”Du skall brinna!”

 

Det är en ganska vacker och inte så kylig torsdagseftermiddag som årets upplaga av ”Du skall brinna” äger rum. Kunskapen om Tjyvaparkens dystra historia ska åter komma till ytan och begrundas. Pop-upmuseéts skyltar är uppsatta som i en slinga runt i parken och man ser redan folk sakta vandra runt i små grupper för att läsa och diskutera.

_DSC0609

Kirseberg News slår följe med sekreteraren i föreningen Vi på Backarnas Robban Björkdahl och hans mor som just kommit. Vi läser varje skylt noga och diskuterar vad som står. Jag passar på att fråga honom om han var här även förra året.
– Oh ja, det var jag! Som det snöade! Snöstorm var det, helt enkelt! Men det blev som en extra ”mysfaktor”, skrattar han och visar mig några bilder i sin mobil. Jag skickar dig en på stenen som blev effektfull!
Jag tackar för det och han fortsätter:
– Emmeli Stenberg kom till oss och vi nappade direkt på projektet. Vi hjälpte till med lite rekvisita såsom snören osv men resten gjorde de själva, hon och Rikke Hallberg. Researchade och intervjuade. Jag tycker det har blivit mycket bra, med så kunniga människor som dem. Idén med pop-up museum är inte dum och förhoppningsvis tar vi med oss den in i andra projekt inom föreningen.

Robban Björkdahl, sekreterare i "Vi på Backarna".
Robban Björkdahl, sekreterare i ”Vi på Backarna”.

Vi vandrar vidare ett tag och läser än här och där. Så frågar jag om den kommande Backanatten, om han kan säga något om den.
– Vi har ju de vanliga inslagen från biblioteket, kultur& fritid, kyrkan osv. Det som är nytt är att Östergård ska ju fylla 100 år nästa år. De börjar med projektet Hemvändarkväll där de vill att folk ska berätta om förr på Östergård. Projektet startar på Backanatten och håller på till nästa år.https://www.facebook.com/events/1773359699595561/
Sedan blir det ett musikprojekt från Backaskolan som leds av musikläraren där. Och sedan det nya pop-up museét om Östra Sjukhusområdet som Emmeli Stenberg och Lina Örtman är igång med. Är det någon som sitter och gnager på en idé ”därhimma” så finns det tid till och med imorgon fredag den 28:e oktober att skicka den! skrattar han. Gå till FB gruppen Backanatten och skriv där!
https://www.facebook.com/groups/387301844704451/?fref=ts
Jag får syn på upphovskvinnan till kvällens arrangemang, tackar Robban och skyndar mig dit.

Emmeli Stenberg
Emmeli Stenberg

Emmeli Stenberg, som snart är klar med sin utbildning inom museologi, är nöjd med årets pop-up museum, säger hon.
– Det har kommit ungefär lika många i år som förra gången, säger Emmeli, ungefär ett hundratal. Och då var det full snöstorm! Idag har vi ju haft fint väder. Några tjuvstartade redan på eftermiddagen, då jag satte upp den lite tidigare för att kunna hämta på dagis, ler hon. Intresset verkar vara stort för lokal historia!
Kirseberg News undrar hur hon kom på detta med ett pop-up museum och hon svarar:
– Jag har bott ett par år här på Backarna nu och ville gärna stödja det fina arbetet som föreningen Vi på Backarna gör. Jag går sista året på en utbildning för att kunna arbeta inom museum, så tanken slog mig att göra något av det. Så till Backanatten 2015 var det lägligt att genomföra detta projektet. Till årets Backanatt har vi ett annat projekt på gång som ska handla om visioner då och nu från tiden för Östra Sjukhusets tillkomst fram till Sege Park. Det ska bli kul! Jag tycker om modern nutidshistoria där det fortfarande går att knyta an till levande människor. Min mormor och morfar berättar gärna för mig om förr, om Sveriges industrialisering och uppbrottet från sekler av ett agrart samhälle.

inhagnad

Jag tackar för mig och går vidare ensam en stund tills jag möter en av de tre Kristinorna som satte upp häxstenen i parken en gång; stenen som ber om ursäkt för gångna tiders handlingar. De två andra Kristinorna ska komma om en stund. De ska nämligen gå på restaurang nere i stan och fira att det är 19 år, på denna dag, som stenen restes! Jag skojar lite och säger att kanske ska ni rista in en runa på baksidan att det var ni! Stenen restes av Kristina, Kristina och Kristina. Det blir något för framtidens forskare att bita i!
Vi skrattar och Kristina Steimer fortsätter:
– Vi var med i kulturföreningen redan då och vårt intresse låg åt kvinnofrågor, så detta med en sten dök upp som bra lösning tyckte vi. På en stenhuggeri hittade vi stenen precis som den ser ut nu, så det gick fort. Själva texten krävde en arbetsgrupp, med flera personer inblandade,som arbetade i flera månader, innan vi var nöjda. Sedan kom kommunen och grävde och satte upp den, samt installerade ljus. Fast det fungerar inte just nu, ser jag.
Så tar hon upp sin mobil och vill visa mig något:
– Se här, så berömd vår sten har blivit! Den finns t o m på Pokemon! Jag tittar och banne mig, så är det! Hon lovar att skicka mig bilden på stenen i Pokemon.

14612622_10154103734508182_651833554385590126_o

Kirseberg News undrar hur 20-årsjubileét 2017 kommer att bli. Kristina Steimer säger att de inte tänkt igenom detta än och hoppas att även andra kan tänka sig att vara med i en arbetsgrupp runt detta. Hör av er till Vi på Backarna, säger hon.
Nu kommer den sista Kristina och jag tar ett litet suddigt kort av dem alla tre vid stenen. (ursäkta) Nu ska de gå ner mot stan och traditionsenligt fira även denna årsdag men innan dess dansar de runt stenen hand i hand som ritualen kräver även i år.

Kristina, Kristina och Kristina
Kristina, Kristina och Kristina

När Kirseberg News går hemåt tänker hon att det är nog bara ett sammanträffande att nästa pop-up museum också handlar om en plats för massmord. På Östra sjukhuset ägde nämligen Sveriges största massmord i modern tid rum på 70-talet. 27 patienter förgiftades av en 18- årig beredskapsarbetare och 24 av dem dog. Det finns mycket att hitta i Kirsebergs historia om man gräver lite..huah!