Backa-Billy och karmat

 

Backa-Billy kommer suckande in på puben. Han verkar trött. Bartendern försöker muntra upp honom och säger glatt:
– Nämen, hej Backa-Billy, what´s up?
Backa-Billy tittar på honom, funderar en stund och säger:
– Ser jag gammal ut? Kyparen tittar till som hastigast och säger:
– Inte mer än vanligt, Backa-Billy, hur så?
– Det är några smågrabbar i huset där jag bor, som har börjat med en viss attityd det senaste året. De har växt till sig från små babisar de var en gång; man har ju sett dem från start kan man säga. Backa-Billy fortsätter:
– Det jag minns från min barndom på Östergård var att vi smågrabbar brukade retas med de äldre ibland. Det fanns t ex fyra stycken soptunnor på gården. När de var tömda så började alltid fruarna med att slänga skräp i tunna nummer ett. När den var full började alla på tunna två osv. Då gjorde jag och min kompis så att en gång att när tunnorna var tomma kröp jag ner i tunna nummer ett och gömde mig. Så kom en av de äldre tanterna och skulle slänga något. Gissa om jag skrämde henne när jag hoppade upp och skrek när hon öppna locket!
Backa-Billy skrattar till vid minnet men så mörknar han igen:
– Säg sanningen, har jag själv blivit gammal nu?
– Kära Backa-Billy, svarar bartendern lite undvikande, tiden går och vi med den. En dag i framtiden blir dessa småpojkar retade i sin tur. Livet bara fungerar så här på jorden. Nu har karmat hunnit upp dig!