Bombverkstad, tekakor och Backapågar – en tidsvandring längs Torngatan

Stundvis fastnar Kirsebergs Allehanda för en gata i Kirseberg och vill veta mer om den. Det är fascinerande vad man kan få reda på! Denna gång gäller det Torngatan som löper upp från Södra Bulltoftavägen rakt över rullstensåsen och ner mot Norra Bulltoftavägen (låga nummer).

Torngatan 38 År 1974
© Ronny Söderholm / Malmö Museer

AMALTHEADÅDET

Den första bilden jag vill visa är ett foto på porten vid Torngatan 38. Bakom denna till synes lugna fasad planerades ett av Sveriges allvarligaste terrordåd i början på förra seklet: sprängningen av  strejkbrytarskeppet Amalthea i Malmö Hamn.

En lördag, den 11 juni 1908, satt Anton Nilson, Algot Rosberg och Alfred Stern i ett källarförråd på baksidan av detta hus och satte ihop en plan och en bomb. Läget var allvarligt i Sverige med strejker och lock-outer och hot om militära insatser för att få bukt med de hungriga arbetarna. På  skeppet Amalthea bodde strejkbrytare och det var de som skulle få ta smällen. Under natten till söndagen skedde attentatet. De tre männen dömdes så småningom till döden men friades efter starka protester. Du hittar Anton Nilssons självbiografi i en nyredigerad utgåva (2017) på http://vaktelforlag.se/  eller biblioteket.

Mer finns att läsa på webben:

Innegården på Torngatan 38. Det berömda källarrummet är nerför trappan till höger i bild.

https://www.expressen.se/kultur/forebud-om-terror/

https://sv.wikipedia.org/wiki/AmaltheadC3A5det

Kirsebergs Allehanda har haft möjlighet att få ta några enkla bilder på källarförrådet som idag används som hobbyrum åt en bostadsrättsförening i huset:

Trappan ner till källarrummet där de satt.
Portvalvet de smög ut genom under natten till den 12 juni 1908.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEKAKOR  och MARIABULLAR PÅ KONDITORI INVIT, TORNGATAN 16

Vi vandrar vidare upp mot Vattenverksvägen.  I hörnet där nu en pizzeria ligger, låg en gång ett mycket omtyckt konditori. Det startades 1960, samma år som huset byggdes, av konditor Gert-Inge Kvant och hans fru Ulla Kvant. De bodde själva ovanför och  drev det fram till mitten av 1972 då det  togs över av Ragnar Svensson med fru som drev det fram till 90-talet.

Fru Kvant skriver till Kirsebergs Allehanda:

”Om Du har varit inne i affären, så tror jag att det fortfarande finns en liten kakelplatta, som sitter på väggen vid det stora skyltfönstret utmed Vattenverksvägen. Den målade och satte min man in, när vi öppnade butiken.
Jag tror inte att jag kommer ihåg några roliga historier från den tiden. Då fanns det många kontor och rörelser på Lundavägen. Många personer kom därifrån och köpte kakor. Nordqvist Plåtslageri låg i Torngatan och de kom också in bl a köpte man kaffe både på termos och glasflaskor. I Torngatan ner mot Södra Bulltoftavägen fanns en specerihandlare, som man kallade ”Grynet”. Dit gick man nog inte gärna. Hörde av kunder, att hon hade sålt bröd som var mögligt.  En Solidar-affär låg i de gamla husen, som låg på Vattenverksvägen ner mot Lundavägen. Redan 1960 när vi skulle starta upp fick vi besked, att man skulle riva alla de gamla husen och bygga nya. Men  de kom inte förrän långt senare. Vi hann att flytta.
 Var inne i butiken och pratade med 2 tjejer, som då ägde den och sålde kakor. Min man gick bort för 10 år sedan. ”

I huset fanns också en blomsteraffär och apoteket. En kort period ägdes konditoriet av två damer som döpte om det till Café Socker & Kanel. Därefter köpte Behdad Hornavar firman och driver det fortfarande om dock på annan plats i Kirseberg.

Konditori Invit år 1974
© Ronny Söderholm / Malmö Museer

Kirsebergs Allehanda bad om lite kommentarer till bilden i  några FB-grupper och genast kom det många fina minnen. Där  berättar man  om de goda tekakorna som barnen alltid ville ha, den speciella tårtbiten som hette Invit, fastlagsbullarna , Mariabullarna, de varma bullarna med salt som kallades Favoriter,  det stadiga morgonfikat före arbetet och skoleleven som köpte en bulle varje morgonen på väg till skolan. Ett inlägg berättar: ” Min kompis bodde ovanpå på 70-talet.När bagaren var klar med bullarna så knacka han i taket.Då skicka man ner en kasse genom fönstret och fick färska bullar. Det kallar jag service!” En annan berättar att de skickade vykort till konditoriet när de bodde utomlands och saknade det..

 

 

 

Torngatan 7, 5, 3© Ronny Söderholm / Malmö Museer

EN BACKAPÅGS BARNDOM på TORNGATAN 3

Fortsätter man vidare ner mot Norra Bulltoftavägen  kunde man på 70-talet fortfarande se de röda hyreshusen, ”tvillinghusen” Torngatan 3 och 5,  torna upp sig på vänster sida. De byggdes någon gång på 1910-talet och där kom en speciell Backapåg att växa upp. Han heter Ingvar Nilsson, född 1927 och skrev en bok (2009) med  titeln ”Malmöpågar” där han berättar om 30- och 40-talets Malmö och Kirseberg. Den är utgiven av Kira Förlag som har många fina titlar med Malmöanknytning att botanisera bland. Boken kan också lånas på bibliotek . http://www.kiraforlag.se/bocker/

Intervju med Ingvar Nilsson:

kirsebergsallehanda.se/2018/02/08/jag-ville-ge-upprattelse-at-de-frikyrkliga/

 

Torngatan 3 och 5 sedd från vattentornet. Gåva av Bo O.Andersson/Malmö Stadsarkiv