Kategoriarkiv: Med hälsning från..

Samling på Kirsebergs torg!

Så gick BACKAKARNEVALEN av stapeln på Kirsebergs torg igen! Årets tema var FRED!

Årets affisch

Trots regnet samlades folk för att marchera ner till Beijers Park.

Folk börjar samlas
Regnet hindrade ingen

Robban Björkdahl från arrangörerna VI PÅ BACKARNA accepterade regnet med orden att ”det har aldrig regnat på en Backakarneval tidigare”. Backakarnevalen har hållit på sedan 1985!

Robert Björkdahl

 

Karnevalsbanderollen
Vivianne Kjell-Modin hade i år en ny kreation som vanligt!
Waistcoat Riot underhöll som sig brukar!
Tåget passerade Mässingshornet på sin väg längs Vattenverksvägen
De trogna åskådarna satt som vanligt på sina platser i år också.

Walter Jönsson och A-B. Union

Ett email kom från Walter Jönssons barnbarn, Joakim Jörnfalk, som forskat runt företaget Union, som en gång låg i Kirseberg.

——————————————————

Oljelagerbiträde Walter Jönsson till höger

Min farfar Walter Jönsson arbetade under flera decennier på Union och fick 1935 via företaget en tjänstebostad på Södra Bulltoftavägen 16. Eftersom det inte riktigt stämde med min bild att Union vid den tiden låg vid Lundavägen dök jag ner i familjearkivet. Efter lite grävande upptäckte jag att företaget under åren några gånger bytte både adress och namn.

Tjänstebostaden på Södra Bulltoftavägen 16

Dokument som Walter lämnade efter sig skvallrar om att Union så småningom övergav hörntomten vid Lundavägen. I ett arbetsintyg som Walter fick 1922 finns i brevhuvudet en tecknad översikt av fabriken, med vattentornet svagt skymtande i fonden. Adressen för huvudkontor och fabrik uppges vara Maltgatan 5. (dubbelklicka för stor storlek)

Adress på Maltgatan 5

I två andra brevhuvuden från 1929 och 1937 uppges adressen istället vara Södra Bulltoftavägen 16, alltså samma adress där Walter hade sin tjänstebostad. Byggnaderna på Pharus-plan över Malmö 1914 stämmer överens med den tecknade bilden från brevhuvudet, vilket borde innebära att Union helt enkelt låg i kvarteret mellan Maltgatan och Södra Bulltoftavägen.

 

Det finns ytterligare tecken på att raffinaderiet låg vid Bulltoftavägen. Vid flygkraschen på Kirseberg 1936 var Walter en av de första på plats för att hjälpa de skadade. I tidningen Arbetet kunde man 1936-06-09 läsa:

Flygplanet Lappland kraschar.

”Under det att maskinen gick med tysta motorer och föraren gjorde sina försök att finna en lycklig nödlandningsplats, hade “Lappland” observerats av en verkmästare Walter Jönsson, på Unions oljeslageri. Denne har för Arbetet skildrat sina intryck av katastrofen.

– Jag hade iakttagit maskinen under dess glidflykt och så snart jag observerade nedslaget, ropade jag till ett par av mitt folk att alarm skulle slås till brandkåren. Själv rusade jag in på gården och bort till maskinen. Jag såg föraren hoppa ur maskinen och såg honom blodig springa över gården. Inuti maskinen funno jag och ett par andra personer, som skyndat till, två av passagerarna sitta till synes livlösa i sina stolar. Det första vi hade att göra var att krossa alla rutor, ty en våldsam rök utvecklades från motorerna. Om inte detta försiktighetsmått vidtagits omedelbart är fara värt att alla de innevarande passagerarna skulle ha kvävts av bensinångorna.”

 Även Sydsvenska Dagbladet 1936-06-09 rapporterade om Walters insats. 

En av de allra första, som kom till platsen, var verkmästare V. Jönsson, själv Röda korssoldat. Han satte genast i gång med att försöka bringa de nödställda i kabinen, från vilken hördes förtvivlade rop, den första hjälpen. Han var också den, som bar ut den svårt massakrerade köpman Deamond, vilken troligen dödats vid själva nedslaget.” 

Vörtgatan 2022

Att Walter var så snabbt på plats tyder på att Union låg på Södra Bulltoftavägen 16. Lappland kraschade inte många meter därifrån. På en av bilderna från nedslagsplatsen syns i fonden en skorsten och ett torn som skulle kunna motsvara desamma på den tecknade bilden. Eftersom huset med den vita gaveln ännu står kvar (om än med annan kulör) går det att rätt väl lokalisera platsen för Unions norra byggnad.

Walter Jönsson längst till höger
Walter Jönsson längst till vänster

Lennart Krigaren Olsson läser

Lennart Krigaren Olsson kommer till Beijers Parks Café den 19 juni 2021 kl. 11.00

Lyssna till när han läser någon eller några icke publicerade berättelser, där ni får följa med runt på Backarna och får en inblick i hur det såg ut på 40 talet.
Svara på frågor och vinn någon vinflaska.
Drick kaffe och äta en kaka för 25:-
Ställ frågor och/eller prata om gamla minnen.
Anmäl er via FB

https://www.facebook.com/events/174717981232595/?ref=newsfeed

Luftskeppet ”Sidenhuset” på besök, Bulltofta 1930

Vykortssamlare PETHER  LARSSON,   Kirseberg,  samarbetar  med   Kirsebergs  Allehanda  om  gamla  vykort  från  området  Värnhem  till  Segevång för perioden 1987 – 1970. Foton  läggs  på  separat  FB-sida, en  för  Kirseberg,  en  för  Bulltofta.

Dubbelklicka för större bilder i dator.

————————————————————————————-

Ur ”Flygrevyn” nr 5 2015
SE-ACG ”Sidenhuset” Ankom till Bulltofta 15.25 den 14 maj 1930. Avgick 08.10 den 15 maj 1930.

 

Ur ”Luftpostens historia i Norden” Örjan Luning 1978
Ur ”Luftpostens historia i Norden” Örjan Luning 1978

 

Tatjana flyttar vidare!

Som kanske några minns så gjorde Kirsebergs Allehanda ett reportage när allas vår Tatjana blev tvungen att flytta från Kirseberg när hemtjänsten hade kommit till vägs ände. Hennes MS hade försämrats så pass att hon inte kunde ta sig ut mer från tredje våningen och dricka sin kopp kaffe på Mässingshornet.

Det var i maj 2020 och Tatjana fick välja mellan fyra enrummare  där bara en  hade tillgång till utevistelse. Hon valde utevistelse men hamnade då  i Tygelsjö, ett par mil från Kirseberg. Väl där kom hon ändå  inte ut med sin rullstol för tröskeln till uteplatsen var för hög. Inte förrän hon hade lagt ut 4000 kr privat på en ramp kunde hon komma utomhus en stund om dagen.

NYTT BOENDE I OXIE

En ramp hon nu tänker ta med sig till ett nytt boende i Oxie. Hon visar glatt på mobilen en splitter ny bostad centralt i Oxie, med element t o m. Denna kalla marklägenhet i Tygelsjö har inga element överhuvudtaget och hon har suttit på toaletten med ytterjacka..

Boendet i Tygelsjö är ett hem för psykiskt handikappade och hon har inte haft någon att prata med under hela denna långa vinter.

– Tur att det finns dator och telefon, säger hon och visar ena dotterns killes bil. En dröm i inredning i rosa! Vi beundrar hans arbete.

Hon har också fått en ny ”gode man”, en ryska! Vi ler. De som har läst hennes livshistoria vet ju att hennes mormor var ballerina vid ryska Bolsjojbaletten och rymde till till Sverige under 1900-talet men en svensk affärsman.

FLYTTHJÄLP SÖKES!

– Så när går flyttlasset, undrar jag och hon berättar att det blir runt månadsskiftet maj/juni. Och jag behöver flytthjälp, tillägger hon, skriv att folk gärna får höra av sig till mig via telefon ( ja, du kan lägga ut det) 076 – 220 82 90. Det finns mycket att bära, skrattar hon. Jag samlar på mycket!

Hennes MS har inte heller blivit bättre under vintern som gått utan det är ett sakta försämrande allt efterhand. ”Jag har blivit svag i vänstra sidan, berättar hon, jag fick pröva en elrullstol inför flytten – där i Oxie är det ju nära mellan bibliotek, apotek, puben och affären – men jag behövde en elektrisk för att ta mig runt. Men tyvärr har jag blivit så svag i händerna att det inte går.

Jag suckar och säger: Detta kan du ju aldrig i din vildaste fantasi tänkt dig när du bodde på din hästgård i Skåne och red varje dag.. Vi blir tysta.. Livets orättvisa syns tydligt där vi sitter med våra kaffekoppar.

När MS:n började fick hon sälja och flytta in till Malmö – ett tag, trodde hon. Det blev 20 år i Kirseberg..

NÄSTA MÅL: BIBLIOTEKET!

– Men nu ser vi framåt, fortsätter Tatjana, i Oxie finns gym. Jag ska träna upp mig. Lägenheten har stora fönster med fin utsikt. Jag kommer att lära känna en del vanliga människor. Jag ska träna för att kunna ta mig till bibblan!

Vi skiljs åt med en luftkram och jag ser fram emot när hon kan lämna denna avkrok i Tygelsjö långt från all social aktivitet. T o m jag vill öka farten när jag ser skylten mot Malmö dyka upp.

…………………….

Stöd gärna Kirsebergs Allehandas ideella arbete genom att swisha en ”tjuga” till 0708268421