Två eldsjälar har landat på Lokstallarna

Det är dags för lunch men inte vilken lunch som helst. Jag ska testa ett ganska nytt koncept för Malmö: Street Food.

Man kan säga att Pernilla Elmquist och Jens Almgren är pionjärer i Malmö med sin idé om att sälja kvalitetsmat från en vagn direkt till allmänheten. Före 2013 fanns det inte men genom dessa två eldsjälars kamp mot byråkrati och snåriga regler har det nu kommit för att stanna. De stod med sin vagn på prov under Malmöfestivalen det året och det gav mersmak. Förutom den stationära vagnen har de också en food truck som kör ut och ställer sig på olika platser i stan under lunchtimmarna.

Från vänster: Jens Almgren , Pernilla Elmquist med sonen Niklas

Att nu denna vagn har hittat sin plats just på LOKSTALLARNA i Kirseberg är lite mer av en slump; behovet av ett kontor ledde dem till Jernhusens lokaler i Kirseberg vilket ledde vidare till idén att öppna just i själva lokstallarna. Miljö- och hälsomyndigheterna var positiva och på den vägen är det: runt köket finns nu ca 150 platser, både inomhus och utomhus.

De har redan smygöppnat men den stora INVIGNINGEN 14 APRIL 2018 sker nu på lördag. De har bjudit in tre andra food trucks med andra matinriktningar än deras för en heldag med matfest!
https://www.facebook.com/events/1880108372064028/

 

– Vår inriktning är att kombinera traditionell svensk husmanskost med snabbheten i fast food-trenden, berättar Pernilla Elmquist. När jag deltog i en mattävling, SVERIGES MÄSTERKOCK 2011, vaknade intresset för att utveckla nordisk mat.
NOMA, en dansk restaurang i Köpenhamn, fortsätter hon, hade skapat ett manifest redan 2010 för det nya nordiska köket där man utgår från den nordiska årstidens möjligheter. Jag har tagit fasta på det konceptet och tillfogat mina egna idéer: några få rätter, lokalt baserade matvaror, en sund djurhållning och som sagt fast foodens snabba service.


– Snart kommer SPARRISKLÄMMAN i maj! utbrister hon så glatt. Sparrisen är från Österlen. Grönsaker köper vi annars från FG-hallen som är lokala bönders affär, champinjon, portabello och shitake kommer från Saxtorp, utegrisarna bor i Olinge osv.

– Mitt intresse ligger mer på marknadsförings- och dryckessidan, inflikar Jens Almgren i sin tur. Jag är utbildad sommelier och vi har fullständiga rättigheter här. Så Pernillas och mina intressen kompletterar varandra bra i företaget. Det är ett familjeföretag, där ena sonen Niklas arbetar i food trucken och den andra sonen Kalle hoppar in vid behov. Båda är egentligen musiker.

– Vårt mål är att förändra den nordiska gatumaten, fortsätter Pernilla. Vad finns det egentligen för svensk mat utomhus mer än ”korven med bröd” på ett torg, undrar hon. Det finns en stor potential här, vi heter inte NORDIC STREET FOOD för inte. Vi hoppas kunna expandera matkonceptet först i Norden men sedan även utomlands t ex till New York.

– Ja, säger Jens Almgren, det här nya konceptet för också ihop människor som kanske aldrig skulle träffats annars. Den slipsklädde sitter bredvid Hellyhansenkillen en stund och ett samtal kan uppstå. Vi har redan sett det under vår försöksperiod nu under nyåret. Människor från olika walks of life möts under enkla förhållanden för en bit mat sida vid sida vid våra bord under luncherna tisdag till fredag. Vi har även after work på fredagar; så småningom kommer det till andra event.

Anders Palmquist
Dan Persson

Under tiden som jag har lyssnat på dem har jag ätit min svampklämma under talande tystnad. Bredvid mig sitter två andra kunder som också hittat hit för att äta lunch. Jag vänder mig till dem.
– Ryktet har redan spridit sig, säger Anders Palmquist, som är där med arbetskamraten Dan Persson. De arbetar just nu med att färdigställa det nya caféet i Beijers Park och är iväg för en snabb lunch i området. Det här var väl jättegott och perfekt för den som är i farten men ändå vill ha ”riktig” mat, fortsätter han. Det kommer att bli fler gånger, det lovar vi! Nu måste vi tillbaka.

De går. Plötsligt dyker en kille upp för anställningsintervju och vi får avsluta intervjun.
– Vi söker folk för sommarsäsongen, säger Pernilla och tillägger: men vi har ganska stora krav. Söka kan man göra genom att skicka ett mail till info at nordicstreetfood.com så hör vi av oss! På vår hemsida www.nordicstreetfood.com kan man läsa mer om våra erbjudanden, om allt från dagens street food till stora matevent med miljö/musik arrangemang.

Kirsebergs Allehanda lämnar området mätt och belåten. Det känns i hela kroppen att detta är mat man mår bra av. Det blir säkert fler turer ner till Lokstallarna under sommaren! Glöm inte att företaget kör kontantlöst! Endast kort/swish/blipp..