Konsten att tänka med hjärtat

 

Jag är på väg till en intervju i Rostorp. Jag cyklar Kronetorpsgatan fram, solen skiner och jag får känslan av att snart, snart är den riktiga våren här! Plötsligt får jag svårt att hitta var Norra Rostorpsgatan ligger. Jag får trampa runt på min cykel och fråga mig fram. Till slut får jag hjälp: det är den lilla korta gatan rakt emot bron där Kinarestaurangen ligger! Så hittar jag äntligen rätt. Frågan är om inte Norra Rostorpsgatan är en av dessa små gator man lätt missar i tillvaron! ?

Väl där möter Benny Andersson upp i entrén till sin Shiatsuklinik http://www.shiatsukliniken.se/ med ett leende. Vi har bestämt att prata en stund om österländska behandlingar och filosofin bakom dem. Vi tar i hand och går in. Jag stiger in i hans lokaler. Han ursäktar röran med att ett av rummen renoveras om just nu. Han använder ett för massage/zonterapi och ett annat för shiatsu. Detta leder mig till att direkt fråga en första fråga medan jag hänger av mig kappan. Är inte allt massage?

ENERIGSYSTEM och MERIDIANER

– Nej, berättar Benny, massage är mer vår västerländska form av bearbetning av musklerna, medan shiatsu bygger på det österländska tänkandet med energisystem och meridianer i kroppen. Man försöker med shiatsu återställa flödet av energi genom mer ytliga tryckningar runt om på kroppen än vid massage som går djupare in i muskeln.Skillnaden mot traditionell massage är också att man här har tunna kläder på sig och att det utförs på en madrass på golvet .
– Egentligen kallar vi det shiatsubehandling med betoning på behandling, fotsätter han, men eftersom shiatsun är välgörande och förebyggande utan att man behöver ha något speciellt problem så kallar jag det gärna shiatsumassage också.Shiatsu är en blandning av thaimassage med sina sträckningar och strechningar av leder och akupressur / akupunktur som angriper speciella punkter , s k akupunturpunkter. Även musklerna får sig en omgång av olika massagetekniker, presstekniker mm

RYGGSKOTT GAV INSIKTER

Vi sätter oss i varsin stol i ett av rummen. På golvet ligger det en madrass som täcker nästan hela rummets golvyta. Nu frågar jag honom hur han började intressera sig för detta specialområde och han svarar:
– Vad som gjorde att jag började intressera mig för österländsk hälsa och filosofi var väl det klassiska, jag hade stora problem med ont i ryggen med flera ryggskott om året . Till slut efter mycket letande efter olika behandlingsformer som kunde hjälpa mig så stötte jag på shiatsun i Malmö. När jag kände mig mycket bättre efter ett antal behandlingar så började jag intressera mig mer och mer för detta fenomenen. Jag började studera tai chi, yoga, daoismen och även buddismen, på den vägen är det. Jag studerade shiatsutekniken i Köpenhamn 2006 – 2008 och efter en start hemifrån har jag nu haft kliniken här i Rostorp i sex år. Det här är dock inte min huvudsyssla: jag arbetar som skolvaktmästare till vardags men är ledig fredagar för att arbeta här.

Du bor och har din praktik i Kirseberg.Kommer du från Backarna eller hur ser ditt förhållande till området ut?
– Jag flyttade till Backarna /Segevång 1968, minns Benny, så jag kan väl kalla mig backabo ?. Jag har bott här hela mitt liv förutom 4 år som jag bodde på söder.
Så här har jag sprungit sen barnsben och kunde varenda skrymsle och hemlighet. Jag minns hur man kunde gå på puben och prata med gubbarna som satt där. Det var kul.

DEN BÄSTA AV ALLA VÄRLDAR: YING OCH YANG I BALANS

Jag förstår att du har rest i Österlandet och kan se på Västerlandet utifrån ett ying och yangperspektiv. Kan du förklara de två begreppen? Vilka goda egenskaper skulle du vilja sammanföra från öst och väst för att skapa en bättre värld?
– Vad som har slagit mig ända sen jag reste första gången i Asien 1985, svarar Benny, var att i väst är vi uppe i hjärnan när man är mer i hjärtat i Asien. Vi i väst eftersträvar boklig bildning och intellektualiserar mycket. I öst är inte det en så stor sak, man är mer här och nu när man möts istället för att fördjupa sig i intellektuella frågor. Vi i väst lever i ett utpräglat yangsamhälle tycker jag, Ledord som framåtskridande, utveckling, uppåt, utåt,,det är yang. Jag tror att det hänger mycket ihop med att filosofen Descartes på 1700-talet delade upp kroppen och själen. Vi har sett oss som maskiner sen dess.
Vi saknar yin i mångt och mycket. Yin står för kontemplation, stillhet , mörker, vila, Det har nästan blivit skällsord i dagens samhälle, tycker jag. Vårt västerländska samhälle är som en ballong som bara expanderar och expanderar och exploderar till slut. Så ser jag på vårt samhälle. Så enligt mitt och Dao´s sätt att se på tillvaron måste vi försöka balansera oss i yin och yang.

HEMBESÖK

Det står också att du kan komma hem till någon för en behandling, fortsätter jag. Vad krävs att man har hemma för att uppnå en optimal situation?
– Det enda som man ska tänka på när jag gör hembesök är att skapa sig lugn och ro, kanske avsätta den eftermiddagen / kvällen till shiatsu. Då har den gjort mest nytta. Allt annat tar jag med mig : madrass mm. Jag kan, som sagt, fredagar samt även kvällar efter kl. 16.00.
Benny tillägger:
– Det stora syftet och den stora vinsten med shiatsu är att den balanserar oss, den balanserar yin och yang, den balanserar vår hormonproduktion, Allt ifrån hypofysen, sköldkörtel, binjurar, blodtryck mm. Jag har även märkt att när folk har kommit till mig många gånger börjar man tänka lite mer i hälsobanor: vad man ska äta, träna, hur viktig sömnen är osv. Jag behandlade även en skådespelare förut som sa att hans röst blev annorlunda efter shiatsu. Djupare, stadigare. För att få en bra effekt bör man gå ca 5 gånger.

”BARA VARA”

Klockan har gått och tiden börjar närma sig nästa behandling av en kund. Innan jag går får jag dock pröva på metoden en stund. Jag lägger mig på den stora madrassen och Benny börjar trycka på min rygg. Han rör sig metodiskt upp och ner längs ryggraden och jag känner direkt när en spänd muskel reagerar.
Så lite vi lyssnar på kroppens behov egentligen. Det här är ju inget jag märker av eller tänker på i vardagen. Vår västerländska tillvaro rusar på och vi är alltid på väg till nästa punkt på schemat. Var och när ska vi slappna av? Kanske här! Jag bestämmer mig för att komma tillbaka som kund en annan gång. Fram för mer ying i tillvaron! 🙂 Eller som vi säger på ren småländska: ”Bara vara!