Kirsebergs främste musikquizmaster

Theo håller redan på att lägga ner gitarren i sitt fodral när jag kommer till Mässingshornet för en intervju. Söndagsquizen slutar inte alltid med ett jam efteråt, tänker jag. Vi sätter oss tillrätta och Theo verkar allvarligt fokuserad på att bli intervjuad. Efteråt förstår jag: han säger att den var avslappnad och trevlig till skillnad från andra han har varit med om 🙂

Jag öppnar direkt med frågor runt hans ”samlingscd” NOVEMBER SKY IS OPENING UP med sina fyra låtar. Jag köpte den för några söndagar sedan när jag var och lyssnade på honom. Sången Leap of Faith träffade mig rakt i solar plexus när han spelade den på scen och jag kunde inte hålla tårarna borta:
”All you need is a leap of faith, don´t look back just take that step,don´t hang around that same old place, don´t give up, not just yet”.. Varför ska det vara så svårt att gå vidare i livet ibland!!

Jag undrar vad som fick honom att spela in den och får ett ganska oväntat svar tillbaka:
– Det var en en låt jag skrev till mig själv, en 15-årig Theo, svarar han skrattande. (han är 29 år nu). En sådan man spelade för att våga stöta på tjejen i soffan för kvällen!
Jag skrattar. Han fortsätter:
– Sedan har låten växt och nu ser jag den som en sång som omfattar alla slags språng i livet t ex det faktum att jag ska gifta mig i oktober! Jag jobbar förresten med en ny cd och jag vill säga att båda är backaproducerade tillsammans med JOHAN ECKMAN som bor här.
Jag gratulerar på förhand. Ja, det är verkligen a leap of faith.. Jag byter infallsvinkel.
– Hur hamnade du här på Mässingshornet, undrar jag. Han börjar berätta att han gick en ettårs-kurs på vis-skolan i Västervik året 2009-2010.När han kom tillbaka till Malmö (han är uppvuxen i Lomma/Malmö) stötte han på John Ström och Göran Sergel på ett arrangemang VISA DIG. John tog med honom upp till sina ÖPPET SCEN kvällar på tisdagarna på Mässingshornet och där blev han. Han säger med tacksamhet att Mässingshornet gett honom så mycket plats att träna sina sånger på samt höra andra. När Rade så erbjöd honom Musikquizen på söndagar nappade han direkt.De har han haft nu sedan juli 2014.

Vi kommer in på influenser inom musiken. Jag säger att jag ser på hans FB sida att han endast har manliga influenser såsom Bob Dylan och Neil Young. www.facebook.com/theodorelfving/?fref=ts Har inga kvinnliga musiker tillfört något? 🙂
– Jodå, jag måste nog uppdatera sidan…(smile).Du kan nämna ANNIKA NORLIN med sina två band. Hennes sång ÄR DU FORTFARANDE ARG? är fenomenal. Sedan har du REGINA SPECTOR, MELISSA HORN och FRIDA ANDERSSON med sin Sister Fay. Jag lyssnar i princip på all musik men min förkärlek går till amerikansk folkmusik och visor.

-Ett av dina andra projekt är ju också bandet WAISTCOAT RIOT. Ni verkar har blivit Backakarnevalens självklara ”opener” på Kirseberg Torg!.
-Ja, det är tredje året i rad som vi deltar på Karnevalen. Det ska bli kul som vanligt. Vi bildades förresten här på Backarna nere på Kirkegaards SESSION PÃ… LUNDAVÄGEN. Där träffade jag de andra i bandet förutom John Ström: Andreas Lupander, Sebastian Garcyna Johansson, Morgan Brydén samt Per som nu har slutat.Namnet WAISTCOAT kommer av att jag tyckte vi skulle ha några scenkläder som identifierade oss lite. Och det blev västar..haha..

Vi måste prata lite om ditt sommarprojekt, säger jag. Det verkar mycket kreativt. Hur var det nu, skulle du köra en flotte från Malmö till Göteborg?
– Haha,, ja, det är min kompis Anders Bjärborn och jag som ska spela musik på ett flotte, eller närmare sagt en pråm med pontoner som väger 3 ton bara i solitt järn.Det är han som har byggt den och vi ska hålla till längs rutten Fiskekyrkan – Trädgårdsföreningen i Göteborgs kanal. Vi har en sida på FB där folk kan följa projektet som heter MUSIKFLOTTEN.https://www.facebook.com/Musikflotten-398470100335820/… Vi lägger till även på vägen upp i Varberg och Halmstad.Vi kommer att uppdatera med bilder via Instagram under ‪#‎flottselfie‬ Hoppas folk vill följa oss under sommaren. Jag åker dock ner varje vecka till Malmö och håller i MUSIKQUIZET så lugn det upphör inte under sommaren!
Kul, tycker Kirseberg News och lovar följa färden.

Nu kommer vi in på musikaliska influenser hemifrån.Är Theo en produkt av sin familj? Nu visar det sig att ingen av föräldrarna är engagerade i musik i någon större grad.
– Mina föräldrar var dock lite speciella, säger Theo, varje kväll nattade de mig med att sjunga något. Antingen mamma på svenska eller pappa på tyska. Han kommer nämligen från Wien ursprungligen. Jag har förstått i efterhand att detta nattningssätt inte är av bland de vanliga, så jag ser tillbaka på det med värme. Min mamma var också tillsammans med Björn Afzelius i ungdomen och hängde runt Hoola Bandoola Band så kanske har det kommit den vägen. 🙂 Jag började dock inte spela gitarr förrän i 20-årsåldern och att jag kom att göra det offentligt är tack vare musikern Jan Kirkegaard som spelade på olika ställen.Han är verkligen en musiker jag ser upp till! Nu spelar jag själv på flera ställen förutom Mässingshornet och det är så jag försörjer mig. (Kirseberg News minns också Jan Kirkegaard som riktig stödjare på den tiden, trots att man hade fel kön och fel ålder. I mitt fall orkade jag inte ”igenom” mansdominansen).

När det gäller quizet på Hornet, hur jobbar du för att få ihop alla låtar varje vecka?
– Jag går och grunnar mest hela tiden på olika förslag. Det är lite som du beskrivit i intervjun med Mark och onsdagsquizet att det blir som en livsstil. Man lever med det från det man vaknar till det man somnar.
– Det är ju inte ett av de precis lättaste musikquiz man varit på, säger Kirseberg News. Du kan inte sänka ribban lite ibland?
Vi skrattar. Han svarar att han får se..

-Om ni nu strandar med flotten någonstans på vägen till Göteborg och hamnar på en öde ö, avslutar jag intervjun, vad skulle du vilja ta med dig för litteratur och musik för att överleva?
– Ã…h, absolut PER ANDERS FOGELSTRÖMS Stockholmssvit Mina drömmars stad samt DOUGLAS ADAMS Liftarens guide till Galaxen. De står främst i min bokhylla. I sångväg blir det sången FIRST DAY OF MY LIFE av Bright Eyes. Att jag väljer den är för att den handlar om kärlek, Jag är den romantiska killen och i och med att jag ska gifta mig med min livs kärlek FELICIA den första oktober 2016 dedicerar jag den till henne.https://www.youtube.com/watch?v=xUBYzpCNQ1I

– Och bröllopsresan? Vart går den?
– Den blir i början av 2017. Vi kommer att resa till Karibien eller Hawaii och verkligen mysa och rå om varandra. Vi får se mer exakt vart det blir senare.
Kirseberg News tackar för intervjun och önskar honom många fina musikquiz framöver på Mässingshornet innan livet går vidare även för honom.För det här är ingen kille som sitter och rullar tummarna i livet, det förstår man!