Khadra – ett liv på flykt

Khadra och jag dricker kaffe på Ribban sommaren 2018.

Kirsebergs Allehanda hälsade över staketet på en palestinsk grannfru i Kirseberg en sommardag  2018   – så började en bekantskap som öppnade sig mot både dåtidshistoria och nutidshistoria. Sällan har ett liv varit så märkt av så många internationella händelser och av ett liv på flykt.

KHADRA, som hon heter, nu en 75-årig dam,  tog sig 2015 över Medelhavet under den stora flykten från Syrienkriget.  Alla minns vi  bilderna på överfulla båtar i pressen och även på dem som fick sätta livet till. Genom Grekland, Österrike och Tyskland gick resan vidare till tyska Rostock för att där  med båt komma till Trelleborg i Sverige. Hon reste med tre andra i sin familj: en son fanns redan i Sverige sedan flera år tillbaka som tog emot dem i Malmö.

ETT LIV I FLYKTENS TECKEN

För KHADRA finns bara minnet av ett liv på flykt; ALI ABU HAMAD flydde med sin familj från Palestina till Syrien 1946 när hon bara var någon månad gammal. Hennes far

Flyktvägar för palestinierna 1948
ALI ABU HAMAD 1906 – 1967

ALI ABU HAMAD var ursprungligen en mäktig klanledare i  området SAFED där makten funnits i hans familj i flera sekler. Han föddes i  byn NUWEERIA   i norra Palestina, i en av de sju klanerna som härskade där. Hans bror motsatte sig den engelska ockupationen genom att förolämpa den engelska högkommissarien och blev därför avrättad i fängelset i ACRE, Palestina 1935.

Båda bröderna förlorade sina marker, sina djur, sin klanstatus. För att förstå den palestinska kulturen när han föddes 1906 måste vi gå tusen år tillbaka i Sverige till vikingatiden, där klanen, ätten var ditt skydd och där trälar utgjorde arbetskraften för de på toppen. Svenskarna av idag är trälarnas barn. Khadras far var en palestinsk ”vikingakung” sett med våra ”kultur”ögon.

KHADRA – EN MÅNAD GAMMAL

Pga av problemen efter sin brors död och förlusten av sitt klanområde till den engelska ockupationsmakten, flydde ALI ABU HAMAD med sin familj  först till MERON GOLAN för att sedan 1946 fly vidare till Golanhöjden till ALSNABR by i provinsen Kenita. Då är Khadra bara någon månad gammal.

————————————————————————————

Palestinier flyr sina hem 1948.
Palestinier flyr sina hem 1948.

FAKTA: AL NAKBA, ”DEN STORA KATASTROFEN”: Från och med proklameringen av staten Israel i maj 1948 fördrevs över 750.000 palestinier från sina hem och gårdar. Israeliska soldater gick in i varje by, tog ett par palestinska ungdomar till torget och skjuter dem vilket får alla i byn att fly.  660 byar avfolkades på så sätt under bara ett år, många byar jämnades med marken. Palestinska bibliotek tömdes på sin historia; byarna fick judiska namn och efter något år fanns inte mycket kvar av den palestinska traditionen. Ett folk var utraderat. Områdena som togs i besittning blev mark för naturreservat eller för kibbutzrörelsen. Kvar i Palestina stannade de palestinier som inte kunde eller inte vågade fly, ca 20% av befolkningen är idag palestinsk.

————————————————————————————-

KHADRA VÄXER UPP

På GOLANHÖJDEN växer Khadra upp med fem systrar och fyra bröder. När hon är 16 år gifter hon sig med AHMED och får två barn.

Golanhöjden
Dara, Syrien

Vid det israeliska utvidgningskriget 1967 flyr familjen vidare; nu tar sig KHADRA och AHMED till syriska staden DARAs flyktingläger medan fadern och resten av hans familj hamnar i DAMASKUS stora flyktingläger.

KHADRA och AHMED börjar sitt nya liv i en skola i DARA,  omgjord för flyktingmottagning. Där bor de i två månader, därefter hittar AHMED en lägenhet och deras

Dara flyktingläger

pengar räcker för ett år, sedan är de slut. Då hamnar de i ett tältläger där hon föder 4 barn till på marken i ett tält. Efter några år får de hjälp av FN med mat och att bygga en lerhydda och sedan ett rum. Under åren som följer bygger de till rum efter rum tills det är 8 stycken. Här föds ytterligare 6 barn. Ahmed dör.

INGEN TROR ATT DETTA

FNs hjälper med mat i DARA

ska bli ett permanent liv men idag bor ca 6 miljoner palestinier jorden runt medan ca 5 miljoner är internflyktingar i Israel.  En tredjedel av dem som bor i utlandet bor i flyktingläger sedan mer än 30 år tillbaka. Dit hör KHADRA och hennes familj.

FLYKTEN TILL SVERIGE

I DARA bor de i flyktinglägret fram till våra dagars Syrienkrig. 2014 hamnar de mitt i striderna och nu flyr de över Medelhavet till Sverige och till sonen som kommit före.

Resan tar över en månad. Khadra som nu är en äldre dam, har hjärtproblem och svårt att gå pga av atros får ändå hanka sig fram längs Europas vägar.

I Malmö försöker de organisera sitt nya liv men det är inte lätt. Det är svårt att hitta bostad och alla är traumatiserade av Syrienkriget. Släktingar har dött. Videofilmen nedanvisar hemmet i DARA. Inte mycket återstår, inte ens väggarna.

 

I TRYGGA SVERIGE

De bor nu i andrahand i en lägenhet i Kirseberg och söker med ljus och lykta efter en förstahandslägenhet någonstans i Malmö. De ber mig fråga om hjälp via mitt reportage om dem.

När vi har skrivit klart reportaget sätter vi oss och äter tillsammans hela familjen. De tackar Gud för maten både före och efter.

KHADRA med sin familj på Kirseberg

KHADRA tittar på mig och säger; ”Vi tackar för maten för vi vet vad det innebär att vara utan.” Jag nickar och äter ordentlig upp allt tyst och stilla.

KHADRA tittar långt i fjärran en stund och jag undrar vad hon tänker på. ”Först på Palestina, säger hon, och sedan på mitt hus i Syrien.” Hennes ögon ser trötta ut..

Khadra
Khadra

För den som vill lära sig om det palestinska folkets historia rekommenderas serien i fyra delar DEN STORA KATASTROFEN 

 

Stöd gärna det ideella arbetet genom att swisha en peng till 0708268421

Läs gärna mer om KHADRA på Svensken – ett ensamt löv i vinden

Den som vill lära sig mer om skillnaden mellan statsindividualism och klanliv kan lyssna här: Från klan till stat