Mordet på Kirseberg 1720

Här får vi en sällsynt detaljerad djupredovisning i omständigheterna runt ett mord på 1700-talet på Kirseberg:

  • Före pestepidemin år 1712 bodde det drygt 2 700 människor i Malmö, efter pesten bodde det bara 1 024 personer. På kartan från tidigt 1700-tal ses allmänna galgbacken vid ”Kungsgatan/Rörsjöstaden”. Häxbränningarna skedde på tvärgående linjer på Kirsebergsbackar.

Bonden Matts Månsson från Djurslöv (bortom Bulltofta) är på väg hem efter uträttat förvärv men stannar i stan för att styrka sig med en ”pott öl” på en av de otaliga krogarna innanför vallgravarna.

Där träffar han tre andra män. Eftersom portarna till Malmö stängs kl 16.00 varje dag, begav de sig ut ur Malmö för att släcka törsten  någon annanstans. De trängde sig på hos bondfolket på Lave Nilssons gård  på Östervärn och krävde mer öl där, vilka  gav efter för ”att undfly olåt och träta”.

De fyra männen fyllnade dock till så pass att träta uppstod dem emellen vilket gjorde att Matts Månsson ville taga hemåt omgående. Han stoppades dock av de andra. Bonden Lave Nilsson lyckades ta sig till grannar för att hämta hjälp.

När han kom tillbaka  med hjälp hade Matts Månsson flytt iväg med sin häst och vagn, men en av fyllekamraterna hade sprungit efter honom.

Senare blev Matts Månsson funnen död på Kirsebergsbackar av en förbipasserande från Lund  som sa att ”de två grå hästarna drevo fot för fot vägen fram utan körsven”.

 

Följ fortsättningen i målet här: