”En fotovandring ute på Kirsebergsbackar”

I SDS den 3 januari 1983 skriver signaturen ”Punkt” om en  fotovandring i det förflutna ute på Kirsebergsbackar.

Han visar fyra olika motiv och kåserar runt dem.

Källargatan, den 28 april 1918:

” Som synes härskar den verkliga lantliga idyllen här, fast det var ju några år sedan bilden togs. Den lilla flickan som sitter och leker vid planket där uppe till höger bör vara folkpensionär numera, om hon alls är i livet. ”

NORRA BULLTOFTAVÄGEN: Tunnbandstrillare av Karl Lundborg 1982

Tunnbandstrillare på Norra Bulltoftavägen av Karl Lundborg

Här skriver signaturen  Punkt:  ”Frågan är hur många i läsekretsen som förstår (vad pojken har med sig). De som är över 40 år? Eller de som är över 25 år? För det är väl inte så att små töser och pågar fortfarande roar sig med att rulla tunnband? Uppenbarligen står den här ynglingen beredd att börja den leken. Pinnen man puttrade på tunnbandet med har han i handen.”

Kirsebergsgatan 44

KIRSEBERGSGATAN 44: Högst belägna huset på Backarna 20 april 1945

Signaturen Punkt skriver: ”Artikeln som bilden illustrerar inleds lite överraskande med att under Baltiska utställningen 1914 ”kunde skåningarna åka upp i vattentornet och ta sig en titt över slätten, Sundet och kika på Köpenhamn. Det var en välbehövlig syn och sedan dess har vi inte haft några fast punkter , från vilka vi kunnat betrakta kungadömet”. Detta skrevs väl att märka före Kronprinsen och Hyllie vattentorn. Emellertid menar skribenten att det hade ”sin tjusning att stå där uppe med mannarna, som lätt kunde peka ut sina gårdar och kyrkorna och beskriva byarna. Det var en ny upplevelse för dem och för oss alla fast synfältet var ju begränsat.”

Så småningom kommer signaturen Crainquebille fram till sitt mål, huset på Kirsebergsgatan 44. Han hävdar nämligen att det är ”det högst belägna hus inom det egentliga Malmö”. Ur okänd källa ges den exakta höjden över havet för husets markfäste: 12,2 meter.

 

ALMEDALSGATANS MYNNING MOT LUNDAVÄGEN, augusti 1947

Signaturen skriver: ”Som ni ser på ettans spår ( spårvagn) så har vi tagit oss ut på Lundavägen. Det är tydligen augusti 1947 och då låg ännu Beyronds hus i vinkel mot husen som fortfarande finns ovanför Gerlachs park och som en gång uppbar Höga Mölla”.

ALMEDALSGATANS MYNNING MOT LUNDAVÄGEN, augusti 1947