Från idé till verklighet på två månader!

 

Kirseberg News har tagit sig längs Vattenverksvägen ända ner mot Beijers Park för att höra hur det går för ANNETTE AHLGREN som öppnade BUTIK 41 förra sommaren i just nummer 41. https://butikskartan.se/05500423/Butik_41

Med utsikt ner mot Beijers Park

– Jag fick en idé om att sälja presentartiklar och heminredningsdetaljer, när jag hade dekorerat om vårt hus för tredje gången på kort tid! skrattar Anette. Jag älskar att dekorera, skapa och måla och nu tänkte jag ta det ytterligare ett steg. Min man använde redan denna lokalen som magasin för sin firma, min svärdotter har frisörsalongen bredvid, så det blev en rivstart här i lokalen. Efter två månader stod jag här med min och min mans butik i full gång! Men jag slutar aldrig att dekorera om, inser jag, kunder säger när de kommer för andra gången: oj, här var det något nytt igen!

15 % TILL NYA KUNDER

Jag tittar mig omkring i den välfyllda affären och överallt ser jag vackra ting; prydnadssaker, kloka ordstäv, ljushållare i olika utformning, trädgårdsdekorationer, men även en hylla med te, sylt, marmelad samt godis. Anette följer min blick och berättar när jag tittar på godsakerna på mathyllan:

Anette visar varor

– Jag har 15% på alla mina varor till nya kunder men tyvärr inte på dessa matvaror. Det här är te från hela världen; grönt, svart, rött och ekologiskt av JAMES TEA MERCHANT. http://www.jamestea.se/ Jag träffade försäljaren på en mässa och tyckte det smakade extra gott. Så jag är återförsäljare åt honom nu. Sedan pekar hon på en annan hylla: – Där har du sylt och marmelad från SVENSKT MATHANTVERK. http://www.svensktmathantverk.se/ De specialiserar sig på att tillföra varje rätt sin speciella blandning. Här finns en lista hur du kan para ihop t ex plättar med en läcker vildhallonsylt. Den tredje hyllan består av hemlagad kola från Spikarö AB. http://www.spikaro.se Det är ett recept som tillverkaren fått av sin mormor en gång i tiden. Smaka här!

Anette går och hämtar en kolastång till mig. Hon har redan satt på kaffe och vi sitter tysta en stund och bara njuter. När vi är klara frågar jag henne om hon är Backabo, för någonstans har jag sett en kommentar av henne om en gammal bild på en av mina sidor.
– Ja, säger hon. Jag är född och uppvuxen här. Hon blir drömsk i blicken. Vi bodde på Östergård; fyra barn och två vuxna i ett rum och kök. Så säger hon något jag inte förstår. Tji! Jag höjer på ögonbrynen!Tji? Vad är det? Hon skrattar: Vi plockade upp många ord man inte fick använda. Tji betyder nej och ”Moskilla bengen” betyder ”tyst, nu kommer polisen”. Vi skrattar.

Anette Ahlgrens mamma i det nyrenoverade huset på 70-talet

 

– Jag minns en liten flicka med kalaspuffar i en plastpåse, säger hon. Jag fick gå till speceriaffären på hörnet och köpa polletter till mamma, polletter till gasspisen. Sedan flyttade vi till Österlen ett tag men kom tillbaka 1971. Då hängde man på Börjes café hela tiden. Jag bar ut sopor åt honom och för det fick jag spela ett frilir på hans ena flipperspel! Vi ler. Så hängde man mycket på skridskobanan också. Ja, min barndom det var cykeln, bokmärken och kalaspuffar! Efter en flytt tillbaka till Österlen och sedan till Segevång gifte jag mig och vi flyttade till villa i Riseberga.

LÅGA PRISER

– Om vi återvänder till affären, säger jag, så verkar dina priser inte vara så höga.
– Nej, säger hon och tittar sig runt. Dels så ligger jag lite avsides men jag vänder mig ju också till Backaborna som jag känner. Jag tycker att folk ska kunna unna sig vackra saker hemma. Jag bryr mig mycket om hur folk har det och att de har det bra! Så hellre ett lägre pris och att jag mår bra i hjärtat när de går hem med saken!
Plötsligt känner jag att jag tycker mycket om denna kvinna..

– Men jag måste få igång försäljningen nu till våren och jag anlitar olika reklamvägar som t ex dig, fortsätter hon. Jag har fått upp en sida på FB https://www.facebook.com/Presentbutik.41/?fref=ts och snart är min riktiga hemsida igång också. Jag tar kort såsom Visa, Mastercard och American Express. Jag tar inga kontanter för att känna mig trygg. Nu har jag också Swish!

BACKAKARNEVALEN NÄSTA!

Nu har klockan gått och det har blivit en kaffekopp till! Jag undrar till slut om hon hunnit ansluta sig till Backakarnevalen än med sitt utbud av restauranger och affärer under natten. Hon svarar att hon var med på Backanatten på ett hörn förra året. I år ska det bli ännu bättre lovar hon!
När jag går hemåt funderar jag på hur. Kanske med en utställning av hennes dottern fina bilder i storformat som hon nu säljer som vykort i affären! Och uttrycket ”tji, fick du!” på svenska kommer det kanske från Backarnas ”tji”?

Anette plockar snabbt ihop en presentgrupp åt dig!