Blå himmel och spelmansstämma i gröngräset!

 

De första tonerna på årets Backastämma inleddes kl. 13.00 av ett gäng spelsugna musiker som klämde i med allt från fiol, gitarr, blåsinstrument och banjo. Vädergudarna var välvilliga och bjöd på en klarblå himmel. Det bådade gott för en eftermiddag i det gröna!

Ann Davidsson sköter fikatältet.

Eftersom Beijers Parks café är stängt för renovering hade ett speciellt cafétält anordnats av Ann Davidsson. Där bjöds på allt från våfflor till smörgåsar och muntra skratt. Kaffemaskin och våffeljärn kördes för fullt.

I de olika tälten hölls workshops i allt från squaredans till afrikanska trummor. Backakansliet var öppet med försäljning av årets knapp.
Runt om i gräset samlades små grupper av människor som antingen bara njöt av vädret eller tog upp sina instrument för att börja spela. Kirseberg News vandrade runt mellan allt från gammelhambo i dragspelsgruppen till bluesiga låtar av ett gitarrgäng.

Ett av tälten erbjöd squaredans för nybörjare: under ledning Audun Reitzel från Köpenhamn hamnade fötterna och armarna rätt och dansen gick igång till en levande orkester! Kirseberg News mindes sina åtta år som squaredansare i Småland och hoppade med! Det gick så bra att Audun och hon bestämde att försöka starta en squaredansgrupp till hösten någonstans i Kirseberg. En lokal behöver hittas. Med en gratis lokal skulle det med en grupp på 20 personer kosta 30 kr per gång räknade vi ut lite på stående fot. Om du känner dig manad PM:a Kirseberg News så får vi se om det finns något intresse. Det finns en grupp Old Timare som gärna ställer upp och spelar live! Bättre kan det inte bli. I Småland var det något av en lyx! 🙂

Jan Thunell
Flöjtist Gabriella samtalar med musiklärare Kerstin om alla år de kommit till Backanstämman nu. ”Det har alltid varit fint väder, säger Gabriella och Kerstin instämmer.

 

På Öppen scen bytte artisterna av. En var Jan Thunell som började med ett minimunspel och slutade med ett magdeburgerspel. Vivis Kökskapell spelade såklart också. Efter alla workshops samlades folk i grupper på gräsmattan för att jamma sig fram genom kvällen.

Jogi Karpinski leder blues/rock jammarna.
Visgruppen med Göran Sergel stämmer av några instrument.
Jörgen Carlsson från Vi på Backarna var en av de tre arrangörerna i år. De andra var Jan Kirkegaard och Eva Schenberg.

 

Birgitta och Hasse var på återbesök i Kirseberg hos sonen. ”Här bodde jag 19 år innan vi flyttade”, berättade hon.

Så söker jag upp Jörgen Carlsson, en av de tre som anordnat årets stämma, för en liten avstämning. Hur har dagen varit?
– Det har varit bra, svarar han, Vi har haft hjälp av flera händer för att få allt iordning under ledning av tältgeneral Mats Henning. Vädret har varit över förväntan. Vilken fantastisk dag!

Så lämnar Kirseberg News dem alla nöjd efter en fin, solig eftermiddag ute i gröngräset och cyklar hem.