Orsaken till rödsots-epidemin 1880-1882 i Malmö: giftiga ångor eller ”sjukdomsfröer”?

Malmö har alltid varit en skitig stad. Värst drabbade var de fattiga arbetarkvarteren Kirsebergsbackarna och Lugnet där  människor trängdes samman i ruckel till ockerhyror.

I september 1880 utfärdar hälsovårdsnämnden en bulletin och varnar för en rödsotsepidemi som nu sprider sig bland befolkningen. Det beror på dricksvattnet man tar från Sege å sammantaget med att dricksvattenbrunnar och latriner låg så nära varandra att allt  innehåll sammanblandades.

Man kunde dock inte enas om den egentliga orsaken till rödsoten: var det giftiga ångor eller ”sjukdomsfröer” som man nu börjat kalla bakterier.

Borgarna köpte redan sitt vatten på apotek Lejonet på Stortorget men allmänt bra dricksvatten kom inte förrän 1902. Då började man ta vattnet från Grevie. 1908 drog man avloppssystem i stan, men än i dag finns det kvar avlopp som går rätt ut i de då stinkande kanalerna.

https://amwendel.files.wordpress.com/2008/03/uppsats_amw_mah2017.pdf