Kirsebergs främste sakletare

KIRSEBERGS FRÄMSTE ”SAKLETARE”..
En intervju med Åsa Håkansson.

Hej Åsa, så roligt att komma hit till din affär OCKRA i Kirseberg! Jag har gått förbi många gånger men nu blev det av!

När man kommer in i din affär slås man av mångfalden.Detsamma syns på din FB-sida! Du säljer ju allt från gamla fönster till tyger. Är du Kirsebergs främste ”sakletare”! 🙂 Var hittar du allt detta?
– Mångfalden speglar min egen smak och mina intressen. Jag växte upp med gamla saker omkring mig och särskilt tillsammans med pappa var fritidsintresset att åka runt till handlare i trakterna runt Oskarshamn där jag växte upp, och handla o byta grejer. Vi gick på otaliga auktioner också, och loppisarna började komma då, t ex Emmaus Björkå öppnade sin loppis utanför Åseda, och det var ett återkommande lördagsnöje att åka dit och handla. Så har det fortsatt genom livet, jag har aldrig haft något större intresse för nya saker. När jag renoverar gör jag det helst med gamla grejer, liksom när jag inreder. Och jag hittar fortfarande mina saker på auktioner, loppisar och handlar också av privatpersoner.

Man ser att du dras till en tidigare period i historien, åt tidigt 1900-tal. Ordet ”vintage” kommer upp i mitt huvud, ”äldre vara av god kvalitet” ”från en annan era” osv. Vad är det som lockar just dig med vintage?
– Återigen speglar det mitt eget förhållningssätt till prylar, jag har ju själv alltid använt gamla bruksföremål hemma, som emalj, porslin, möbler, kläder osv. Jag kommer förmodligen aldrig att bli antikhandlare med finantikviteter eftersom det inte ligger för min egen livsstil. Däremot vill jag omge mig med just kvalitet och det som i mina ögon har stil och känsla. Och det kan vara allt från ett allmogeskåp från mitten 1800-talet till 30-talsfåtöljer, teakhyllor från 50-talet och nydrejade koppar av någon keramiker jag gillar. Men ja…när jag ser mig omkring i mitt hem, är det faktiskt svårt att hitta saker tillverkade efter femtiotalet.

Jag ser på din FB-sida att du öppnade här på Vattenverksvägen 42, våren 2014 och att du fick idén till företagsnamnet när du stod och målade väggarna i ockra. Vad var det som lockade med en affär av det här slaget?
– Tanken har alltid varit att ha någon form av verksamhet med försäljning av saker och kanske även café, och jag fick en del inspiration och uppmuntran just i den vevan, till att öppna butik i Malmö istället för att vänta tills jag eventuellt flyttar ut från stan. Jag tycker om att skapa en trivsam miljö i butiken, där det är mysigt men också intressant att komma in. Jag gillar när folk är nyfikna på sakers historia och berättar gärna vad jag vet. Särskilt om jag köpt tinget av en person som använt det länge, kan den historien följa med som ett slags mental patina på föremålet. Sen är detta med att sälja sånt jag tycker om också en bra övning att inte bli för fäst vid grejer, och låta dem äga en. Jag har mycket lättare idag att släppa taget om saker från mitt eget hem än för ett par år sen. Med butiken får jag chans att ha sakerna ett tag och sen se dem hamna på rätt ställe, som är i någon annans hem.

Du har ju inte öppet varje dag men jag ser att du kommer att ha öppet Luciadagens eftermiddag mellan 13-17. Händer något speciellt här då? Kommer kanske Lucia hit? 🙂
-Det hade ju varit härligt, är det något tåg som vill komma förbi så hör av er! Jag har gamla nattsärkar med spets om ni saknar linne…. 🙂Jag arbetar mycket på olika håll, jag är ju bland annat musiker och lastbilschaufför, vilket också är anledningen till att jag inte har öppet så ofta, så det blir inte tid över till att ordna evenemang. Dock utlovas julstämning, kanske till och med att en doft av glögg blandar sig med den av linolja. Och med doften av tvål… jag har ju fått så fina tvålar till butiken…


Affären såldes våren 2019 till ”Bernard på Backarna”.