Omkring 1920 händer det saker på Sandbackegatan..

Gamle muraren Edvard Nilsson frågade 1920 den nye stadsingenjören om han kunde få flytta ut sin gavel 1m i gatan, när han ändå måste bygga om den: ”Ja, passa på nu Nilsson för nästa år måste jag ha papper på det” – ”Ja, han var en hygglig prick”. Därför ligger huset på Sandbackegatan 18 där det gör.
Edvard Nilsson var uppvuxen med föräldrar och syskon i huset mittemot, Sandbackegatan 23, i en av fyra lägenheter på 15 kvm. Troligen var det också den här tiden som fönstren där byttes till ett treluftsfönster istället för två smala tvåluftsfönster.
Sandbackegatan 25 började byggas redan 1918. Det blev ett hus med hel källare och nästan två hela våningsplan i full höjd, och med tre lägenheter på ca. 30 kvm. Det ersatte parhuset till det lilla hus som fortfarande finns på Sandbackegatan 27.
Text & bild av Olof Ribbing