”Bernard på Backarna” är här!

EMIL NERSTRAND kommer ut med både bord, stolar och kaffe till vår intervju om deras nystartade lilla vintageaffär BERNARD PÅ BACKARNA på Vattenverksvägen 42.

Klockan är två och han öppnar för en måndagseftermiddag i butiken. Det är fortfarande sommarvarmt i solen. Hans fru EVELINA NERSTRAND hälsar varmt med båda händerna om min hand och undrar intresserat hur länge jag har hållit på att intervjua.

KREATIVA KIRSEBERGABOR

Emil spikar upp öppetskylten för dagen.

– Det har redan kommit en hel del intresserade, berättar EMIL, när han har slagit sig ner rakt emot mig och kommit till ro. Även under tiden som vi målade och fixade, från maj fram till mitten av juli, kom det intresserade folk förbi.

Emil kan gå igång på ett årtal. Han blir en detektiv för att veta mer om prylen.

Kirseberg verkar vara fullt av öppna och kreativa människor som gärna byter ett ord eller två!

NAMNET BERNARD- EN HYLLNING

EMIL berättar att han och hans fru EVELINA flyttade till Floragatan i Kirseberg i början på året. På väg till Netto en dag upptäckte de butiken och dess ägare Åsa som vill hitta nya ägare.

– Det tog inte lång tid för oss att bestämma oss, säger han. EVELINA och jag är grymt intresserade av gamla prylar och vi har faktiskt gått och funderat just på en sådan här affär. Namnet Bernard är förresten en hyllning till en tidigare granne på 94 år, som kommit att bli en förebild för mig.

SLAGAUKTIONER I VÄRMLAND

Till vardags är vi lärare i musik/historia samt musik/engelska. Vi kommer inte härifrån utan jag är från Värmland och Evelina från Örnsköldsvik, fortsätter han. Min far och jag håller på med gamla prylar därhemma och åker runt på slagauktioner för att fynda. När Evelina och jag öppnade affären, kom min far ner med ett lass, samtidigt passade vi på att rensa ut lite från vår lägenhet. Otroligt vad man samlar på sig!

– Jag är väldigt intresserad av en pryls historia, berättar han ivrigt vidare. Man blir lite av en detektiv! Ett årtal kan få mig att börja leta efter mer information. Ibland diskuterar jag med experter på Bukowski för att bli extra säker.

EN NY MÖTESPLATS – KONSTUTSTÄLLNING och FIKA

– Det var lite nervöst till att börja med om vad skulle gå att sälja; man vet ju inte riktigt vad folk vill ha här nere, fortsätter EMIL. Nu vet vi lite bättre och så har vi ju vår egen ”nisch” kan man säga; vi inriktar oss på mindre hushåll, folk som inte bor så stort och hellre vill ha något nättare och mindre som får plats. Vi har t ex redan sålt en teakbyrå, ett tidningsställ och ett klaffbord.

Men vi är inne på andra projekt också; vi vill att detta ska bli en mötesplats för folk, fortsätter EMIL! Förutom sakerna kommer vi att ha konstutställningar; just nu har vi en kille MARTIN JUTEUS som ställer ut. Ett hörn får bli en fikaplats där vi i all enkelhet säljer kaffe med något hembakat av Evelina. Det är bara att komma hit och sitta en stund för fika! Man behöver inte köpa. Har du dessutom något som du skulle vilja få sålt, sådant som vi tycker vi vill sälja, så kom förbi. Vi tar lite provision som tack för det.

INVIGNING och JULMARKNAD

EMIL återkommer flera gånger till att han känner en mycket positiv anda i området och att de gärna vill delta i lokala arrangemang. Backanatten har de hört talas om och hoppas på att få delta i.

– Sedan tänkte vi själva ha en JULMARKNAD, fortsätter han och broderar ut om marschaller och olika stånd både ute och inne. Vi ska också ha en riktig INVIGNING så småningom, fortsätter han, ja vi har många planer; en syjunta kommer att startas till exempel.

– Dessutom tänkte jag ta tag i själva utemiljön framför affären. Grannaffären är också nystartad och kanske kan vi göra något åt planen tillsammans samt plantera lite växter på avsatsen. Jag ska prata med hyresvärden, säger han och pekar mot avsatsen mot trottoaren. Min vän ARON MANDELMAN ska hjälpa mig till våren med val av växter har han lovat.

Nu börjar en del kunder dyka upp; han låter dem vandra en stund ensamma i affären med vi dricker upp vårt kaffe och avslutar intervjun.

På vägen hem bestämmer jag mig för att läsa på lite om ordet VINTAGE.  Det betyder: ”något av äldre, fin kvalité, oftast från åren mellan världskrigen. När det gäller kläder bör de vara minst 25 år gamla, tillhöra en viss era t ex sent 1800-tal eller 60-talet.”

På Malmös guide till vintagebutiker finns det 19 adresser så intresset verkar stort. Snart ligger säker BERNARD PÅ BACKARNA bland dem också. På FB och Instagram finns de redan.

Emil och Evelina Nerstrand