Apotek Måsen

NY TJÄNST PÅ APOTEKET MÅSEN: fr o m 1 juni 2016

: BLODTRYCKSMÄTNING

Jag besöker apotekare Narida Curic som arbetar bakom disken på apotek Måsen vid Kirsebergs Torg. Hon är ett känt ansikte där sedan många år. Förutom henne är det två andra apotekare anställda. Nu vill de göra en intervju angående blodtrycksmätning för Kirsebergaborna.

Narida

– Hej Narida, vad är det på gång på apotek Måsen som du vill berätta om?

– Hej, vi ska införa en ny tjänst, blodtrycksmätning, på apoteket. Eftersom det har varit en stor efterfrågan från kunderna så möjliggjorde vi den tjänsten också. Förutom blodtrycksmätning på Apoteket Måsen så har vi även e-handel dvs att man kan beställa både läkemedel på recept och andra produkter via nätet. Man beställer och betalar via internet och hämtar sedan varorna på apoteket.

– Som jag förstår har du arbetat på apoteket både före och efter ombildningen till privatägt. Den nye ägare är nu Torgny Skogfeldt. Jag har läst på lite om Apoteksgruppen: det är en frivillig apotekskedja som består av 173 apotek, vilka ägs av cirka 180 egenföretagare. En serviceorganisation, som är statligt ägd stöder och samordnar egenföretagarna. När skedde omvandlingen till privatägt här i Kirseberg och hur har din arbetsituation förändrats, tycker du?

– Torgny tog över apoteket i maj 2015. Innan han tog över apoteket blev jag tillfrågad om jag ville vara kvar och ta hand om apoteksverksamheten och ta hand om kunder som jag gjorde tidigare. Jag tackade ja och jag tycker att det har fungerat bra sedan Torgny kom till apoteket. Torgny är också apotekare och har stor erfarenhet av både apoteksverksamhet och även av att bedriva ett apotek eftersom han gjorde det tidigare innan han tog över apoteket Måsen. Jag vill också informera kunder att vi är 3 anställda på apoteket och alla har apotekarutbildning.

– Jag ser att Apoteksgruppen arbetar med ett hjärta för kvinnofrågor. Jag hittar två projekt i synnerhet som är värda att ta upp:
I augusti 2015 startade Apoteksgruppen ett samarbete med Svenska FN-förbundet genom kampanjen ”Hej Snippan!“ en kampanj för livet och underlivet”. Hittills har kedjan samlat in över 600 000 kr till Svenska FN-förbundets projekt Flicka ett projekt som syftar till att synliggöra och stärka kvinnors och flickors rättigheter runt om i världen med fokus på att motverka barnäktenskap och könsstympning. Nu i år vann ni pris för detta, då branschorganisationen FRII (Frivilligorganisationernas Insamlingsråd) varje år ger pris till bästa insamlare. I tuff konkurrens med bland annat IKEA och Lidl, gick priset för Årets företagssamarbete 2015 till Apoteksgruppen och Svenska FN-förbundet för Hej Snippan! en kampanj för livet och underlivet.

Ni vill också förändra synen på klimakteriet. Ni skriver på er sida:
”Fyra av tio svenskar har en negativ syn på en naturlig period i kvinnans liv – klimakteriet. En av fyra har dessutom någon gång använt nedlåtande ord såsom klimakterietant eller klimakteriekossa. Detta visar en färsk undersökning genomförd av Novus, på uppdrag av Apoteksgruppen, som nu höjer rösten för kvinnors hälsa och lyfter klimakteriet som ett ämne vi behöver prata mer öppet om.”
Hur känner du inför detta? Det måste vara starkt att arbeta för en grupp som så konkret visar var de står i kvinnofrågor!

– Det känns jättebra! Både apoteket Måsen och Apoteksgruppen har alltid jobbat med olika stödverksamheter. Vi stödjer både bröstcancer- och prostatacancerkampanj. Det här med att stödja utsatta flickor och kvinnor i världen känns extra viktigt för att den formen av stöd behövs. Härmed vill jag passa på att tacka alla kunder för deras stöd för det är de som faktiskt uppmärksammat och bidragit med sina gåvor. Utan detta stöd från kunderna så hade vi inte lyckats som vi har gjort idag. STORT tack ännu en gång!

– För att återvända till det som är aktuellt för Kirseberg. Är det nu bara för alla att komma förbi och få blodtrycket mätt? Är det några råd du kan ge dem som redan vet att de har ett högt tryck?

SVAR: Vi börjar med blodtrycksmätning 1 juni. Ordinarie pris är 40 kr och under hela juni månad bjuder vi våra kunder på blodtrycksmätning för 20 kr.
-Under juli månad har vi också ett erbjudande för våra kunder, om man handlar för minst 50 kr egenvårdsprodukter så får man en tandkräm på köpet, värde 29 kr.
-För alla småbarnsföräldrar och blivande föräldrar har vi gratis startpaket babybox. Man registrerar sig på vår hemsida www.apoteksgruppen.se och hämtar boxen i apoteket.
– Apoteksgruppens kundklubb är alla välkomna att gå med i, där har vi bra erbjudanden för alla kundklubbsmedlemmar. Till slut vill jag informera våra kunder att de är välkomna att ringa direkt till apoteket Måsen på telefonnummer 040-182965. Vi besvarar alla frågor, förbeställer medicin och rådgiver.

Tips till alla som har högt blodtryck: Vid sidan om läkemedelsbehandling så finns det en del icke farmakologiska åtgärder som rekommenderas. Rökning är en stor riskfaktor och därför är rökstopp det man ska sträva efter. Det är viktigt med motion eller måttlig fysisk aktivitet, till exempel 30 min 3 gånger i veckan. Vid övervikt är viktreduktion också en viktig faktor. Det finns samband mellan hög alkoholkonsumtion och högt blodtryck och därför bör man minska intag av alkohol. Även saltintag bör reduceras. Förutom det är det viktigt att man kontrollerar blodtrycket och vid höga värden kontaktar sin läkare.

– De råden tackar vi för! Kanske kan du till slut säga några ord om dig själv då många sett dig genom åren?

Jag kommer från Bosnien och min apotekarexamen tog jag 1987 i Bosnien. Några år efter att jag flyttat till Sverige fick jag även svensk apotekarexamen och har jobbat sedan dess(1998). 2001 började jag jobba som chef på apoteket Måsen och det är tack vare våra kunder som är världens snällaste och bästa som jag trivs och har stannat kvar tills idag.


Tillägg av Kirseberg News: http://www.dn.se/debatt/svenska-kvinnor-riskerar-brostcancer-helt-i-onodan/