Nya Coop är här! Invigning 16 februari 2017

 

Jag går in genom Coops dörrar, vilket man har kunnat göra under ca 50 år här på Kirseberg, för att träffa platschef Peter Larsson för en intervju.

Kunden möts av grönt och skönt!

Vi ska samtala om invigningsdagen, torsdagen den 16 februari , då han ska hålla tal vid entrén och klippa av band. Efter en större ombyggnad av lokalerna är det nu glasväggar längs hela yttersidan. Coops nya gröna neonslinga lyser också vackert i kvällsljuset.

Coop nya gröna neonslinga

Peter är fullt upptagen med en gäng hantverkare som ska fixa det sista med ljusarmaturen i innertaket. Det är lite för mörkt på sina ställen, tycker han. Jag ställer mig och väntar och andas in den nya atmosfären i affären. Det har kommit till en rymd och mer ljus nu genom både glasfönstren och utökad yta; Coop har ju införlivat lokalen som ligger i anslutning till den. Det känns nästan som att komma till en helt ny affär. Är jag på Kirseberg?

Butikschef Peter Larsson diskuterar ljus

Så blir han ledig och vi går och sätter oss på kontoret. Jag undrar om han är stressad med allt förändringsarbete. Nej då, svarar han mig, men det går i ett just nu.

Vi går igenom invigningen på datorn.

Jag har researchat lite inför intervjun, fortsätter jag och undrar om han vet när lokalerna byggdes. 1968 slogs dörrarna upp här för första gången, fortsätter jag. Kvarteret heter Mjödet och det får man nog anta har att göra med Mattsonska Bryggeriet som låg här innan. Det revs för att ge plats åt det nya Sverige med höghus och matchande låga byggnader på 60-talet.
– Det visste jag inte, säger han. Jag berättar för honom att han kan läsa mer om det på Kirseberg News historiska sida. http://kirsebergsallehanda.se/2015/09/04/422/

In med ljuset!

Jag frågar honom om han vet hur många gånger under de gångna 50 åren som lokalerna har storrenoverats utåt sett.
– Ja, det vet jag faktiskt, svarar han, när vi rev bort ”vår” vägg fanns det ett lager till under. Så det måste ha fått ett nytt utseende åtminstone en gång till under de år som byggnaden stått här. Kanske kan någon som läser reportaget fylla på med mer fakta! Han fortsätter: Första gången jag själv gick till Konsum i Kirseberg, som det hette då, var 1972 när jag var 5 år gammal . Det var tillsammans med min dagmamma Anne-Maj. Jag bodde i Högaholm och mamma jobbade i Lund. Så hade jag dagmamma i Kirseberg. Det gjorde faktiskt att jag valde att ta över just denna butiken när jag stod i valet och kvalet. Nu har jag varit här i sex år redan. Fem år som franchise inom Coop och nu ett år som butikschef.

Nu blir vi avbrutna av en röst: Glass-skåpet har kommit! Det får Peter att börja tala om insidan av lokalen.
– Det är inte bara exteriören som har förändrats, säger Peter, utan också interiören. Vi håller på att byta ut alla inventarier såsom kylar mm . Det hela sker inom en större förändringsprocess inom hela södra Sverige som Coop Sverige startat. Det kallas ”formatomställning” med tillägg av nya basvaror där också ”kundvarvet” förändras.
– Kundvarvet? undrar jag lite frågande. Peter ler och svarar att nu tänker man lite annorlunda. Nya tider, nytt tänk! Man vill att kunden ska mötas av fräscha grönsaker när de börjar sin runda i butiken och inte av en bal toapapper! Det skapar köplust! Innan var ju grönsakerna längst nere i butiken om du minns. Vi skrattar.
– Dessutom rensar Coop bland alla butiksnamn, fortsätter han. Det uppstod en flora av namnvarianter men nu är allt renodlat till tre namn:
STORA COOP, COOP och LILLA COOP. Vi är mellannivån med bara ordet COOP. Alla affärer ska också ha grön färg hädanefter.

Coops historia

– Om vi pratar om själva invigningsdagen, fortsätter jag, vad händer då?
Peter berättar att torsdagen den 16 januari kl. 16.00 kommer han att stå utanför dörrarna och hålla ett tal. Hur ska jag börja, säger han? Tja, säger jag, kanske Kära Kirsebergabor! Ja, det blir nog en bra inledning, skrattar han, jag får hitta på en bra fortsättning.. Sedan ska jag klippa av ett invigningsband och sedan är det fritt fram för de för de första kunderna att komma in. De första 200 kommer att få en ”goodiebag” plus en överraskning till där inne. Vi kommer också att ha bra priser på utvalda vardagsvaror. Dessutom kommer det att vara demonstration och smaktillfälle av tacosen Texmex och glassen Otto. Den möjligheten varar flera dagar framåt på eftermiddagarna. Ja, det kommer att bli en affisch med allt tydligt uppskrivet för kunderna, när vi är färdiga, säger han när han ser att jag tycker det börjar bli mycket fakta.

Allt i utrymmet bakom affären ska bort!

Min intervjutimme har gått och någon står och stampar utanför kontorsdörren.
– Som avslutning, vad önskar du dig för Coop Kirseberg under det nya året? undrar jag.
– Jag hoppas att Backaborna kommer att bli nöjda med den nya looken och sortimentet, svarar Peter. Vi jobbar ju i samråd med kunderna och har plockat in nya varor allteftersom. Följ oss gärna på vår FB-sida: https://www.facebook.com/CoopKonsumKirseberg/?fref=ts
För de 15 anställda hoppas jag att de kommer att trivas ännu bättre nu när mer ljus kommer in i lokalen och att det känns luftigare med större ytan. Nu börjar vi närma oss slutet av förändringen och allt börjar hamna på plats!

Andreas Larsson i kassan har arbetat här i 8 månader. Jag frågar honom om ombyggnaden:- Jag tycker att den har blivit jättefin! Jag ser fram emot invigningen. Det kommer att bli superdag!

När jag går hem tänker jag på att deras FB-sida heter CoopKonsumKirseberg. Ska ordet Konsum kanske bort nu då? Och tänk om det blir 50-års fest nästa år i lokalerna! Ja, vi får se.

MUSIKEVENT! https://www.facebook.com/events/1793915020931147/

Peter klipper bandet!

Bandklippet

Nyöppning av Coop Kirseberg

Publicerat av Jan Kirkegaard den 16 februari 2017