Välkommen till Kirsebergs Mötesplats!

_DSC0479 kopiera

Välkommen till Mötesplatsen på Kirseberg!

Den som möter mig med de orden i dörren är Agneta Stråhed, samordnare för MÖTESPLATSEN och ANHÖRIGverksamheten på Kirseberg.

Mötesplatsen2

Patricia Jönsson och Agneta Stråhed

Agneta har sitt kontor strax till höger när man kommer in i lokalerna. Dörren verkar stå på halvglänt hela tiden. Det är flera ansikten som tittar förbi medan vi pratar, kuvert överlämnas, frågor ställs.. t o m en delad tipsvinst delas ut av en äldre man som tittar in. Hur mycket det blev? 28 kronor.. Agneta verkar vara en central person.

– Hur länge har du hållit på med socialt arbete, Agneta? undrar jag, du verkar som klippt och skuren till detta!
– Jag har arbetat 34 år inom vården, svarar Agneta. Ã…r 2000 började jag inom hemsjukvården här i Kirseberg och sedan gick det över till hälften med anhörigstöd och hälften med Mötesplatsen – vi är förresten två som delar på anhörigverksamheten i Stadsdel Norr, Stina Arosenius företräder den andra delen – det är en mycket bra kombination för jag fångar upp människor tidigt som t ex blivit ensamma och behöver knyta an till en ny social plats! Men du får skriva att vi stödjer alla åldrar från 0-100! Det gäller alltså inte bara för de övre åldrarna. Den nya generationen,40-talisterna, har andra krav och idéer än de tidigare generationerna. Bara positivt… Vi skrattar.

Jag fortsätter:
– Som jag förstår är det tre verksamheter på gång här samtidigt! MÖTESPLATSEN, CAFÉ BACKA och MEDBORGARKONTORET.
Vad innehåller MÖTESPLATSEN för delar?
Agneta börjar med att visa mig runt i lokalerna och jag tar lite foton under tiden. Hon berättar medan vi går:
– Här har vi biljardhörnan där några samlas, i pianorummet till höger tränar Intermezzokören på onsdagskvällar. Hon pekar vidare på ett annat rum vi passerar:
– Tre datorer, som det är fritt att komma in och använda efter behov under våra öppettider. Flera grupper och cirklar pågår tex qui gong, bingo, blomarrangemang och anhörigstödsgrupper. Vem som helst kan komma in till mig och be att få hjälp med att starta en cirkel. Det kan vara allt ifrån en bokcirkel till dansa hiphop! ler Agneta. Det enda kravet är att du är över 18 år gammal. Vi har ett stående schema för veckan som jag skickar dig. Där kan folk läsa mer nogrant.

_DSC0488 kopiera

_DSC0495 kopiera

_DSC0491 kopiera

_DSC0485 kopiera
– Och CAFE BACKA? Hur fungerar det? undrar jag
– Café Backa, café och restaurang, drivs av den dagliga verksamheten inom LSS numera och företräds av Patricia Jönsson. Dit kan man komma och äta dagens rätt för endast 60 kronor måndag-fredag. De har också fika som frallor/kakor. Alla är välkomna!

_DSC0497 kopiera

Nu kommer vi till det nya inslaget i verksamheten MEDBORGARKONTORET i SoF Norr, som fått en plats längre in i lokalerna. Susanne Nyberin sitter här och hjälper till.
– De flyttade hit i år och hit kan man vända sig för att få hjälp med olika saker. säger Agneta. Öppettiderna står också här på dörren om man har vägarna förbi.

_DSC0494

Mötesplatsen7

– Vi har också startat upp en FB-sida för alla tre verksamheterna gemensamt, fortsätter hon. Den heter MÖTESPLATS KIRSEBERG.https://www.facebook.com/M%C3%B6tesplats-KirsebergMedborg…/…
Där kommer vi att lägga all info fram igenom. Den kommer också att vara öppen för kommentarer och inlägg från medborgare.

– Nu är våren på väg, säger jag, jag såg att ni redan fått lite fina vårblommor planterade vid ingången! Har ni några spännande vårplaner fram genom förutom den regelbundna verksamheten?
– Ja, säger Agneta, vi kommer att ha en LOPPIS/Marknad den 28 maj och som mål har vi att senare framåt sommaren ha en GRISFEST à la Espana med helstekt gris, musik och sangria. Den kommer vi troligen att anordna tillsammans med en annan mötesplats vid Caroli City, VÄNKRETSEN.
Den är främst till för de som kommer hit regelbundet så tyvärr kan jag inte bjuda in hela Kirseberg!
Vi skrattar. Tiden har gått fort. Nu är det dags för Agneta att hålla i eftermiddagens cirkel i blommor/växter.

Jag samlar ihop mina papper och går.
På vägen hem funderar jag på oss födda på 50-talet. Vad ska vi ställa för krav på den sociala verksamheten?
Disco varje fredag? Lika krävande som 40-talisterna blir vi nog inte.. och så är vi ju färre så vi får plats att dansa loss! 🙂

_DSC0478 kopiera