Vi ser gärna ett museum på området!

_dsc06600

Kirsebergs Allehanda tar Blå Bussen till Sege Park för att gå på pop-upmuséet LIFE IS AN INSTITUTION under Backanatten 2016. Sista delen av sagan Östra Sjukhuset, där psykiskt sjuka i Malmö vårdats sedan 1935, har just kommit till sitt slut med att rättspsyk nyligen flyttade ifrån området. Platsen står nu inför en total förvandling i form av bostäder, kontor och dagis; en helt ny stadsdel ska växa fram här.

Meningen är att bussen ska gå ända fram till eventet men den stannar vid portalingången. Där får jag syn på en skylt som bjuder in besökarna att först lyssna till några röster om byggnaderna och deras funktion. Sedan ombeds man följa raden av marshaller för att hitta till rätt lokal. Jag letar mig fram genom vintermörkret.Så symboliskt!

_dsc06620

Inne i ett vitmålat rum, i en byggnad nära vårdcentralen, möts jag av musik från 50-talet som strömmar ut ur en bandspelare och av två unga kvinnor som tagit sig an detta minnesprojekt, LINA ÖRTMAN, utbildad konsthistoriker och EMMELI STENBERG, snart klar på linjen för muséeutbildade. De hälsar igenkännande på både mig och den kulturintresserade hunden Sinne som är med överallt. Sinne nosar genast runt efter smulor från tappade chips bland folk som minglar med ett glas vin i handen. Tjejerna poserar glatt för mig för ett första foto och sedan tar jag upp mitt skrivblock:

Lina Örtman och Emmeli Stenberg
Lina Örtman och Emmeli Stenberg

_dsc0679

– Hur kommer det sig att ni tagit tag i just detta projekt? undrar jag så inledande.
– Vi bor i Kirseberg, har barn och familj här, men vi kommer ju inte härifrån, svarar de. Det är många gånger man har gått till vårdcentralen och BVC här i husen. Då började man undra vad detta område egentligen varit och på den vägen är det. Det vi gör nu är starten för ett annat projekt här på området längre fram i vår 2017. Vi vill bl a väcka och bevara minnen från denna institutionstid i svensk historia som vi inte tycker ska försvinna. Det behövs ett samtal om det.

_dsc06810_dsc06720

 

 

 

 

 

 

De fortsätter:
– Malmö Stad och stadsdelsförvaltningen Norr har gladeligen gett oss material om själva husen och området, men kan de visa upp

_dsc0683

den värld som fanns här inom väggarna? Vi har fått höra mycket av besökare som kommit hit under kvällen och vi har också intervjuat människor som varit här tidigare. T ex så har vi fått veta att patienternas hobbyarbeten såldes i kyrkan på området vid julbazarer och att det var tradition att hela Malmö kom hit och handlade. Vi anser är sådant är viktig kulturhistoria att bevara. Vi ser gärna ett museum på området som inte låter nutidsmänniskan glömma!

_dsc06690

De hälsar glatt på nya besökare som strömmar in och berättar senare att det varit upp mot ett hundra personer redan och kvällen är inte slut än. Så tar vi ett nytt tag:
– Vi vill inte bara belysa det förgångna utan hela övergången från förr till nu och in i framtiden för denna plats, fortsätter de ivrigt. Vi vill också öppna upp för ett samtal omkring hela denna förändring. Därför har vi börjat med detta pop-up museum som vill ge byggnaderna deras gamla identitet åter för en stund. Det är också intressant att se hur människans syn på mentala problem ändras genom åren.

_dsc06740_dsc06700_dsc06750

Efter intervjun vandrar jag runt och läser på väggarna. De har gjort ett stort arbete med att kartlägga alla byggnaderna och deras funktioner. Det är intressant, och till och med roligt, att läsa de olika kategorierna som patienterna delades in i: osnygga, halvlugna, oroliga, halvoroliga…. undrar vad skillnaden var mellan halvlugn och halvorolig? Jag måste fråga dem senare om det men nu börjar klockan dra ihop sig till den mer avslappnade delen av Backanatten: musikgrupperna som spelar på pubarna, kyrkans gospelkör osv. Och det mer traditionella på Backanatten vill man ju inte missa, annars känns det inte som en riktig Backanatt när man vaknar upp på söndagen!