Backa-Billy och kulturen

 

Backa-Billy kommer kluckande av skratt in på puben. Han riktigt myser för sig själv. Bartendern som står och fyller på flaskor i kylen ler och undrar:   – Du verkar på ovanligt gott humör, Backa-Billy.

Backa-Billy tittar glatt på honom och säger: – Vet du var jag var igår? Jag ska säga det direkt. Mamma var ju med i Kulturiska föreningen på sin tid. Hon tog bussen ner till stan och gick på föreläsningar och julbord och gud vet vad. Nu fick jag helt oväntat en inbjudan i brevlådan från dom att jag var välkommen på julbord. Så jag tänkte: varför inte. Hedra morsan och så vidare!

– Så trevligt, svarar bartendern, så trevligt! Då förstår jag varför du är så glad.

– Nej, nej, du fattar inte, svarar Backa-Billy. Det var så att jag satt med tre fruar vid ett bord och samtalet gick runt från den ena till den andra vart de skulle åka till julen. Den ena skulle till Barbados, den andra till Schweiz och den tredje damen till London. Så tittade de på mig och jag var ju tvungen att säga något, så jag sa Arlöv. Ja, jag ska ju dit till en kusin och fira jul. Då blev det lite tyst vid bordet. Sedan undrade en av damerna var jag bodde och jag svarade förstås Kirseberg. Då blev det lite tyst igen. Då sa hon: är det inte lite långt ut att bo där? Då svarade jag att för mig som ska till Arlöv är det närmre än för dig som ska till Schweiz i jul. Sedan åt vi alla tysta resten av julbordet..