SVENSKA SPEL och ATG ÅTERVÄNDER TILL BACKARNA EFTER 20 ÅR!

(Från vänster: ÖZGUR OSMAN, SHUKRI EMIN, BASRI OSMAN)

Den som upplyser Kirsebergs Allehanda om detta är ena ägaren till FOLKETS LIVS på Vattenverksvägen 15, SHUKRI EMEN. Det är nämligen där spelen ska vara. Han har drivit butiken sedan 1995 tillsammans med BASRI OSMAN.

INVIGNINGSFIKA

– Välkomna på invigningsfika TORSDAGEN den 11 oktober, fortsätter han. Vi bjuder på det hela helgen sedan! 🙂

Nyinredda hörnan

Svenska Spel börjar den torsdagen och ATG torsdagen därpå, den 18 oktober. Öppettider blir till att börja med desamma, dvs 07.00 – 22.00 vardagar och 09.00  -21.00 på helgerna. Den som i huvudsak ska sköta spelen är min brorson ÖZGUR EMIN, som nyanställts för detta.

FRÅ FOTINOVO TILL KIRSEBERG

Shrukri berättar vidare att han och några stycken till, kom till Sverige från Bulgarien, i slutet på 80-talet, från en liten by Fotinovo. På den tiden var det inte mycket hjälp man fick från myndigheterna så vid sidan av SFI-studier och gymnasium, säger han, så vi öppnade varsin butik som alla hette FOLKETS LIVS för att tjäna lite pengar. En låg på Amiralsgatan, en på Möllan osv.

FRÅ LIVSMEDELSBUTIK TILL SERVICEBUTIK

Men de andra slutade efter ett och annat år med sina butiker, fortsätter Shukri, det är bara jag och Basri som hållit ut här på Kirseberg. Från början var det också mer av en livsmedelsaffär men när konkurrensen ökade från de större livsmedelsaffärerna i närheten genom ökade öppettider såg vi oss om efter nya tjänster. Schenker fick de redan 97, Posten 2003, Kassagirotjänst kom 2011 och nu 2018 spelen.

– Så nu är vi mer av en servicebutik än en livsmedelsbutik, säger Basri. Vi har ca 6-700 kunder om dagen att betjäna, så vi har att göra. Och nu med spelbutik kommer det att öka säkerligen.

Han fortsätter och säger glatt att några kunder kom in en dag och berättade att de hamnat i Fotinovo som turister och visade bilder. Det var kul! Det blir mycket bra kundkontakter när man är på en plats så länge. Man ser barn växa upp och sedan knallar de in en dag med liten i släptåg själva! En kille som flyttade härifrån och var borta i 15 år, kom förbi en dag och utbrast: Är ni kvar än! Vi skrattar.

-Ja, ni är kvar än, säger Kirsebergs Allehanda. Shukri säger att det blir som ett ansvar att stanna; hur skulle det bli för Backaborna om plötsligt Posten lades ner! Allt de har byggt upp håller dem kvar än så länge annars har väl alla människor drömmar, tycker han. Basri instämmer.

LITE KIRSEBERGA – HISTORIA

-Om vi tar lite lokalhistoria, säger Kirsebergs Allehanda. Var låg Svenska Spel tidigare? Svaret blir att det låg där Socker & Kanel ligger, men före bilfirmans tid. Sedan flyttade den ner till Lundavägen ett tag innan spelen försvann helt från Backarna.

Folkets Livs
Vattenverksvägen 15
tel. 040-18 46 20

Kirsebergs Allehanda vet att huset där Folkets Livs ligger i är byggt 1960. Flera källor berättar att det först var tre butiker bredvid varandra: i hörnet mot Solgatan låg Ekvalls kött, sedan en mindre butik som varit både kemtvätt, mjölkbutik mm och sedan en liten kiosk där nu luftaggregatet sitter på utsidan. Där kunde man handla både utifrån och gå in och köpa godis.

 

Thomas Westman

THOMAS WESTMAN som råkar vara och handla inflikar att han minns att det var snabbköpsmodell där när han flyttade hit på mitten av 80-talet. Dessutom har butiken varit en 7/11 i ett tiotal år. Shukri säger då att den drevs av en isländare Ingolf som sedan bytte namn på den till Entré. – Ja, man skulle kunna skriva en hel bok om människorna runt denna butik, säger Shukri leende, men låt oss nu bara göra reklam för den nya spelen så länge! Välkomna som sagt nästa vecka!

När Kirsebergs Allehanda kommer ut på trottoaren möter hon GITTAN, en välkänd Backabo som varit här sedan -79.

”Gittan”, mer behövs inte, säger hon glatt.

När hon får höra vad jag ska skriva om utbrister hon att hon blev så glad när hörde ryktet om det tidigare! ”Det är långt med bussen till stan när man är äldre för att spela, fortsätter hon. Jag kommer att starta direkt på torsdag! Vi ska vara tacksamma för att de finns här med post och allt. Det är en sådan trygghet med att de alltid kräver legitimation och är korrekta även om alla inte fattar det,

Kirsebergs Allehanda går hemåt och tror att detta kommer att bli en riktig myshörna fram igenom när vintern kommit och man bara vill kila ner och kolla sina rader. Kanske blir man kvar en stund och pratar med folk. Skulle de inte ha kaffe också?  Måste kolla upp det..