Backabornas nationaldag 2016

_DSC0909

Waistcoat Riot spelade för fjärde gången på Kirsebergs Torg medan folket samlades för avmarch13.30. Årets tema var superhjältar.
För 31:a året i rad marcherade Backaborna till Beijers Park för att fira årets Backagrevinna AGNETA STRÅHED. Hon skjutsades ståndsmässigt främst i ledet längst Vattenverksvägen till folkets jubel på trottoarerna!
I Beijers Park pågick festligheterna fram till kl. 18.00. Solen sken och ännu en lyckad Backakarneval genomfördes!

_DSC0922
Backagrevinna AGNETA STRÅHED
_DSC0962
Åsa Nilsen kom från Danmark som nioåring och har varit Backabo sedan 1972. Hennes tre pojkar spelade alla i Kirsebergs IF. Hon minns att de gillade sambafllckorna som alltid gick först i tåget på den tiden! ÅSA har arbetat på Kirsebergskyrkan i 28 år, främst som ledare för Kyrkans barntimme. Åsa blev Backagrevinna 2011. Som pensionär går hon på ett stickcafé på Mötesplasten.
_DSC0952
Ansiktsmålnng pågick på flera ställen
_DSC0961
VIVI STENBERG dricker kaffe med några vänner på Backarnas FF:s café. Hon berättar om ett långt liv i Kirseberg. – VI flyttade hit 1961 och vi har gått på karnevalen, höstfesten mm här i Beijers Park så länge vi kan minnas! Men det var ett tag sedan jag åkte skridskor på dammen eller pulka nerför backen! Hon träffade sin man på en dans redan 1953, precis när hon blivit utexaminerad till barnsköterska och deras tre barn har växt upp här. Nu har hon 5 barnbarn och och 7 barnbarnsbarn. – Och det åttonde kommer i september så jag ska snart gå hem och sticka vidare på ett plagg! Vilken färg ska jag satsa på, skrattar hon.
_DSC0972
Maria Engkvist visar upp sin fina THUNDERWOMAN klänning. Den sydde hon för föreställningen Drömmen. Maria säger att THUNDERWOMAN ser stormen som härjar i människornas hjärtan. Hon går runt i vardagen och blåser bort alla orosmoln och riktar om blixtarna så de hamnar på rätt ställe. (Se blixten på Marias bröst)
_DSC0969
Backastämman tjuvstartade i ett hörn hörde vi..
_DSC0977
Gunilla Sidebo gick dagen till ära runt i sin mors handsydda folkdräkt från Forsafärs socken i Hörby kommun. Gunilla säger: – Mor sydde den på 70-talet. Jag bär den på nationaldagen vare sig jag arbetar eller är ledig. Jag kör buss och först ville inte chefen att jag hade den på mig men jag fick honom att komma på andra tankar!_DSC0957

_DSC0956

_DSC0930