Bulltofta flygplats och charterresorna

Vykort ovan : Pether Larsson, Kirseberg.

Följande information har Thomas von Seth på www.tnf.se skickat till mig om charterresans start.

FÖRSTA CHARTERRESAN FRÅN SVERIGE

”Om vi håller oss till resor från Sverige och definierar ”charterresa” som en serie sällskapsresor med flyg är svaret söndag den 28 mars 1954. Flygbolaget hette Transair och researrangören Svensk Bussresetjänst (sedermera Svensk Flyg- och Bussresetjänst) i Örebro. Resan utgjordes av en kombination med flyg och buss. Man flög till Marseille och fortsatte med buss och båt till bland annat spanska fastlandet, Mallorca, franska Rivieran och Nordafrika. Flyget startade i Stockholm (Bromma) och mellanlandade ett antal gånger på vägen, bland annat i Malmö (Bulltofta). Om vi istället definierar ”charter” som serieflyg till sol & bad blir svaret att första resan ägde rum ett år senare, i mars 1955. Den gick till Mallorca och arrangören den samma som ovan som i sin broschyr beskriver resan som en ”Vilo- och rekreationsresa till Mallorca”. Flygbolaget hette Svenska Aero. Resan startade på Bromma och bestod av flera mellanlandningar på vägen, både för att hämta upp fler passagerare och för att tanka bränsle.”

Här följer en personlig berättelse om en sådan resa 1959. Ur  Flyget på Bulltofta 1919-1972 Grundberg,Lars-Inge, Holst, Lars-Åke, Stridsberg, Sven, Trafiknostalgiska Förlaget. 2004 Med tillåtelse att kopiera! Tack.