Vi vill vara ett café för alla

 

_DSC0721 (1)

Så uttalar sig platschefen och allt-i-allon KEVIN MALMBORG, som tagit sig en stund ledigt och nu sitter och fikar med mig vid ett bord. Solen lyser men den starka sommarvärmen, från dagarna innan, är borta. Jag lyfter kaffekoppen medan jag tuggar på en räkmackebit utav det större måttet och utvärderar under tiden hans påstående.

_DSC0707
– Hur avspeglar det sig i verksamheten, undrar Kirseberg News.- Jo, vi har ändrat på utbudet något, svarar han. Liksom förra sommaren finns vårt utbud av hembakat och hemlagat kvar, men vi har t ex lagt till lite mindre kakor som gör att även den kaffesugne kan få något till kaffet ganska billigt. En kopp kaffe med två småkakor kostar 32 kronor totalt. Det kan man inte hitta nere i stan. För att inte exkludera t ex en laktoskänslig, så kommer vi att byta ut fil i vårt populära bröd mot rotfruktsmos och på så sätt bredda vårt sortiment. Vi har också köttmackor för den som vill ha det osv. Vi jobbar hårt för att tillhandahålla något för alla och tar gladeligen emot förslag!

_DSC0713

_DSC0716

 

 

 

 

Det är KEVIN och hans partner CARL GREEN som ska driva caféet denna säsongen 2016, delägarna är de samma som fjolåret men sköter främst marknadsföring, administration och ekonomi. CARL är borta för tillfället på ett läger i Portugal. Han tävlar nämligen i artistisk gymnastik. Till deras hjälp finns det åtta andra ungdomar som KEVIN rekryterat: SALLY, som går konditorutbildning på Värnhems gymnasium, MARTIN, en supertrevlig norrlänning med stor vana av café/bar, ELVIRA som också är van vid cafémiljöer och en baddare på att svänga ihop ett bakverk, ODD, som är ett solsken i sig och kan möta kunderna på det allra bästa sättet, LISA som egentligen är serietecknare och konstnär men som svängde ihop en latte på nolltid och så ASSAR, som charmar alla med sin ”Lilla Torg”-look.

_DSC0708

KEVIN är mån om att poängtera teamkänslan han försöker bygga inför sommaren.
– Jag tror på att uppmuntra och stödja personal och låta dem testa saker, säger han. Det är t ex inte det lättaste att göra en kladdkaka. Den senaste ser du här i mobilen – han visar mig – och den flöt ut över hela tallriken. Då döpte vi den till ”fulis” och så säljs den billigare! Mina ledord är ”delegera”, ”inspirera” och ”förtroende”.

Varför han fick jobbet av de två delägarna Ulla-Carin Karpinski och Stefan Skogmark, förstår man av hans genomtänkta svar och formuleringar av mål och visioner.
– Vi vill verka för det lokalbaserade, hållbara samhället, där man använder närproducerat så mycket som möjligt, fortsätter han, Vi arbetar t ex mot tre lokala företag, KOLSVART, som säljer lakrits, SOLSKEN som gör lemonad och förra året etablerade vi kontakt med, DEN GRÖNA FABRIKEN, som levererade rotfrukter mm, ett samarbete vi hoppas fortsätta i år. Dessutom bakar vi allt själva, på plats, vilket inte är så vanligt. När du fikar på en kaffekedja i stan, vilken dag tror du det upptinade brödet är bakat? Inte igår kan jag säga och inte utan en massa E-märkta tillsatser i.

_DSC0709

Kevins personliga intresse för en hållbar utveckling av samhället startade när han gick på internat i Båstad och hamnade i Indien/Bangladesh för att studera textilindustrin. Det som mötte honom där fick honom att reagera: en tillverkning som använde farliga tillverkningsmetoder och medel för både människa och natur, låga löner och slavliknande arbetskontrakt. Kvinnor utsattes inte sällan för sexuella övergrepp och levde ständigt med det hotet över sig. Väl hemma ville han påverka samhällets utveckling och gick miljövetarprogrammet där hans C-uppsats handlade om att använda outnyttjade grönytor i staden för närodling. Utlandsvistelsen verkar också ha satt spår i hans tydliga intresse för att skapa ett arbetslag som trivs.

Vi går över till mer konkreta frågor rörande caféet.
– Vi har ändrat öppettiderna för denna säsongen. Vi kommer att ha öppet varje dag mellan 11 – 18 och på fredagar till kl. 20, om vädret tillåter. På fredagar kan vi också servera vin/öl. Vi kommer att hålla på fram igenom till september. Exakt slutdag får vädret avgöra.
– Och musikutbudet, undrar Kirseberg News. Hur ser det ut? Jag såg att ni börjat boka upp speciella dagar för musikframträdanden.
– Ja, säger han och skrattar lite och förstår vart jag vill komma.. Vi har kvar söndagarna som förra året men vi har tagit till oss av kritiken på valet av artister. Det var ju inte meningen att det bara skulle vara gubbar dvs medelålders män som ska uppträda vecka efter vecka, men de verkar varit på hugget.. Nu reparerar vi skadan och har musik även på fredagarna och efter vårt upprop att kvinnor skulle höra av sig, har de gjort det ,så nu blir det mest kvinnor den dagen. Han fortsätter och skojar till det, fast med underton:
– Jag talade om att det skulle vara ett café för alla och då menar jag också för alla åldrar, så vi får kanske införa en tredje lista där man utgår från ålder först och främst så alla åldrar blir tillgodosedda också.” Vi skrattar.
– Sedan deltar vi i Backakarnevalen och Backastämman också likt förra året, fortsätter han.

– Ni verkar använda FB ganska mycket, säger Kirseberg News och uppdaterar ofta.
– Ja, svarar Kevin, jag försöker tala om vad vi gör och vart vi är på väg med olika aktiviteter. Jag har också startat ett Instagramkonto ”beijersparkcafe där vi ska lägga upp lite bilder från bakom kulisserna. En regnig dag när vi bakar för fullt eller när vi tar ett bouleparti. Vi har nämligen precis blivit klara med en bana bakom långhuset. Det är fritt fram för alla att komma och använda den. Man får dock ta med egna boule kulor för att kunna spela.

_DSC0724 (1)

_DSC0729

 

 

 

 

 

– Det här låter ju som det blir en härlig sommar här i Beijers Park, säger Kirseberg News och sväljer sista kakbiten. Det är bara att önska lycka till med säsongen! Nu kanske du måste gå tillbaka till arbetet? Vi har pratat en bra stund. Kirseberg News tittar på klockan.
– Tack för uppmuntran! Ja, det ska bli en spännande sommar för mig och de andra! Du behöver inte oroa dig för tiden här. Vi har inte tid att ha bråttom här. Vår verksamhet bygger på att vi ser, och tar oss tid för varje besökare, här får brödet jäsa i egen takt!

Kirseberg News grunnar lite på de sista orden när hon cyklar hemåt. Hon landar i tolkningen att om ett hållbart samhälle ska byggas måste allt få ta den tid det behöver för att blir bra och stadigt. Som en deg som måste jäsa i sitt tempo för att kunna bli ett gott bröd senare..

………………………………….

Beijers Park Café drivs sedan sommaren 2019 av ny entusiater.