Vad hände med gamla Mötesplatsen?

En modest skylt pekar ut riktningen ner mot forna Mötesplatsen bakom Coop.

Den som har bott en längre tid på Backarna vet att bakom Coop på Torget låg MÖTESPLATSEN i många år, en central och trygg punkt för Backarnas äldre invånare.

Julen 2016 gjorde Kirsebergs Allehanda reportaget ”Sista Lucian på Mötesplatsen” och sedan stängdes verksamheten för att flytta till nya lokaler på Kirsebergsbiblioteket. Därefter inföll en tystnad som varade i ca 2 år.

Anna Olsson i kassan på COOP hämtar sin inköpta matlåda från Daglig Verksamhet flera gånger i veckan.

Frågan ”vad hände med gamla Mötesplatsen” är något som aktivitetsledarna Malin Davidsson och Madeleine Arle fått höra ganska ofta och bestämde sig för att ändra på. Kirsebergs Allehanda blev inbjuden att skriva ett reportage om verksamheten som nu finns där.

Våren 2018 flyttade nämligen fyra LSS-verksamheter in, mitt i ett stökig ombyggnad av lokalerna för att bättre passa deras verksamhet. Ca ett 40-tals personer verkar numera inom DAGLIG VERKSAMHET under veckans alla vardagar.

BACKAKÖK

Mitt besök inleds med att vi sätter oss ner och äter lunch tillsammans, personal och brukare, när jag kommer dit.

I serveringen idag står fr v Kristina Dimitriou, Hannah Rossander och Madeleine Arle.

Det är verksamheten BACKAKÖK som står för den dagliga spisen och maten serveras mellan 11.30 – 14.30 i foajen. Madeleine berättar att de gärna vill att allmänheten ska hitta dit också.

– Vi tar emot föranmälan på telefon 072-9814132 och 072-3847706 fram till kl 10.00 samma dag man vill komma och äta eller hämta en låda hem eller till sin arbetsplats, berättar Madeleine vidare. Menyn ligger än så länge bara på Instagram BACKAKOKDV men man kan komma hit måndag förmiddag och hämta veckans meny på papper. Här ser du två veckors menyer. Vi tar både kort och kontant för en lunch som kostar 40 kr! Maten är helt igenom vegetarisk och lagad av ekologiska råvaror här på plats!

– Vi servar också andra verksamheter inom Daglig verksamhet med mat, men även cafét vid Torups slott. En sommar höll vi till vid Handikappsbadet och jobbade bara där, inflikar aktivitetsledare Hannah Strand. Så vi får olika uppdrag då och då utifrån.

 

REDAKTIONEN

Jag går vidare i de stora lokalerna och hittar den andra verksamheten som kallas REDAKTIONEN och som verkligen gör skäl för namnet! De är mycket aktiva och intervjuar allt från andra dagliga verksamheter i Malmö, kända personer till politiker i Malmö.

Kristina Dimitriou på REDAKTIONEN

 

– Vi ska nu intervjua de sju deltagarna i delfinalen i MELLO, säger Kristina Dimitriou entusiastiskt. Vi har bokat ett möte nere på Malmö Arena Hotell för att träffa deras presschef den 19 februari.

– Både före förra EU-valet och valet 2018 tog vi hit lokala politiker för att intervjua dem. Det kom ca 70 personer på EU- mötet, berättar Kristina Dimitriou vidare. Vi sa till dem i förväg att de inte fick bråka när de var här! 🙂

Lars, Bella och Fredrik ingår också i redaktionen.

 

 

 

ANTENNENFILM

Redigering på gång!

Den tredje verksamheten heter ANTENNENFILM. Ali och Johan visar mig sina flotta datorer med program där de redigerar sina intervjuer med olika människor.

– Här håller jag på och redigerar ett program med en f. d. kriminell, säger Ali. Men vi

intervjuar alla slags människor. Kom ska jag visa dig vår kändisvägg!

Vi går ut i de gemensamma lokalerna och Ali poserar stolt framför en vägg med många kända namn.

Kändisväggen; Ali till vänster och Balint till höger.

– Alla de här har vi intervjuat, fortsätter han. Ali berättar vidare att de samarbetar med Sundskanalen i Helsingborg, Malmö Mediakanal, Skånska Dagbladet m fl. De ska också till MELLO så klart, så Kändisväggen kommer att växa med kändisporträtt ganska snart!:-)

 

TERABYTE

Fr v Roman Andrén, Stefan Truedsson, Johan Martens och Martin Fridström+ Amy Hvornum ej med på bild.

Den fjärde gruppen kallas TERABYTE och av namnet kan man tänka att det handlar om något med datorer. Mycket riktigt, de ansvarar för reparationer och skötsel av datorer inom Daglig verksamhet i hela Malmö. De har nyss avslutat en stor uppdatering av Windows 10 på 75 datorer och nya jobb väntar. De får också in en del fysiska datorer att reparera på plats. Deras Instagramsida heter TERABYTETROUP

Jag avslutar dagens möte med att sitta ner med aktivitetsledare Malin Davidsson en stund över en kopp kaffe.

Malin Davidsson, aktivitetsledare.

Hon berättar lite mer om LSS i allmänhet. För en okunnig som Kirsebergs Allehanda växer uppskattningen av vad som händer på daglig basis bakom ganska stängda dörrar för allmänheten. Känslan av att det fortfarande finns en fungerande verksamhet någonstans i dessa skakiga tider känns betryggande när jag stänger dörren och går ut i den kyliga februaridagen.

Stöd gärna Kirsebergs Allehanda! Swisha en ”tjuga” till 0708268421