VÄCK KIRSEBERGSSTADENS HJÄRTA TILL LIV!

Kirsebergs Allehanda besöker Winnie på Coop; ett välkänt ansikte sedan ett femtontal år bakom kassan där. Henne träffar de flesta som bor på Backarna genom att de handlar i affären.
Hon bodde först i höghuset när hon kom till Backarna, sedan en sväng på landet men bor nu vid Kirsebergs Torg med balkong ut mot torget sedan några år tillbaka.

FÖRNYELSE

Hon har iakttagit livet på torget och har under de senaste åren börjat tycka att det är dags att göra något åt detta torg.
-Torget behöver ett lyft, säger hon och pekar ut mot det från sin balkong. Jag har samtalat med mina kunder i kassan ett bra tag om detta och de instämmer. Mitt förslag är att inhägna torget med ett snyggt järnstaket med ingång från Coop-sidan där det idag är en väg mellan buskarna. Inhägna då ända fram mot promenaden förbi våra balkonger. Varför ska det vara en tom grusplätt här till ingen nytta? Om man inhägnar kan barn leka utan att föräldrar blir för rädda.

VATTEN-SPOTLIGHTS och GRÄSMATTA

– Gör sedan som på nya Mobilia på deras innegård, fortsätter hon: vattenspotlights som sprutar ur marken för barn att ha roligt på!  Gör sedan gräsmatta av resten så torget ser lite gladare ut. Behöver parkeringen vara dubbel? Den är ju främst till för våra kunder. Bort med onödiga bilar på torg!

Kirsebergs Allehanda instämmer. Hon har själv haft medborgarförslag om torget och även  om Telias hus som står alltmer öde. ( Läs mer här Teliahuset )  Under åren har det varit ett antal inlägg om torget på Malmöinitiativet samt i Lokaltidningen där diverse personer tar upp frågan. Frågan är aktiv så gott som ständigt. Näringsidkare i området har sagt detsamma till Kirsebergs Allehanda. Men inget händer.. man kan undra varför.

KIRSEBERGSSTADENS HJÄRTA

När Kirseberg News flyttade hit för ca 10 år sedan fick man höra: ”torget är Kirsebergstadens hjärta och Beijers Park dess lunga”. Idag känns hjärtat öde och tomt och för de generationer som minns torg som en levande plats är det sorgligt. t ex grönsakshandlarna fick flytta för Malmö Stad höjde hyran högre än för att stå på Möllevången.

EN FIN BYGEMENSKAP

Nu frågar jag Winnie lite om henne själv och hon berättar att hon arbetat länge inom Coop, ca 20-25 år men att dessa senaste 15 år på Backarna har varit de roligaste. Det är som en by häruppe, säger hon. Folk bryr sig om varandra och hälsar och pratar. Det är något man ska ta tillvara.
Hemma hos henne sitter också hennes barnbarn Ricky i soffan med sin dator och smålyssnar på oss. Jag frågar honom vad han tycker om torget och han svarar direkt: Det är bra med torget för där skjuter man upp raketer varje nyår! men mer hinner han inte säga för något fångar hans intresse i paddan.

Ricky, fem år.

TJUVAPARKEN

Nu utvecklar Winnie ämnet till att även gälla Tjuvaparken: det bör finnas lite mer nya leksaker där, tycker hon! Detta är den enda lekplatsen för hela detta området och hon menar  alla hus från Lundavägen och upp till torget.
Då passar Kirsebergs Allehanda på att fråga om hon är intresserad av att vara med och anordna en loppis där till våren. Kirseberg News firar nämligen då femårsjubileum och tidningen startade just genom en loppis. Det vill hon absolut och vi utvecklar ämnet lite. Jag säger att gatukontoret ställt sig positiva i ett mail och ber att en ansökan ska skickas in så det blir formellt rätt. Så det verkar vara grönt ljus, säger Kirsebergs Allehanda. En loppis till våren någon gång i Tjuvaparken ? Vi tummar på det.

Vi står på hennes balkong och tar ett foto över torget. Ja, härifrån ser man det så nära och tydligt, en grusig plan med en gammal staty och några träd. Sextiotalet behöver lämna in och en snygg renovering behöver komma till stånd.


Kan arkitekturen få oss att må bättre?

Malmöinitiativet meddelar till Kirsebergs Allehanda efter reportaget: ”Sedan medborgarkontoren försvann har det varit svårt för dom som inte har dator eller saknar kunskap. Under år 2019 kommer Malmö stad att ha upprättat ett kontaktcenter dit alla kan vända sig för att få hjälp.Under tiden får man gå till närmsta bibliotek där det finns möjlighet att använda dator eller komma till Stadshuset.”

Kommunen har följande motivering till beslutet att inte ta detta som ett Malmöinitiativ:

Liknande initiativ har varit hos Tekniska nämnden 2017-01-04 TN2016-286 och fått avslag. Tyvärr kan vi inte ta upp den här frågan en gång till inom den närmaste tiden.

Stöd gärna det ideella arbetet med att swisha en ”tjuga” till 0708268421