”Min barndoms stad” av Lennart Krigaren Olsson

Första delen

Jag ser i mina drömmar, parker med namn, som slott och kung, men även pildamm där gräs, blommor och träd skänker en lummig grönska och mitt däri ett minislott

Jag ser i mina drömmar, stadens alla torg Stora och lilla, Drottning och Gustav Adolfs Där odlare säljer sina varor, några dagar i veckan Ja, även Möllevångs torg

Jag ser i mina drömmar, flera saluhallar Med massor av bås, där handlare står Säljer kött och fisk, men även ost Kommersen är hög och människor trivs

Jag ser i mina drömmar, stadens kanal där Jönssons roddbåtar far runt Och rundan med turister som tittar sig runt Och lyssnar på kaptenens visdomsord

Jag ser i mina drömmar, ett slott eller borg Som byggdes för stadens skydd Men av staden gjordes om Till museum, för turisternas skull

Jag ser i mina drömmar, hamnar och varv Där fartyg kommer in och fartyg blir till Men även färjor, som seglar hit och dit Mellan staden och vårt broderland

Jag ser i mina drömmar, stadens stenbelagda gator Omgärdade av byggnader som hör historien till Caroli, Petri och sankt Pauli kyrkor Även Kramer, Savoy och Frans Zuells hör dit

Jag ser i mina drömmar, en stad i ljus Där människor, är ute och rör sig fritt Amiralen och Metropol fylls på i itt även skolungar tycker bian är en hit

Jag ser i mina drömmar, ungdom som klär sig fint För att på Amiralen och Arena söka en flirt Som slutar med hångel vid hennes port Innan de tar avsked och skiljs

Jag vaknar och ser, en nästan okänd stad Min stad är borta, det som finns kvar är förändrat Med ledsnad lämnar jag staden, men lycklig ändå För jag hann hitta min flört som blev min fru

Del två

Jag ser i mina drömmar, mitt barndomsrevir Avskytt av staden för dess ryktes skull Där knytnävar, knivar och slagsmål hör vardagen till Avskilt från staden med en järnvägsvall

Jag ser i mina drömmar, en malmöbo Som vänder vid bron För att slippa få på truten av en backabo

Jag ser i mina drömmar, fängelse och idiotanstalt Även en mängd hus, av olika slag Byggda för fattiga familjer med många barn Barnrikehuset, Gula faran och Östergård

Jag ser i mina drömmar, flera smala gator omgärdade av låga enplanshus där det på tomterna växer körsbärsträd här och var även högre hus Jag ser i mina drömmar, en skola Där det råder disciplin Tre rapp i ändan Så det uppstår färger med smärta

Jag ser i mina drömmar, lyckliga ungar Som i ordnade led Marschera till Öster Värn För att åka på skolutflykt Jag ser i mina drömmar, en fotbollsplan med namnet grusan, älskad av många Som får ge vika för en bissinga skola Men ersätts av en ny vid dalhemsgatan

Jag ser i mina drömmar, en underbar park där man kan leka och skoja men även klättra i träd och åka kana och ibland också hångla Jag ser i mina drömmar, ungar med slangabella Oj, där försvann en hatt En gubbe blir träffad, jakten börjar Men grabben är snabb och gubben ger opp.

Jag ser i mina drömmar, träd med frukter Som minskar när ungarna pallar Med äppelknyckarbyxor fulla Springer de fort tills frukten blir till äppelmos

Jag ser i mina drömmar, ärter och soppa Det var fattigmansmat Men va då, Vi blev ju mätta Jag ser i mina drömmar, ungar med vapen Det är krig mellan gårdar Det onda pågår endast nån dag För strax är de vänner som vanligt igen

Jag ser i mina drömmar, flickor med krita Rita hagar på gatan Hoppar som harar, bockar sig ner och lägger nycklar på foten Jag ser i mina drömmar, flickor med bollar Som de jonglerar mot en husfasad Jag ser andra som springer rundor De spelar brännboll Jag ser i mina drömmar, ungar med lådor De delar ut gräddbullar till alla De har varit på spissen och hittat massor med godis

Jag vaknar, får en tår i mitt öga allt är förbi, inget kommer åter oj vad jag saknar mitt barndomsrevir

Video på NetFlyMovies