Medborgardrivna mötesplatser – fortsättningen på ”Backa-andan”?

Backanatten 2022 blev första vinterkvällen i år; den starka kylan gick över i den första snön framåt kvällen. Folk skyndade sig fort mellan kvällens programpunkter. (Tryck för stora bilder)

Kan vara en bild av text

MÖTESPLATS IGNIS

Café Ignis på Norra Bulltoftavägen

Kirsebergs Allehanda valde biblioteket som sitt fokus och begav sig till Café Ignis nya lokaler på Norra Bulltoftavägen. De flyttade in där redan i våras men öppnade officiellt i september. Hit kan alla gå och fika vid behov!

Pelle Trubadur spelar såklart i år också!

 

BLI DIN STJÄRNA!

En annan programpunkt i huset innebar att barn kunde klä ut sig till en stjärna de beundrade och ta ett kort framför en kamera!

Foto: Inger Börjesson

 

BEETHOVEN, LITZT och CHOPIN

Nästa programpunkt Kirsebergs Allehanda valde var klassisk musik framfört av pianist Robert Goode, bosatt i Rostorp.

Goode blandade sitt pianospel med humoristiska berättelser ur Beethoven, Liszt och Chopins liv. Han fyllde tonerna med en känsla av kompositörernas avsikt och närvaro. Han hade t o m en äkta signatur av Liszt att visa upp för åhörarna.

 

KIRSEBERG IGÅR, IDAG, IMORGON

Därefter kom programpunkten ”Kirseberg, igår, idag ,imorgon” där den ganska nytillträdde, engelsktalande stadsarkitekten Finn Williams presenterade sin bild av Kirseberg och sina tankar om områdets framtid. Han ville inte se stadsdelen slätas ut och se ut som allt annat i Sverige utan ska behålla sin särprägel som han definierade i bl a orden ”United in otherness” och  ”Do it yourself attitude”.

Finn Williams, stadsarkitekt, ger sin bild av Kirseberg

Men han var främst intresserad av att höra vad åhörarna hade att säga om  sin stadsdel.

Det framfördes åsikter som att Kirseberg skulle behålla sin blandade befolkning och sin känsla av småstad. ”Här hälsar vi på varandra” som någon uttryckte det.

MEDBORGARDRIVNA MÖTESPLATSER

Organisationen Folkets Hus och Parker kom till Backanatten för att puffa för ”medborgardrivna mötesplatser”. Magdalena Axelkvist berättade om Folkets Hus historia. Första huset i Skåne öppnades 1890 i Kristiansstad.

– Men nu behövs en vidareutveckling av Folkets Hus, menade hon. Vi erbjuder hjälp till de områden som vill skapa sitt eget  ”folketshus”. De utgör en viktig del i det demokratiska samhället där folk kan debattera och styra sin stadsdel. Flera parter i ett område bör gå ihop för områdets bästa, menade Magdalena. Vi är en resurs när ni ska kalla till ett första möte, fortsatte hon. Det behövs att det kommer nya, unga in i svensk folkrörelse!

Ulrika Johansson Hybrant, anställd på Kirsebergsbiblioteket instämde. – Det behövs att nya, ideella krafter kommer in! Idag vill t ex de yngre generationerna gärna konsumera kultur men inte vara med och stötta den i sitt område.

Kirsebergs Allehanda undrade om medborgardrivna mötesplatser är fortsättningen på Backa-andan? Hur fångar man upp dagens unga att tänka i ”vi”-form och inte bara i ”jag”-form?  Det är frågan..

FRAMTIDENS VUXNA

I slutet av kvällen störtar ett antal ungdomar in för att värma sig. (Fritidsgården rakt emot är stängd denna lördag; tiderna där är  nerdragna – 484 miljoner ska Malmö Stad spara enligt senaste budgeten). De går till en av de tomma salarna och sätter sig uppe på scenen, klinkar på pianot och läser i sina mobiler.

Kirsebergs Allehanda beslutar sig för att de ska få sista ordet. De är framtidens vuxna. De tittar misstänksamt på mig där jag går fram mot dem. Vad vill den tanten oss?  -Pojkar, säger jag, vill ni vara med på en bild? Vet ni vad Backanatten är?

Ett diskuterande bryter ut, jo kanske om de får bära mask, men till slut vill de inte vara med på bild. Och de vet inte vad Backanatten är för något: fast någon kanske hade hört ordet på mellanstadiet någon gång. De bor alla i Kirseberg.

Kirsebergs Allehanda försöker locka med att musikern Aguerroo var med i förra årets adventskalender. De blir förtjusta över att jag känner honom och vi sjunger hans låt ”Kvar här” tillsammans genom att någon sätter igång den på mobilen.