De fyrbentas vardag på Kirseberg

 

Jag får ta ett ärevarv runt det vita huskomplexet där både Netto och Emmaus håller till, innan jag hittar vägen in till en innergård, jag inte visste fanns! Väl där inne i mitten hör jag hundskall och jag navigerar runt ett hörn och hittar fram till LODJURET HUNDDAGIS. I ett fikahörn sitter några personer med ett antal hundar runt sig.
Vi hälsar och jag följer med in för att se lokalerna. TANYA STEFANOVA som arbetar där visar mig runt i det forna bageriet med sina gammeldags, rutiga golv. Hon ursäktar sig över stöket, men jag ser bara de fina hundarna. De flyttade hit i våras och har ännu inte hunnit installera sig ordentligt i alla de rum de har till sitt förfogande. Överallt finns det avdelningar där hundar samlas två eller tre stycken. Några sover, några hälsar mig med glada skall, några står och väntar på sin matte/husse som ska komma och hämta dem. Klockan börjar närma sig 15.00 en fredagseftermiddag och hundarna verkar känna på sig att det är helg snart.

_DSC0433_DSC0439

 

Hunddagisets ägare LISA NYKVIST berättar att hon har hållit på med detta i över 10 år nu, men ännu inte tröttnat. Dagiset har legat på två andra ställen tidigare men pga av byggnation har de varit tvungna att flytta på sig. Nu är de installerade på Kirseberg och det är redan full rulle! Samma hemsida används http://lodjuret.com/ men adressen är ändrad till Norra Bulltoftavägen 65. När jag frågar om ytterligare planer för vintern får jag veta att de ska hålla kurs för andra som är intresserade att driva hunddagis; trycket är stort och blir allt större. I Malmöområdet finns endast ett 10-tal hunddagis och det är inte mycket om man jämför med Stockholm.

– Vi har mest stadiga kunder som har följt med oss hit från city, säger LISA, hundarna kommer var dag på antingen deltid eller heltid, året runt. Här är ca 45-50 hundar om dagen. Men vi tar också in hundar över dagen i mån av plats och även för natten går det att ordna om någon t ex ska resa bort. Då följer hunden med hem till någon av oss totalt 6 anställda och sover över!

LISA har själv tre hundar: en weimeran, en schäfer och schäfer/leonberg. TANYA har en belgisk vallhund Malinois som hon tävlar i lydnad med. Hundar är hennes stora passion; före sina fem år med Lodjurets Dagis tog hon hand om vakthundar i 5 år åt ett vaktbolag.

Jag undrar om det är många som vill arbeta med hundar och får svaret att det är det. Just nu har de inga behov av någon ytterligare men situationen kan ändras, så det är bara att anmäla sig!
Medan vi pratar i fikahörnan kommer en bil körande och stannar. Det är Rainer Kathein, restaurangägare i Västra Hamnen, Royal Picknick med glassbar. Han gick en valpkurs i de förra lokalerna och har följt med upp på Backarna.
– Det passar mig utmärkt, säger Rainer. Jag bor i Flyinge så det här är på vägen hem. Jag tycker att detta är ett utmärkt hunddagis! Jag har anlitat dem i fyra år nu. Ett bra tecken är att min hund springer in på morgonen och vill knappt säga adjö till mig! Han skrattar och fortsätter ivrigt:
– De matchar ihop olika hundraser och hundtyper, de kommunicerar med ägaren på ett konstruktivt sätt och jag lyssnar. De har blivit mina bekanta genom åren. Förresten kan du skriva att hundar är välkomna på min restaurang! Det är enligt lagen upp till varje restaurangägare att besluta om hundar är tillåtna där och jag älskar hundar. Personligen anser jag att man ska adoptera gatuhundar och min hund STING är en gatuhund från Grekland!

TANYA, LISA och jag fortsätter att prata medan hundar kommer och går i dörren tillsammans med anställda. De ska ut på promenad, vilket de gör flera gånger på en dag.
– Vi syns när vi kommer, säger LISA, för vi kommer alltid i grupp och vi har speciella jackor som representerar dagiset.
Nu kommer en hundvandrare just in. Det är LINDA BERNTSSON som har med sig tre ståtliga jyckar i koppel. Hon stannar så jag kan ta ett foto. Samtidigt kommer en ny bil in för att hämta sin vän. Det är SEBASTIAN NIRFELT som ska hämta sin västgöraspets TOTTE. För det mesta stannar ägarna utanför och väntar medan hunden hämtas från sitt rum. Nu kommer Totte ut och får syn på sin ägare. Glädjen är stor och Totte har knappt tid med ett foto innan han hoppar in i bilen. Sebastian är ganska ny på stället. Totte har gått där i knappt 2 månader.
– Jag gick en valpkurs och fick ett tips just om detta dagiset, säger SEBASTIAN. Jag var först på ett dagis med 100 hundar i samma rum, men det passade inte Totte. Här är det olika rum och färre hundar ihop. Nu trivs han!

Klockan går och fler och fler kommer för att hämta sina hundar. Jag känner att jag inte vill stressa dem med fler frågor och tackar för mig! När jag går hem skriver jag dock av drömmen om att arbeta på ett hunddagis. Jag skulle fästa mig alldeles för mycket vid var och en känner jag och tänk om någon slutar!..