F.d. sensorikern Mats Sachers bästa bokköp

Kirseberg News sitter en vanlig torsdagseftermiddag inkrupen i källarvalvet på Södra Bulltoftavägen 12 bland ett otal bokhyllor med staplade böcker både på tvärs och på höjden. Det gör den 68 kvm stora lokalen mindre än den är. Ute lyser marssolen intensivt och lovar en ny vår genom de små fönstren. I denna källare från 1899 huserade förr fyra små ettor, sedan en mjölkbod, en mataffär och en cykelverkstad. Och nu ett antikvariat sedan år 2000.

Fönster mot Södra Bulltoftavägen

– Här blir jag kvar, säger Mats Sacher, ägare till ANTIKVARIAT SACHER. http://www.sacher.nu/ Det är min pensionsförsäkring, ler han. Inte för att man blir fet av det, det går runt; under 6 veckor omsätter jag ca 700 böcker via Bokbörsen i Sverige och AbeBooks internationellt. Trenden är tyvärr nedåtgående för antikvariat sedan internets tillkomst. På 20 år kan jag säga att nära 75% av alla antikvariat har försvunnit. Men jag älskar böcker. Jag har också böcker, vinylskivor mm på Sallerupsvägen 140 så jag pendlar mellan dessa två platser. Totalt har jag 57 000 böcker inne just nu, säger han stolt och håller upp sin smartphone. Jag har alla registrerade här och loggar in och ut varje bok.

Jag ber honom direkt att söka efter böcker om gamla Vissefjärda i Småland, då jag just nu skriver en berättelse om min mm m Maria Charlottas liv under andra delen av 1800-talet. Jag får tyvärr ett nekande svar efter bara en halv minut..

VÄGVAL I LIVET

– Jag är en sådan person som går in för det jag gör till 100%, fortsätter Mats Sacher. Jag spelade fotboll förr i tiden, på 80-talet. Min fru höll på att bli fotbollsänka. Jag var tvungen att välja, familjen eller fotbollen. Det blev familjen och i samma veva började jag samla på serietidningar mm Jag stod på Stortorget i Malmö varje söndag och sålde ur mina banankartonger. Det var så det började detta med böcker.
– På den tiden arbetade jag för Tobaksbolaget, fortsätter han och tittar drömmande upp i luften, som sensoriker. Jag testade tobak och jobbade med produktutveckling. Ja, du förstår, rätt tobak till rätt pipa, olika smaker, sött, beskare osv. Jag lärde mig allt den långa vägen och arbetade där i 30 år. Numera kan man gå en 10 p kurs i Grythyttan för att lära sig yrket. Om jag känner pipmakarna Vollmer & Nilsson på Backarna? Absolut! 🙂
Hemma har jag en samling på 10 hyllmeter tobakslitteratur, där den äldsta boken är från 1680. Jag har haft utställning under Backanatten med dem. I höstas hade jag dock om amerikanska beatpoeter och en hyllning till musikern Anders F Rönnblom. (Beat Generation eller beatnikrörelsen var en amerikansk social och litterär rörelse som började på 1950-talet i konstnärskretsarna i San Francisco och Greenwich Village i New York. )

BACKANATTSPROJEKT 2017

– Ett annat projekt jag har i tankarna är att få hit just musikern Anders F Rönnblom till nästa Backanatt, fortsätter Mats. Han är en av Sveriges mest bortglömda musiker! Han har alltid gått sin egen väg. Backanatten fyller 25 år då också. Kirseberg News vaknar till: Du menar han med Ramlösa Kvarn från 1970-talet? Precis, svarar Mats.
Han går och hämtar en poster med alla Rönnbloms skivomslag på. Jag pekar: den minns jag och den. Vilken bra idé, hoppas det går i lås med tider och allt!
https://www.youtube.com/watch?v=NZ14k3_1kl0
Nutid: https://www.youtube.com/watch?v=kHVTpE2Vj7c

Mats Sacher med en vinyl av Anders F Rönnblom

FRITHIOFS SAGA FÖR 70.000 KR

– Om vi fortsätter med ditt antikvariat, säger jag. Du måste ha upplevt en hel del genom kundkontakter och försäljning genom åren?
– Oh ja, svarar Mats. Jag har haft t ex Gösta Ekman, Jan-Öyvind Svahn och Joakim Thåström genom dörren men mest minns jag bra bokinköp! En gång köpte jag några banankartonger från ett dödsbo i Limhamn. En bok där var Fritihofs saga av Esais Tegnér med 24 originalakvareller gjorda av Gösta Adrian-Nilsson! Det slutade med en artikel i Sydsvenskan och att Lunds universitet köpte in den för 70.000 kr. Sedan kan det ju hända motsatsen! Som när jag köpte in Tomas Tranströmers debutbok 17 dikter. Jag satte den till 475 kr. Det här var för 10-15 år sedan. När jag plötsligt fick 20 beställningar på en gång anade jag ugglor i mossen men då var priset redan satt! Den låg sedan ute hos andra för 2 500 kr.. Vi skrattar.

”MR. 3 %”

Nu börjar det bli dags för Kirseberg News att gå hemåt. Just då kommer en kille in med ett antal bananlådor med böcker. De gör en deal. Under tiden vandrar jag runt bland bokhyllorna och råkar gå på hyllan ”kulturhistoria” och ser direkt en bok som heter ”Svenska allmogens plägseder” av L.Lloyd. Hjärtat dunkar starkare: jag behöver läsa in mig mer på 1800-talets allmogelivet för att göra min berättelse om min mm m så levande som möjligt. Denna bok skrevs 1879. Jag tar den i handen. Samtidigt ser jag bredvid en bok från 2016 om muslimska kvinnors kamp för ett eget, fritt liv. Mats Sacher har då verkligen en bredd på sina böcker! Jag säger det till honom och han svarar att han köper in ”lite av varje” men att han kallas Mr. 3 % då han bara brukar köpa tre böcker av hundra.

Mats Sacher har fått in dagens skörd av böcker att gå igenom

 

När jag går hem med Lloyds bok i väskan tänker jag att vilken skatt att ha ett antikvariat så nära inpå i Kirseberg, där redan ett fysiskt urval är gjort av en kunnig person, ur floden av alla böcker som roterar därute på Internet. Samtidigt funderar jag på om ett Södra Bulltoftavägen 10 har funnits: nr 2,4,6 och 8 ligger på andra sidan järnvägen. Kanske någon läsare vet..