Sista gången julen dansas in på Kirsebergs torg 5! (2016)

En mångårig tradition, där paret Dan och Eva i DINOS ORKESTER dansar in julen, har nu kommit till sitt slut.
Servicelokalerna på Kirsebergs Torg 5 har tömts allteftersom; för två år sedan flyttade de sista vårdboende iväg, Stadsdel Norr har lagts ner, Individ och Familj flyttar i februari till Sallerupsvägen. Och nu är det dags för sista dansen här. Men vi får inte bli för nostalgiska..

Agneta Stråhed, föreståndare för Kirseberg Mötesplats

– Resten följer med mig ner till Kirsebergs bibliotek, säger Agneta Stråhed, föreståndare, glatt. ”Det vill säga Mötesplats Kirseberg, Anhörigcentrum, Fotvården, Café Backa och den hobbyverksamhet som har funnits här t ex biljardbordet, tillgång till datorer, musikunderhållning mm. Jag ser det som ett lyft för verksamheten i stort! Nu kommer vi att t ex att få tillgång till stora salen på biblioteket. Dinos orkester kan bjuda upp till dans på ett helt annat sätt inför nästa jul. Jag gillar också idén med att allt är samlat på en plats på ett bättre sätt nu! Jag är inte nostalgisk! Det ska bli kul att flytta!

Nu ljuder de första tonerna av ”Det lyser en stjärna förunderligt blid” från Dan´s keyboard starkt och säkert. Det är många människor som har kommit och som har bänkat sig. Jag går också och sätter mig.
Dan, ena halvan av Dinos, börjar spela på sin keyboard. Snart fyller fru Eva på med sången. Plötsligt är vi i musikens värld och dess kraft fyller salen och når in i oss. Det är snart jul och julsångernas energi värmer oss i vintermörkret en stund!
En rad pärlor ur den svenska jultraditionen följer. Vi får bl a höra Bjällerklang, Jag såg mamma kyssa tomten och När juldagsmorgon glimmar. Men även utländska inslag ,som blivit en del av vårt svenska julfirande, finns med; t ex Bella Notte ur Lady och Lufsen, Ave Maria av Schubert och Winter Wonderland. Stunden avslutas med den vackra Adam´s julsång.

Dan är uppvuxen på Valdemarsro men hans far kommer från Backarna.
– Vi ser oss som ett Backaband faktiskt, säger han efteråt vid intervjun, när alla instrument och sladdar är inpackade i bilen. Min fars mormor och morfar bodde i vattentornet och min far, som var född 1915 på Floragatan, sprang mycket hem till dom, så man kan säga att han också växte upp där! Jag själv bildade ett tonårsband 1964 och vi spelade popmusik på Malmös fritidsgårdar. Sommaren 1965 bildade jag mitt dansband som fick heta Dinos eftersom jag som grabb kallades för Dino (efter Familjen Flintas hund). På den tiden var vi sex personer i bandet.
– Vi firade 50-årsjubileum förra året, säger fru Eva stolt. Då skrev Skånska Dagbladet en helsida om oss, vilket gladde oss! Vi har ju turnerat i hela Norden och även spelat mycket på hemmaplan. Genom åren har vi träffat många härliga artister såsom Danne Stråhed (som är en mycket god vän), Hasse Kvinnaböske, Annifrid i ABBA, Björn Skifs m.fl.

Hon fortsätter:
– Vi bor i Staffanstorp sedan många år tillbaka och vi bestämde oss för att bjuda kommunen på en gratis julkonsert eftersom vi firade 50 år som dansband 2015. Det kom så mycket folk att vi bestämt oss för att bjuda Staffanstorp på en gratis julkonsert även framöver.
Men du måste skriva att vi gärna vill spela på Kirsebergs årliga festivaler! Vi känner oss som en del av Backarna! Det är väl föreningen Vi på Backarna som anordnar det? Nu har vi också mer tid eftersom vi är pensionärer. Våra officiella arbeten, mitt på SE-banken och Dan som servicechef på MKB, är över! Nu spelar vi 3-4 ggr i veckan på olika ställen, äldreboenden, mötesplatser, privat, för kommuner, födelsedagskalas, kyrkor m m.

Jag tackar för intervjun och skyndar hemåt med julsångerna fortfarande i mina öron. Tänk vad musik kan göra för oss människor och tack till dem som tar sig tid att framföra den t ex Dan och Eva! Undrar var de spelar för någonstans när det är dags att dansa ut julen!