”En kan inte göra allt – men alla kan göra något”

Kirsebergs Allehanda knackar på i vattentornets lokal på markplan i Kirseberg. Den har stått tom i över ett år sedan de förra hyresgästerna flyttade ut. Plötsligt glimmar det av ljus genom fönstren igen. Ett snabbt möte i trädgården bjuder in till en intervju om vad som händer där.

Johannes Bathily

Johannes, en 35-årig ung man, står och sopar upp pepparkakor i en gång när jag kommer in. En kartong har fallit i golvet och innehållet har spritt sig.

– Vi ska bjuda de hemlösa på pepparkakor framåt jul, förklarar han.

Någon ropar från den öppna dörren: Hej, är det här jag kan hämta lite kläder?

Johannes skyndar mot dörren och ger mig sopborsten och soptunnan i farten. Jag sopar upp resten. Johannes visar mannen var kläder finns som passar honom. Han tackar och går. Vi fortsätter samtalet.

Under hela intervjun kommer det personer för att träffa honom i olika ärenden. En man säljer honom en ställning att ha på utdelningsvagnen för att hänga kläder på. Den blir han mycket glad över. Måtten stämde perfekt.

Johannes med den inköpta ramen.

 

ALLT BÖRJAR MED EN VISION

Alla rum i denna forna föreningslokal är redan proppfulla med kläder trots att han nyligen har flyttat in. Det är som att vandra i ett hav av tyger. I högtalare ljuder bakgrundsmusik och tillsammans med ljusslingorna som enda ljus känner man sig plötsligt som i december en sen kväll.

Det här är Johannes egen stil, hans eget projekt som han startade för 14 månader sedan nere på Triangeln och som nu växer genom hans passion. Han utstrålar en varm, bestämd energi som inte tappar fokus. När vi sätter oss för att samtala för han mjukt samtalet tillbaka till det han vill säga om vi hamnar lite ”off topic”. Han är en ledare, men en ledartyp man gärna vill följa; man känner att han leder för visionens skull, inte för något annat. Han kanaliserar en vision.

Ljusslingor och musik

 

HEIMSTADEN STÄLLER UPP

Johannes är egentligen anställd inom organisationen ”Jobb och Bostad” som verkar i ca 100 städer runt om i Sverige. Bara FB-gruppen ”Jobb i Malmö” har 60.000 medlemmar. ”Hjälpenhemlös.se” är hans eget projekt, som efter starten på Triangeln, hamnade på Södra Bulltoftavägen ett tag. Men så plötsligt i våras stod han utan lokal och det var då Heimstaden steppade in.

-Jag är mycket tacksam för att Heimstaden ställer upp och gav mig denna fina lokal i Kirsebergs gamla vattentorn, säger Johannes.

FRAMTIDSCENTER

Johannes vid alla kylskåpen

Min vision, fortsätter han, är att en dag kunna bygga ett center där allt finns under ett tak: ett tvätteri, sociala möteslokaler, kombinationboenden där jag vill anställa de hemlösa och där de ska bo för att i sin tur söka upp andra hemlösa för att bryta deras situation osv.

NY FORM AV HEMLÖSHET

Kirsebergs Allehanda läser själv på nätet hur hemlösheten har förändrats med åren; från början var det mest hemlösa med sociala problem; missbruk, psykiska problem osv.

Nu har delen ”strukturellt hemlösa” ökat till 40% av alla. De har blivit hemlösa av yttre orsaker t ex för att det inte byggs billiga hyresrätter för arbetarklassen längre; skilsmässor, sjukdom och pension gör att människor slängs ut på gatan i en allt hårdare bostadsmarknad. Vem som helst har inte längre rätt till en lägenhet trots att det i ”regeringsformens första kapitel, första paragraf, andra stycket” står att alla har rätt till en bostad.

Idag har den rätten gått över till att betyda en ”tak över huvud”-garanti som  kostar kommunerna 5,3 miljarder per år, med utgifter för dygnshyror mellan 1000-4000 kr natten. Antalet sociala lägenheter i Sverige är lågt jämfört med t ex Nederländerna där 75% av alla hyresrätter är ”sociala boenden”.

MINST 33 000 HEMLÖSA

Att situationen har blivit som den blivit har att göra med inträdet i EU: den nationella bostadsansvaret togs bort och allt ansvar las på kommunerna. Den kommunala allmännyttan drivs idag enligt affärsmodellen och ska betala sig. I Ståle Holgerssons bok (2017) ”Staden och kapitalet” med underrubriken ”Malmö i krisernas tid” frågar han sig varför vi slutade bygga för arbetarklassen.

Svaret där är att den gamla svenska industrikapitalismen insåg att all lön inte kunde gå enbarttill hyra utan arbetaren måste också ha råd att köpa industrins varor. Dagens globala finanskapitalism har inte alls denna koppling till samhället: de verkar internationellt och tar inte något som helst samhällsansvar i ekvationen om hur ett samhälle ska gå runt.

Hyrorna har skjutit i höjden samtidigt som 83% av Sveriges 290 kommuner idag har bostadsbrist. 2017 gjordes en uppskattning av antalet hemlösa till 33 000. Då räknades bara de som ingick i något välfärdsystem; barn, EU-migranter, asylsökande eller papperslösa räknas inte in.

FATTIGPENSIONÄRER- NI ÄR OCKSÅ VÄLKOMNA!

Det är denna utveckling i stort som unga Johannes ser och vill motverka: – Jag vänder mig till alla målgrupper; förutom till hemlösa också till dagens fattigpensionärer. Kom hit och hitta något för dig!

VILL DU HJÄLPA TILL?

Till den som vill göra en insats finns det en hel del att göra i lokalen:

– Vi har tvättmaskin och tumlare, berättar Johannes. Vi behöver hjälp av några att tvätta det vi får och även tvätta åt de hemlösa så de inte ska behöva gå i skitiga kläder på stan.

Tvättmaskin och tumlare

– Vi behöver hjälp med städning och sortering.

– Vi behöver hjälp att hämta upp mat från våra leverantörer på stan. Vi har flera kylskåp här där vi lagrar det vi behöver för de närmsta dagarna. Detta tar jag med mig ut på stan och delar ut.  – Vill du vara med och dela ut på stan, kom hit med din lådcykel så lastar vi den full och så följer du med mig ut!

Det är bara att höra av sig till Johannes via email: johannes@jobbochbostad.se Ringa: 070-4450221 eller gå in på  hemsidan www.hjälpenhemlös.se

TÄLT, VINDSKYDD, LIGGUNDERLAG

– Just nu inför vintern söker vi tält, vindskydd, liggunderlag! Om du vill lämna något, gå runt tornet till dess ”baksida”.

Johannes reser sig upp och skyndar vidare i dagens schema. Han brukar inte komma hem förrän framåt midnatt och snart börjar nästa dags morgon.

Hans vision leder honom dock stadigt framåt..