Backa-Billy och Mallorca

Backa-Billy sitter vid ett bord på puben. Han kluckar av skratt när han bläddrar på sin Iphone.
– Du verkar glad, säger bartendern medan han räknar glasen.
– Ja, säger Backa-Billy. En gammal vän Rune skickade mig en semesterbild som vi tog på Mallorca 1973. Det var tider det!
-Berätta, undrar bartendern och sätter sig på en barstol en stund.
-Jo, vi arbetade på Kockums på den tiden. Två unga, friska grabbar. Vi hade ett säkerhetsklassat jobb vilket krävde att vi hade legitimation mm på oss. En dag sa Rune: Nä, fan, gå här hela tiden! Vi sticker till Mallorca! -Vadå, sa jag. Vi arbetar ju! -Strunt i det, sa Rune, vi behöver lite semester! Jag såg en restresa till Mallorca ikväll. ”
Sagt och gjort. Vi plankade över ett stängsel och ringde efter en taxi. Efter båttur över till Danmark kom vi till Kastrup ungefär vid tre-tiden på eftermiddagen. Det fanns en restresa för 200 kr en vecka på Mallorca vid kl. 18. – Den tar vi, sa Rune och så blev det. Vi hade en härlig semestervecka och kom hem bruna som pepparkakor.
Nästa dag gick vi till jobbet som vanligt. Ingen sa någonting förrän Bernt muttrade att vi skulle upp till personalchefen.. – Nu är det kört, sa jag. Asch, sa Rune. Det finns väl andra jobb.” Så knackade vi nervöst på hos personalchefen och fick höra ett barskt ”kom in”.
– Ska det vara så svårt att hämta ut lönen, muttrade personalchefen. Den har legat här i nästan en vecka. Här är den! Han lämnade över våra bruna lönekuvert. På den tiden fick man kontakta pengar. Vi tackade och gick ut.
Först nere på golvet brast vi i skratt. Ingen hade saknat oss på en vecka och dessutom hade vi fått löneförhöjning när vi kom tillbaka!
Backa-Billy skrattar och  bartendern med.
-Det skulle varit idag, säger bartendern.
-Ja, det skulle varit idag, säger Backa-Billy och smäller igen Iphonen.


Stöd gärna det ideella arbetet genom att swisha en ”tjuga” till 0708268421