Kategoriarkiv: Föredrag

Föredrag om Kirsebergs historia

”Kommer ni ihåg…”

På söndagseftermiddagen samlades sex f. d.  ”Backabusar”, för att prata minnen från 40/50-talets Kirseberg; Lennart Krigaren Olsson, Ingvar Svensson, Caj Åke Andersson, Paul Löhmann, Ingmar Andersson, Lars Åke Olsson.

Mötet hade först annonserats ut för soliga lördagen men Malmö stad ändrade tiden i sista stund då politiska partier har företräde till rotundan vid önskan.

Några av Backabusarna samlas.

Istället blev det regniga söndagen och uppslutningen med ett 20-tal personer får anses mycket bra utifrån de förutsättningarna! Stolar fick lånas av caféet och togs till rotundan där taket åtminstone skyddade mot det fallande regnet.

Före det offentliga mötets start samlades busarna för en kaffe i caféet där samtalen kom igång så pass att de fick lugna sig! Spara energin till kl. 13.00! 🙂 Klicka för stor bild och namn.

Under mötets gång fick åhörarna höra om allt från skolans vedermödor till hur gator och platser såg ut förr. Ordet ”lusing” förekom ofta. Åhörarna hade också minnen att bidra med och efter ordinarie tid satte sig tre damer på caféet och pratade vidare.

Damer samtalar efter mötet.

Backabusar berättar

Till alla er på Kirseberg, Malmö och övriga Sverige har jag några frågor. Känner ni till Sigge me geten? Känner du till lärare Brorsson, Dahlqvist, Ljungberg me fru eller Karin Andersson? Känner du till Surån, spissen, tattardalen? känner du till Bajan, tornet, Östergård och Gula Faran? Vet du vad en slangabella, ärtrör eller fönsterknackare användes till. Om allt detta och lite till vet de gamla backabusarna som härjade på 40 och 50 talets Kirseberg, de som var med om Backarnas världskrig som pågick under denna tid, varje vår och höst.
Om du vill veta eller har frågor om detta, är du välkommen till Bajan, SÖNDAGEN DEN 19 JUNI KLOCKAN 13.00. En panel bestående av Lennart Krigaren Olsson tillsammans med gamla backabusar kommer att berätta och besvara era frågor om allt som hände och skedde under dessa årtionden. Välkomna med era frågor eller bara sitt och njut av det som berättas. Tag med er något sitt underlag
Till er gamla backabusar, om någon av er vill delta i panelen, och prata om gamla tider, är ni hjärtligt välkommen. Hör av er till mig så snart som möjligt. Med ett meddelande på FB,
Mail, lennertolsson@aol.com eller tel +46 793583347 Desto fler vi är desto roligare blir det.
Vi ses vid den stora tribunen!
Lennart Krigaren Olsson ( f.d. Backabuse )

Till FB-eventet

Sista föredraget om Kirsebergs vattentorn den 27 september kl.14.00 i trädgården. Väl mött!

Ingvor Sabina Le John berättar om Kirsebergs vattentorn: ( ca 1,5 h)

50 uppförstorade bilder berättar om tiden som skapade behovet av vattentorn:  industrialiseringen, migrationen, urbaniseringen och den nya mobila, sociala ordningen som följde.

Berättelsen går via  drätselkammarens skrifter från 1878 och framåt när allt planerades och byggandet som genomfördes 1879. Den fortsätter via ombyggnaden av tornet 1916 till nödbostäder under första världskriget.

Därefter följer tiden som militär förläggning under andra världskriget och vidare in på miljonprojektet under 1960-talet som ledde till tornets förfall och slutliga försäljning till privat aktör.

Ingvor Sabina Le John – som bor i vattentornet –  är f.d. adjunkt i svenska/franska/historia. Hon har bl a läst etnologi i Lund som ledde till starten av projektet Kirsebergs Allehanda (2014) i syfte att skapa en samlad plattform för ”Backakunskap”.

Kontakt: kirsebergs@kirsebergsallehanda.se  tel. 0708268421