jag går tillsammans med några klasskamrater runt huvudbyggnaden och ut på Lundavägen. Vi skall gå ner till suran (Surån). För att kolla om det finns is som det går att jumpa på. Vädret har blivit bättre, Det mesta som var blött har torkat upp, även om det hänger tunga grå moln på himmelen.

Hedbergs Bil Malmö
Bilhallen på Lundavägen
1949
Kirsebergsskolan i bakgrunden
Spårvagn Linje 1 Rosengårdsstaden

Vi korsar Lundavägen och tar sikte på sjölundastigen som leder ner till suran. Denna grusade stig förbinder Sjölunda järnvägsstation med backauniversitetet. Vi kommer ner till suran och går längs ån. Men besvikelsen blir stor, ingen is som är bärande längre. Jag förstår nu att vinternöjena är slut för i år. Vår lekarnas tid har börjat. Vi får nöja oss med att tävla om vem som kan hoppa över ån utan att dölla i. Men jag tröttnar på detta och lämnar kompisarna. Jag går tillbaka till skolan, där jag på skolgården träffar på min lillebror Nane. Han visar mig att han har femtio öre. Jag bommar tjugofem öre som jag lovar betala tillbaka på söndag. När han sagt ja, går vi över Norra Bulltoftavägen och in i Amalias affär. Jag köper fem fem öres kola, Nane köper en pastillask (Viol). Vi kollade om det gick att sno något godis, men eftersom vi var ganska få i affären, gick det inte. Ibland när trängseln är stor går det bra att betala med, en och fyra. Vi återvänder in på Skolgården där vi blir hejdade av en rastvakt, det är fröken Ljungberg. Hon säger, ni har varit utanför skolan, har ni fått lov till det? Jag svarar, att vi har middagsrast, vilket hon nöjer sig med. Hade det varit en vanlig rast skulle det bli rapport till rektor och lärare. Det skulle bli någon form av bestraffning för tilltaget, tre rapp med rotting i ändan eller B i uppförande i betyget. Borta vid ena ingången till huvudbyggnaden har det samlats en massa ungar, någon står med en kamera och tar bilder på alla ungarna och skolgården.

Rast på Kirsebergsskolan. Årtal okänt. Erik Liljeroth 1920 – 2009 Nordiska museet

I byggnaden längst bort ligger matsalen. Längst fram på bilden syns Alf Lundh från 59c. Bakom honom till höger syns Hawia, min lillebror.

Eftermiddagen börjar med mattelektion. Nu får vi uppleva något vi aldrig tidigare varit med om. Fröken delar ut en massa pappersark med geometriska figurer. Det är cirklar, kvadrater, rektanglar, romber mm, Tio ark per unge. Vi blir tillsagda att ta fram linjal, radergummi och blyertspenna. Vi blir tillsagda att räkna ut omkretsen på samtliga figurer. Vi hade under höstterminen pluggat geometri. Men trots det tog det en stund innan formlerna dök upp i hjärnan. Jag satt en stund och undrade över hur formeln, omkretsen på en cirkel. Men plötsligt satt den i mitt huvud, r*r*Pi. När lektionen var slut hade jag lyckats lösa nio av tio. Det visade sig senare att vi var tre av trettio som klarade så många. Men till slut var skoldagen slut Jag lämnade skolan tillsammans med Musen, Nailon och Gingga. På vägen hem längs Lundavägen, Pratade vi mest om hur det gick för IFFIFF. Nailon visade en massa Alfabilder på spelare i allsvenskan. Jag hade inga bilder, men var ändå intresserad av både samtalet och hans bilder. Plötsligt säger Naioln, vet ni att Tore Svensson bor i stjärnhusen borta på Norra Bulltoftavägen? Ett skratt uppstod medan vi svarade, vem vet inte det? Tore är ju vår stora målvakts idol. En stund senare är vi hemma i barnrikehuset, där vi skiljs för att hitta på andra intressen var för sig med eller utan kompisar. Men först är det läxor och mat som gäller. Mamma har gjort rotmos med falukorv, vilket jag inte gillar. Jag lyckas äta upp det lilla jag tagit till mig. Efter maten blir det jag och Nane som får diska och plocka undan. Efter disken är vi fria. Jag har ingen lust att gå ut. Jag går in och lägger mig på sängen med fantomen som jag läser för tredje gången. Snart är dagen slut. Jag slår en sista blick bort mot fängelset där det lyser i alla de gallerförsedda gluggarna. Träsoffan drass ut och vi intar våra sovställningar. Strax efter är det tyst hos Olsson.

Barnrikehuset sett från Smedjekullsgatan. Till vänster på andra våningen bodde familjen Olsson. Grabben med cykeln är Bengt Nilsson från 57c.

Vad hände med gamla Mötesplatsen?

En modest skylt pekar ut riktningen ner mot forna Mötesplatsen bakom Coop.

Den som har bott en längre tid på Backarna vet att bakom Coop på Torget låg MÖTESPLATSEN i många år, en central och trygg punkt för Backarnas äldre invånare.

Julen 2016 gjorde Kirsebergs Allehanda reportaget ”Sista Lucian på Mötesplatsen” och sedan stängdes verksamheten för att flytta till nya lokaler på Kirsebergsbiblioteket. Därefter inföll en tystnad som varade i ca 2 år.

Anna Olsson i kassan på COOP hämtar sin inköpta matlåda från Daglig Verksamhet flera gånger i veckan.

Frågan ”vad hände med gamla Mötesplatsen” är något som aktivitetsledarna Malin Davidsson och Madeleine Arle fått höra ganska ofta och bestämde sig för att ändra på. Kirsebergs Allehanda blev inbjuden att skriva ett reportage om verksamheten som nu finns där.

Våren 2018 flyttade nämligen fyra LSS-verksamheter in, mitt i ett stökig ombyggnad av lokalerna för att bättre passa deras verksamhet. Ca ett 40-tals personer verkar numera inom DAGLIG VERKSAMHET under veckans alla vardagar.

BACKAKÖK

Mitt besök inleds med att vi sätter oss ner och äter lunch tillsammans, personal och brukare, när jag kommer dit.

I serveringen idag står fr v Kristina Dimitriou, Hannah Rossander och Madeleine Arle.

Det är verksamheten BACKAKÖK som står för den dagliga spisen och maten serveras mellan 11.30 – 14.30 i foajen. Madeleine berättar att de gärna vill att allmänheten ska hitta dit också.

– Vi tar emot föranmälan på telefon 072-9814132 och 072-3847706 fram till kl 10.00 samma dag man vill komma och äta eller hämta en låda hem eller till sin arbetsplats, berättar Madeleine vidare. Menyn ligger än så länge bara på Instagram BACKAKOKDV men man kan komma hit måndag förmiddag och hämta veckans meny på papper. Här ser du två veckors menyer. Vi tar både kort och kontant för en lunch som kostar 40 kr! Maten är helt igenom vegetarisk och lagad av ekologiska råvaror här på plats!

– Vi servar också andra verksamheter inom Daglig verksamhet med mat, men även cafét vid Torups slott. En sommar höll vi till vid Handikappsbadet och jobbade bara där, inflikar aktivitetsledare Hannah Strand. Så vi får olika uppdrag då och då utifrån.

 

REDAKTIONEN

Jag går vidare i de stora lokalerna och hittar den andra verksamheten som kallas REDAKTIONEN och som verkligen gör skäl för namnet! De är mycket aktiva och intervjuar allt från andra dagliga verksamheter i Malmö, kända personer till politiker i Malmö.

Kristina Dimitriou på REDAKTIONEN

 

– Vi ska nu intervjua de sju deltagarna i delfinalen i MELLO, säger Kristina Dimitriou entusiastiskt. Vi har bokat ett möte nere på Malmö Arena Hotell för att träffa deras presschef den 19 februari.

– Både före förra EU-valet och valet 2018 tog vi hit lokala politiker för att intervjua dem. Det kom ca 70 personer på EU- mötet, berättar Kristina Dimitriou vidare. Vi sa till dem i förväg att de inte fick bråka när de var här! 🙂

Lars, Bella och Fredrik ingår också i redaktionen.

 

 

 

ANTENNENFILM

Redigering på gång!

Den tredje verksamheten heter ANTENNENFILM. Ali och Johan visar mig sina flotta datorer med program där de redigerar sina intervjuer med olika människor.

– Här håller jag på och redigerar ett program med en f. d. kriminell, säger Ali. Men vi

intervjuar alla slags människor. Kom ska jag visa dig vår kändisvägg!

Vi går ut i de gemensamma lokalerna och Ali poserar stolt framför en vägg med många kända namn.

Kändisväggen; Ali till vänster och Balint till höger.

– Alla de här har vi intervjuat, fortsätter han. Ali berättar vidare att de samarbetar med Sundskanalen i Helsingborg, Malmö Mediakanal, Skånska Dagbladet m fl. De ska också till MELLO så klart, så Kändisväggen kommer att växa med kändisporträtt ganska snart!:-)

 

TERABYTE

Fr v Roman Andrén, Stefan Truedsson, Johan Martens och Martin Fridström+ Amy Hvornum ej med på bild.

Den fjärde gruppen kallas TERABYTE och av namnet kan man tänka att det handlar om något med datorer. Mycket riktigt, de ansvarar för reparationer och skötsel av datorer inom Daglig verksamhet i hela Malmö. De har nyss avslutat en stor uppdatering av Windows 10 på 75 datorer och nya jobb väntar. De får också in en del fysiska datorer att reparera på plats. Deras Instagramsida heter TERABYTETROUP

Jag avslutar dagens möte med att sitta ner med aktivitetsledare Malin Davidsson en stund över en kopp kaffe.

Malin Davidsson, aktivitetsledare.

Hon berättar lite mer om LSS i allmänhet. För en okunnig som Kirsebergs Allehanda växer uppskattningen av vad som händer på daglig basis bakom ganska stängda dörrar för allmänheten. Känslan av att det fortfarande finns en fungerande verksamhet någonstans i dessa skakiga tider känns betryggande när jag stänger dörren och går ut i den kyliga februaridagen.

Stöd gärna Kirsebergs Allehanda! Swisha en ”tjuga” till 0708268421

Mässingshornet vecka 7

Stöd Kirsebergs Allehandas ideella verksamhet! Swisha en ”tjuga” till 0708268421

FREDAG  14 februari 2020  Reggae music! 🙂

LÖRDAG 15 februari 2020 BARMYS med Rade/Andrej! <3

MÅNDAGar kl. 20.00 – 23.00 alltid AKUSTISK MUSIK RUNT BORDET Ansvarig: Mats Henning.

TISDAGar kl.20.00 alltid ÖPPEN SCEN med John Ström
https://www.facebook.com/groups/290745460987511/?fref=ts

ONSDAGar kl.19.00 alltid QUIZ med Calle Björn Carlsson
https://www.facebook.com/massingshornet.kirseberg/?__tn__=HHH-R

TORSDAGar kl. 20.00 alltid BLUESROCK med lååånga GITARRSOLON men SVEN och gänget!
https://www.facebook.com/kirsebergnews/videos/1844723635742742/

Intervju med Mässingshornets grundare:
www.kirsebergnews.com/2015/10/25/jag-ville-hjalpa-manniskor/

Stöd arbetet! Bjud på en kaffe via https://ko-fi.com/kirsebergsallehanda