Nu kommer turen till Kirseberg!

Journalist/författare STEFAN ERSGÅRD hälsade alla välkomna till en föreläsning på Kirsebergsbiblioteket på Backanatten 2019.

Han är där för att puffa för Malmös Förskönings- och planteringsförenings alster om Kirsebergs historia som troligen kommer ut före jul – eller efter nyår. Han berättar att ”Plantan”, som föreningen kallas lite skämtsamt, startade redan 1881.

Stefan Ersgård, journalist och medförfattare till boken Den okända staden

Föreningen har nu skjutit till pengar till ett projekt där man ska förse alla hushåll i Malmö med ett häfte om deras stadsdel. Hitintills har man ”gett ut” två häften: Rosengård och Limhamn. Nästa kommer alltså att bli Kirseberg. Den därefter blir Lorensborg/Kroksbäck.

– Vi har för avsikt att gå igenom alla Malmös stadsdelar, fortsätter han medan han visar Kirseberg från en ovanlig vy: en fotograf står på Sydsvenskan tak och zoomar in stadsdelen från ovan. Det tar en stund innan man placerar kända byggnader rätt såsom Vattentornet, Kirsebergsfängelset och Beijers Park.

Restaurang Malvia på Kirsebergs torg.

Han berättar lite om ”förstadens” historia till sina diabilder. Östra Sjukhusets historia kan han extra väl då han är medförfattare till boken DEN OKÄNDA STADEN ur vilken några av Sege Parks nya gator fått sina namn.

Ur boken Den okända staden har namnen hämtats till nya Sege Park.

När någon frågar om man kan få fatt i andra stadsdelar än sin egen svarar han att alla bibliotek kommer att ha häften för hämtning men att just din egen stadsdel kommer i brevlådan. Så nu är det bara att vänta och se om jultomten kommer före jul eller efter!