”Jag har inga tankar på att flytta hem”

Lennart Olssson, backabuse.

LENNART OLSSON är en före detta backabuse och bor numera i Tyskland. Han har tidigare utgett böckerna: Backabusar, (2010) En sjöfartslegend och Texas ros.

Återträffen för Backabusar 2010 

I radion 2010

Hans nya bok EN BACKABUSE BERÄTTAR kom hösten 2019 och berättar mer om hans barndom på Backarna.

Söndagen den 22 december 2019 klockan 14.00 kommer Lennart till Backarna för att prata om sin bok på Mässingshornet. Ämne: Hur och varför kom boken till. Är allt som berättas i boken egna upplevelser? Hur lång tid tog det att skriva boken? https://www.facebook.com/events/418764935675270/

Kirsebergs Allehanda ställde några frågor till författaren via mail:

Hur kommer det sig att du började skriva om denna tid i ditt liv?

En första impuls fick jag när jag läste in gymnasiet på KOM Vux 1986. Jag skrev en uppsats som handlade om en dag i mitt liv. Min fröken läste upp den inför klassen, men skrev i slutet av uppsatsen, Varför skriver du inte en bok.

2005 fick jag läsa boken Harskunt och Backabusarna. Jag blev förvånad övar all osanning den innehöll. Bland annat skriver han om mig som en riktig slagskämpe, han kallar mig kriget vilket är fel. Han talar om en händelse om min syster som är ren lögn. Han berättar om krig mot bissingar som aldrig ägde rum, vilket även någon annan författare skrivit om. Jag bestämde mig då för att skriva en bok som utesluter alla lögner och påhittade händelser. Det tog mig fyra år att finna och få bekräftelse på att det jag skrev var sanning och äkta. Tillsammans med min bästa kompis lillebror, Olle Nordahl, hittade vi alla familjer utom två som bodde i barnrikehuset på 40- och 50 talet. Det blev hundratals och åter hundratals telefonsamtal och mail. En hel del av mailen har jag bevarat. När boken kom ut hade vi en återträff som blev mycket omskriven.

– När lämnade du Backarna och vart tog livet dig på din resa?

Jag gick till sjöss 1955 men var hemma emellanåt. 1959 åkte jag in i lumpen där jag blev skrivbiträde till Amiral Bertilsson. Träffade en flicka som jag gifte mig med när jag muckade. Lämnade barnrikehuset och bosatte mig på Spårvägsgatan. Läste in halva ingenjörsutbildningen på NKI, Avbröt studierna på grund av min fru, Höll stadig kontakt med barnrikehuset tills mina föräldrar flyttade i början av 80 talet.

Skilde mig, blev egen företagare, gifte om mig och lämnade Malmö. Bodde i Östra Ljungby, Skiljde mig, men fick henne som en vän för livet. Gifte om mig något år senare, Förlorade mitt kapital vid den stora strejken i början av 80 talet. Läste på högskolan och blev lärare och Syokonsulent. 2002 skiljde jag mig och flyttade till Tyskland. Jag fick cancer och blev klassad som kronisk sjuk. Detta plus en dålig pension gjorde att jag idag har fri tandvård, fria läkemedel, fria läkarbesök med egen husläkare som kommer på hembesök, fria hörapparater, fria transporter från och till sjukhus, hemsystrar som kommer dagligen och gör omläggningar av bandage, städar, tvättar mm. Jag har det därför bättre än många i Sverige som är i samma situation.Jag har inga tankar på att flytta hem, även om längtan och min kärlek till Sverige är enorm. Jag har mycket god kontakt med både familj och barn, Får ofta besök av dem, men jag reser hem minst en gång per år, då jag besöker så många av mina anförvanter som möjligt.

Är EN BACKABUSE BERÄTTAR en andra del av tre kanske..?

Det kan hända. Jag har fått en del förfrågningar. Jag tänkte att denna andra bok är den sista jag skriver när det gäller dokumentärer. Men kanske dyker det upp en eller annan händelse som jag kan skriva om.  Jag publicerar annars lite material på FB, Bland annat på min egen sida, Lennart Krigare backabuse, eller Lennarts glada sida..

Jag kommer att ha ett trettiotal böcker med mig vardera av En Backa buse berättar och En Sjöfartslegend. De kan köpas via Kirsebergs Allehanda till ett något lägre pris än på nätet.Hör av er till sidan!

——————–

Boken  EN BACKABUSE BERÄTTAR finns att köpa på diverse sajter på nätet. Här kan man läsa några sidor ur boken i förväg.

————————————————

Läs gärna om en skoldag 1953

Läs gärna om en midsommarafton 1947

Läs gärna om julen 1947

Kirsebergs Backabusar

Till minnet av Hedbergs Bil

Speedway i Arlöv 1951