Tatjana flyttar vidare!

Som kanske några minns så gjorde Kirsebergs Allehanda ett reportage när allas vår Tatjana blev tvungen att flytta från Kirseberg när hemtjänsten hade kommit till vägs ände. Hennes MS hade försämrats så pass att hon inte kunde ta sig ut mer från tredje våningen och dricka sin kopp kaffe på Mässingshornet.

Det var i maj 2020 och Tatjana fick välja mellan fyra enrummare  där bara en  hade tillgång till utevistelse. Hon valde utevistelse men hamnade då  i Tygelsjö, ett par mil från Kirseberg. Väl där kom hon ändå  inte ut med sin rullstol för tröskeln till uteplatsen var för hög. Inte förrän hon hade lagt ut 4000 kr privat på en ramp kunde hon komma utomhus en stund om dagen.

NYTT BOENDE I OXIE

En ramp hon nu tänker ta med sig till ett nytt boende i Oxie. Hon visar glatt på mobilen en splitter ny bostad centralt i Oxie, med element t o m. Denna kalla marklägenhet i Tygelsjö har inga element överhuvudtaget och hon har suttit på toaletten med ytterjacka..

Boendet i Tygelsjö är ett hem för psykiskt handikappade och hon har inte haft någon att prata med under hela denna långa vinter.

– Tur att det finns dator och telefon, säger hon och visar ena dotterns killes bil. En dröm i inredning i rosa! Vi beundrar hans arbete.

Hon har också fått en ny ”gode man”, en ryska! Vi ler. De som har läst hennes livshistoria vet ju att hennes mormor var ballerina vid ryska Bolsjojbaletten och rymde till till Sverige under 1900-talet men en svensk affärsman.

FLYTTHJÄLP SÖKES!

– Så när går flyttlasset, undrar jag och hon berättar att det blir runt månadsskiftet maj/juni. Och jag behöver flytthjälp, tillägger hon, skriv att folk gärna får höra av sig till mig via telefon ( ja, du kan lägga ut det) 076 – 220 82 90. Det finns mycket att bära, skrattar hon. Jag samlar på mycket!

Hennes MS har inte heller blivit bättre under vintern som gått utan det är ett sakta försämrande allt efterhand. ”Jag har blivit svag i vänstra sidan, berättar hon, jag fick pröva en elrullstol inför flytten – där i Oxie är det ju nära mellan bibliotek, apotek, puben och affären – men jag behövde en elektrisk för att ta mig runt. Men tyvärr har jag blivit så svag i händerna att det inte går.

Jag suckar och säger: Detta kan du ju aldrig i din vildaste fantasi tänkt dig när du bodde på din hästgård i Skåne och red varje dag.. Vi blir tysta.. Livets orättvisa syns tydligt där vi sitter med våra kaffekoppar.

När MS:n började fick hon sälja och flytta in till Malmö – ett tag, trodde hon. Det blev 20 år i Kirseberg..

NÄSTA MÅL: BIBLIOTEKET!

– Men nu ser vi framåt, fortsätter Tatjana, i Oxie finns gym. Jag ska träna upp mig. Lägenheten har stora fönster med fin utsikt. Jag kommer att lära känna en del vanliga människor. Jag ska träna för att kunna ta mig till bibblan!

Vi skiljs åt med en luftkram och jag ser fram emot när hon kan lämna denna avkrok i Tygelsjö långt från all social aktivitet. T o m jag vill öka farten när jag ser skylten mot Malmö dyka upp.

…………………….

Stöd gärna Kirsebergs Allehandas ideella arbete genom att swisha en ”tjuga” till 0708268421