Maj månads bibliotek i Kirseberg (2016)

_DSC0668 _DSC0666

 

Som alla vid det här laget redan vet så eldhärjades Kirsebergs bibliotek tidigare i våras och blev tvunget att stänga för sanering.

Ett tillfälligt bibliotek har öppnats på MÖTESPLATSEN bakom Coop. Du går runt hörnet vid bankomaten på Kirsebergs Torg och nerför en backe. Där ser du skylten Mötesplats Kirseberg. Du går in till caféet och tar sedan till vänster. Längre fram ser du en skylt med ordet BIBLIOTEK.Det håller öppet vid tre tillfällen i veckan under maj månad 2016. Se foto för exakta tider! Det ordinarie biblioteket är klart att återvända till på måndag den 30 maj 2016.Då öppnar man kl.10.00.

Jag besöker Charlotte Högström, bibliotekarie, för att se hur det går för dem. De har fått en lokal till sitt förfogande där ett antal böcker, såsom barnböcker, romaner, deckare och romantikböcker går att låna på plats. Det står också nyutkomna böcker på två snurror vid dörren. Där finns flera mycket eftersökta böcker, som det står hundratals i kö efter nere på stora biblioteket!

_DSC0654

– Hur tycker du att det har gått hitintills med denna lösningen? undrar jag.
– Det har gått mycket bra. Tack vare Agneta Stråhed på Mötesplatsen kunde vi snabbt få en lokal och komma igång med verksamheten igen. Vi vill verkligen tacka henne för detta snabba erbjudande! Det känns viktigt att kunna upprätthålla ett basutbud. Vi hjälper till med att reservera och ta emot böcker här under maj månad, säger Charlotte. Man kan också läsa alla tidskrifterna på plats, såsom Illustrerad Vetenskap, Femina m fl som vanligt.Det är bara att komma hit!
Vi har också genomfört en del av vårens planerade program, fortsätter hon, och det som står på tur nu är en rundvandring i Segevång den 17 maj som inriktar sig på arkitekturen där. Det går bra att anmäla sig påwww.malmostad.se/kirsebergsbibliotek
Har man några frågor eller vill kontakta oss i allmänhet, skriv till kirsebergs.bibliotek@malmo.se

-Hur har händelsen påverkat din egen arbetssituation?
-Förutom att sitta här mina pass hjälper jag till på andra bibliotek. Jag har hitintills varit på Tygelsjö och Bellevue bibliotek samt på Stadsarkivet. Det är lärorikt att se hur andra platser jobbar och jag har fått flera bra idéer att försöka spinna vidare på!
– Har det kommit fram mer om branden och dess orsaker, undrar jag.
– Nej, säger Charlotte, vi får se vad som händer. Nu talar vi om något trevligare! Måndagen den 30 maj, öppningsdagen serveras det TÃ…RTA från och med kl. 15!. Vi bjuder så länge tårtorna räcker och vi ska ju ha öppet till kl.19 så det blir några stycken! Vi skrattar.

Jag minns nu de nyutkomna böckerna på snurrorna vid dörren ..kanske kan jag få med mig någon hem. Jag behöver en ny bok efter Havskatten av Ann Rosman som jag avslutade igår.
– Kan du rekommendera några av de nya böckerna? undrar jag lite bakslugt..

_DSC0660
– Javisst, säger Charlotte och vi går bort till snurrorna. Hon håller fram tre böcker. Dels en bok om piratradiodrottningen Britt Wadner som startade Radio Syd ute på havet, på den tiden det var förbjudet att sända privat i Sverige. De höll till ute på internationellt vatten i en båt under sex år tills de fick lägga ner verksamheten.
-Mycket intressant läsning, säger Charlotte. Den heter PIRATERNA PÃ… ÖRESUND. Sedan har vi denna roman av ELENA FERRANTE, Min fantastiska väninna. Det handlar om två kvinnors vänskap.
– Den tar jag, tänker jag tyst, de skrev om Ferrante i Vi Läser häromsistens. Perfekt!
Charlotte fortsätter:
– Så har vi också denna fina bok SWEET SPOTS OF NEW YORK av ROY FARES. Den handlar om hans favoritställen i New York när det gäller bakverk och det mesta i sötväg. Man får följa med honom runt och provsmaka! Men som sagt, det finns många fler här! Det är bara att komma in!

_DSC0661

_DSC0663

Jag tackar för mig och samlar ihop mina papper och får Ferrantes bok med mig och går hemåt. Så då vet ni att den är utlånad 14 dagarfrån och med nu! 🙂