ViktVäktarna skapar gemenskap och motivation!

Linda Tuominen, coach och handledare på ViktVäktarna

 

Så är snart februari slut. Det är dags att börja tänka på vårkläder och senare sommarlooken. Hm, kommer jag i mina kläder från förra året! Som på beställning hör ViktVäktarna av sig för en intervju i den ganska nyöppnade lokalen i Backahusen, i hörnet Vattenverksvägen / Lundavägen i Kirseberg. Vill jag komma och titta runt? Absolut, svarar jag och beger mig till deras morgonmöte för veckan.

När jag öppnar dörren och stiger in välkomnas jag av LINDA TUOMINEN, en positiv och morgonpigg coach. Två sekunder tror hon att jag är en ny medlem, men jag räddar mig från vågen genom att säga vem jag är. 🙂 Det första man nämligen gör är att väga in sig, vilket man gör varje vecka när man kommer till mötet. Det är också nu man kan bli medlem om man vill, om man inte använt sig av hemsidan och tecknat medlemskap hemifrån. https://www.viktvaktarna.se/se/
– Välkommen, Kirseberg News! säger Linda och berättar för några medlemmar som redan kommit att jag ska göra en intervju och ta några bilder. Jag slår mig ner på en stol för att följa morgonmötet. Ett möte tar aldrig mer än en halvtimma och under veckan finns det fyra tillfällen att komma: måndagar kl. 17.00 och 19.00, onsdagar kl. 07.15 och söndagar kl. 16.00.

– Nu på söndag startar ÖPPET HUS en vecka framåt, berättar Linda. Kom gratis på mötena och känn efter hur du vill ha det! Vi har ett kampanjpris för den som sedan vill börja! Alla möten under en vecka tar upp samma ämne. Denna veckans tema är STÖD FÖR MOTIVATION, en viktig faktor för att lyckas. Det är viktigt att det finns olika slags stöd under ens viktresa; att komma regelbundet till våra möten och träffa andra i samma situation är ett av dem. Dessutom finns det skriftligt material, kokböcker och ViktVäktarnas app med tillhörande Community, FB-sida och Instagram.
Isabelle Sorjonen som sitter och lyssnar intensivt säger leende:
– Jag tycker just att komma hit är ett jätteviktigt stöd. Jag började i höstas och är mycket nöjd med resultatet så här långt. Känner man att det blir motigt så vänder det efter ett möte här.

Medlem Isabelle Sorjonen

Jag frågar Linda hur länge Viktväktarna har funnits i Backahuset och får svaret att det är nu ett halvår sedan hon startade upp grupperna här. Dessförinnan hade hon ett möte i veckan nere på Värnhem. Sedan flytten har medlemsantalet växt till över 100 personer, så behov fanns för att starta fler möten.

Linda för 17 år sedan.

Linda berättar också hur hon själv började för över 17 år sedan. På den tiden gick hon en brevkurs och fick skicka in sin vikt varannan vecka på ett färdigtryckt vykort ställt till ViktVäktarna. Så man kan förstå hur rörelsen har utvecklats under åren till att nu omfatta allt från lokala möten med tillhörande shop till att verka via sociala medier. När hon nämner ordet ”shop” tittar jag mig mer noggrant omkring och studerar hyllorna med diverse matvaror och böcker. Allt är framställt för att stödja medlemmen på sin väg framåt. Ordet SMARTPOINTS återkommer och jag ber Linda utveckla begreppet.

– SmartPoints är vår beräkningsmodell istället för kalorier, berättar hon. Kalorier säger endast något om energivärdet i maten. SmartPoints tar även med matens proteinvärde och andel mättat fett och socker. Visst kan du gå ner i vikt om du bara räknar kalorier men får du i dig allt värdefullt som maten ger då, undrar hon. Nu visar hon hur fiffigt man kan använda appen i mobilen när man går och handlar. Man använder den som en vanlig scanner i butiken på varans streckkod. Vips, så kommer det upp fakta i din mobil: antalet SmartPoints, energiinnehåll, proteinvärde osv. Man kan äta allt, men i mindre omfattning, fortsätter hon. Antalet Smartpoints du kan äta per dag beror på dina individuella förutsättningar, dvs. ålder, kön, längd och aktuell vikt mål men ligger mellan 30 och 93.

Jag själv som ramlat över en metod som innebär fasta mellan kl. 18.00 till 12.00 nästa dag, undrar vad hon anser om andra metoder för att gå ner i vikt. Hon svarar mig att alla måste finna den metod som fungerar bäst för dem, men att hon själv anser att ViktVäktarna är överlägsen på sikt.
– Om du ska leva ett socialt liv med familj, bjudningar på t ex kvällar och vill resa, säger hon, så innebär ViktVäktarnas metod att du anpassar kostprogrammet till det också. Över tid hjälper programmet dig att hålla balansen genom allt som händer i en människas liv. Du kan också boka ett individuellt möte med mig om det har hänt något särskilt svårt som gör att du kanske vill tröstäta igen. Vi finns ju alltid för våra medlemmar! Det finns också undersökningar som visar att man går ner 8 ggr mer i vikt genom oss än med andra metoder.

Linda avslutar med att berätta om alla hälsovinster som följer på en viktminskning: minskad risk för diabetes, kolesterolvärde och blodtrycket sjunker. Hon visar mig nu en bild på hur hon såg ut för 17 år sedan när hon började och jag häpnar. 25 kilo lättare ser hon ut som en helt annan människa; friskare, sundare, gladare. Jag förstår plötsligt hennes iver och entusiasm inför ViktVäktarna och hur hon vill verka inom rörelsen på sin fritid bredvid sitt ordinarie arbete inom Malmö Stad.

När jag går hem funderar jag över min egen funna metod kontra Viktväktarna. Lite ensamvarg som jag är vill jag klara saker själv. Hon hade ett svar på det också. Det finns ett Onlinemedlemskap även för dem som inte vill komma på möten! Ja, vi får se.. 🙂