Kirsebergs främste quizmaster

En intervju med Mark Raleigh från Irland

Mark slår sig ner i intervjufåtöljen och säger att han aldrig har blivit interjuad förr så det ska bli spännande värre! Hans sambo Linda är med och vi skrattar alla tre. Anledningen till att jag vill göra intervjun är att Mark är en känd Backaprofil med sina åtta år runt quizborden på både Gamla Baronessan samt Mässingshornet, där han nu huserar sedan flera år tillbaka.

– Jag har hunnit med fyra ägare på Kirseberg under dessa år, säger Mark, hos Christer Lindell som tog över Gamla Baronessan; även en tid när Eva-Marie drev stället, sedan två omgångar för Johnny Levin som hade Mässingshornet och slutligen nu sist hos Rade och Andrej på Mässingshornet. Christer Lindell kände jag förresten redan från Möllevångscaféet han drev där då; jag kom nämligen till Sverige redan den 9 februari 1981. Att jag vet datumet så väl beror på att jag bara skulle till Sverige på semester i tre veckor och nu har det blivit 35 år!! Vi skrattar igen.
– Jag passade då på att besöka den irländska puben Fagens i Malmö och råkade vara med på ett engelskt quiz. Då sköttes det av en kille från Nya Zealand och när han bara skulle åka till Holland för att hänga med sin nya tjej därifrån en vecka, tog jag över som vikarie EN torsdag. Trodde jag…Tja, det gick som det gick, killen kom inte tillbaka och jag blev ordinarie. På den tiden var det inte så vanligt med quiz och jag måste få skryta med att jag sedan var en av de första som startade ett quiz på svenska i Malmö. Ni ska också veta att quiz är främst en engelsk angelägenhet och under min uppväxt på Irland, jag är 54 år nu, fanns det knappast något. Mina fem syskon har aldrig någonsin gått på en pubquiz på Irland, däremot när de bodde utomlands, vilka alla gjorde i olika perioder. En av mina systrar bodde ca 20 år i USA och när hon återvände och öppnade eget så var det en teater hon startade på andra våningen över puben, inte en quizplats.

Mark fortsätter: Innan jag flyttade till Kirseberg, var jag på ca 7 – 8 pubar runt om i Malmö. Ett ställe var Syltan, där jag startade ett svenskt quiz som blev succé, så jag arbetade där parallellt med Fagans, en period. Sedan gick jag över till enbart svenska quiz och på den vägen är det, men jag försöker ha något av en irländsk anda i mina frågor ändå.

Vi pausar en stund och jag brygger kaffe. När vi återvänder till frågorna undrar jag om han aldrig tröttnar på det hela. Nej, blir svaret. Det har blivit en livsstil för mig, svarar han. Jag lever med mina quiz hela veckan runt; samlar idéer från alla möjliga håll: spel, tidningar, Tv, filmer, you name it.. Ibland skickar folk in förslag till frågor och det tycker jag är roligt, men jag tar mig rätten att formulera om dem och angripa frågeställningen från mitt håll. Vissa ämnen är ju givna på ett quiz, men jag välkomnar gärna mer ”kvinnofrågor om man kan säga så. Att gripa över alla generationer är också en utmaning; här gäller allt från Edvard Persson till Justin Bieber. Tyvärr har nog yngre det något lättare på själva musikfrågan.
– Framåt söndagen har jag samlat på mig en mängd frågor, fortsätter Mark och sedan bearbetar jag dem fram till samma dag som de ska ges, dvs onsdag på Mässingshornet. I sista stund kan jag byta ut en fråga om något speciellt har hänt t ex nu när David Bowie gick bort. Quizen har följt en ganska likartad mall under alla år; jag har bantat bort några frågor och lagt till bildfrågor vilka är mycket populära och bidrar till en livlig debatt runt borden. Jag har också prövat på att använda Powerpoint men för det krävs det två Tv-skärmar, vilket inte Mässingshornet har.

– Om vi tittar just på ditt nuvarande quiz på Mässingshornet. Hur skulle du vilja beskriva din situation där?
– Min främsta uppgift på en quiz är att skapa STÄMNING där, få folk att trivas och komma tillbaka. För mig själv är det en mycket viktig social träffpunkt under veckan. Många gäster har blivit privata vänner, flera lag har blivit stammislag och ligger i krig med varandra. Vi skrattar. Mark fortsätter: Vi har Lågan, Fyrverkerimästarna, Släckarna, Äta/Quizza/Dö, Massiv Hörn, Allquizarna, Azz Always, Värjan..fick jag med alla? Sedan dyker andra spontana konstellationer upp varje vecka också. Mina stamlag har döpt mig till questionMark. Det tycker jag är fyndigt, haha..

-Hatten du går runt med till ölfrågan.. är det din farfars, eller? Vi skrattar igen. Nej, säger Mark, den tillhör Mässingshornet och används även till söndagsquizet av Theo. Men visst är den fin? Ölfrågan är quiz masters egen och det är jag som bjuder vinnaren då. Förutom kvällens slutgiltiga vinnarlag har vi också en säsongstävling varje höst och vår. Jag samlar alla resultat i en Excelfil och räknar ut alla lags medel. Laget med högsta värde vinner ett hemligt pris som bara Rade vet om! Men tro inte att jag gör uppehåll på sommaren, skrattar Mark. Under sommaren har jag quizen ute som kanske många har sett när de går förbi. Jag lägger mig också vinn om att gå runt till alla borden och ställa frågan personligen istället för att ha en mikrofon. Jag går också runt efteråt och går igenom alla svaren med varje lag. Jag får bättre kontakt med gästerna så och ser snabbt om det uppstått ett missförstånd eller om någon har en fråga. Efter varje onsdagsquiz är jag ganska slut: det blir som urladdning varje vecka, ungefär som efter att ha spelat en match. Vi tror honom..

– Ja, du verkar verkligen ta detta på allvar, trots att du säger att det bara är en hobby. Du skriver väl inte frågor på din arbetstid på jobbet? Det var bara en retorisk fråga..  Svara istället på detta: du som har upplevelsen av två länder, vad skulle du vilja ta med dig från Irland till Sverige?
– Från Irland skulle jag vilja ta med mig den sociala atmosfären, tänker Mark. Det finns en naturlig fallenhet för att vara social där, visa omtanke och tala med varandra. Det finns en värme i luften. Vi tränas ju tidigt i det, då puben/restaurangen är som vårt förlängda vardagsrum. Dit går alla; i stället bjuder vi inte så gärna hem folk som i Sverige. Om någon säger att den vill bjuda dig på middag, så menar han indirekt på puben om inget annat sägs. Man kunde önska att svensken hade samma tillgång till en offentlig samlingspunkt. Här förknippas puben tyvärr mest med ett viss grupp människor.
Kirseberg News flikar in: – Precis vad Kirseberg News önskar också med sitt arbete! Vi i Sverige måste skapa fler offentliga sammanhang där människor kan träffas och finna trygghet och glädje bortom arbetslivet utan att det är för höga trösklar in! Tillsammans är vi starkare när vindarna nu blåser kallare! Det enda vi har är varandra, som någon sjunger om..

– Religionen på Irland har inte heller haft samma inverkan som här, analyserar Mark, den lever i god samverkan med pub/restaurangkulturen. När jag växte upp där så var det mässa i kyrkan varje timme hela förmiddagen på söndagarna. Sedan stängde den och pubarna öppnade på eftermiddagarna och så gick alla dit istället! I gengäld så har ju Irland ett starkare klassamhälle än Sverige som även avspeglar sig i pubmiljön: förr fanns oftast två avdelningar, en för arbetarklassen och en för medelklassen, baren/loungen, där det också kunde finnas en avdelning för kvinnor och en för män. Vissa ställen skulle inte en gift kvinna gå till utan sin man osv osv.. allt det här sista skulle jag inte vilja ta med mig till Sverige, skrattar Mark och vi instämmer.
Nu börjar Mark titta på klockan. Oj, tiden har runnit iväg och Kirseberg News har varit en sväng till Irland rent mentalt. Ni har en tid att passa, undrar jag?
– Ja, det är söndag och då är det musikquiz på Mässingshornet och det vill vi inte missa…
Jag nickar och förstår plötsligt ordet livsstil lite bättre..

Innan de går undrar Mark om jag tar med länken till hans FB-grupp där folk är välkomna att titta in och det lovar jag.
https://www.facebook.com/groups/1490813494513429/?fref=ts
Jag hade en fråga till om vad han skulle kunna tänka sig att ta med sig till Irland från Sverige.. men jag tror jag vet svaret redan..