”Jag ville hjälpa människor”

Omslags-foto: Mässings-hornet på 1980-talet med Christer Lindell i baren.

En film från 80-talet om hur det var..

En intervju med CHRISTER LINDELL, Mässingshornets grundare.

Kirsebergs Allehanda och Kristoffer Zetterström bär in en bricka med rykande färskt kaffe och tre wienerbröd genom dörren på Kirsebergsgatan. Vi har bestämt träff med Christer Lindell kl. 15. 00. Han sitter och väntar på oss hemma.

Kristoffer samtalar med Christer.

Kristoffer Zetterström har fått kontakt med mig genom sitt sökande efter mer fakta runt Mässingshornets betydelse för Kirseberg. Han läser nämligen masterprogrammet i historia vid Malmö universitet och ska i en studie jämföra två postindustriella städer och deras utveckling via två miljöer. Han har valt att koncentrera sig på en pub i Newcastle, England och så Mässingshornet i Kirseberg. Han har precis kommit hem från England och är redan full med intryck och nu ska det bli flera..

_DSC0273 (1)
Christer i skuggan av sin bordslampa.

”Välkomna, välkomna”, säger Christer och vi slår oss ner och börjar fika ihop. När vi druckit lite kaffe säger Kristoffer till Christer att det i hans unga generation talas mycket väl om Mässingshornet; att det är en plats man absolut vill besöka och ”uppleva”. Han säger också att han är mycket glad över att få träffa grundaren och att få höra om en tid som nu börjar blekna bort något.

Tidningsartikel från 80-talet.

Christer, som börjar närma sig pensionsåldern, berättar i sin tur att han startade Mässingshornet 1987 som ett tredje projekt vid den tiden; dels hade han redan Le Grand Maleur ( från början hette den Café Mässingshornet) på Simrishamnsgatan vid Möllevången samt Hornet vid S:t Pauli kyrka. Då orkade man med mycket! skrattar han. Oj, oj, oj! Jag hade många järn i elden, många idéer om att revolutionera pubmiljön! In med teater, trolleri, öppen scen, cabaret, you name it!

Christer i baren på Restaurang Hornet vid Pauli kyrka.

Om någon sa att man inte kunde spela Kafka på en pub så gjorde jag det, skrattar han. Jag hade publik ända från Tyskland upp till Stockholm som kom till mig. Ja, inte bara till mig, min fru Karin lagade den mest fantastiska mat, vilken var vida känd. Och de kom för musiken också, säger Kirsebergs Allehanda. Det var ju du som kom till Kirseberg och satte igång hela den musikrörelse på pubar som nu finns kvar här 30 år senare! Ja, musik har alltid varit min följeslagare, säger Christer. Jag älskar jazz och spelade själv flera instrument. Speciellt älskar jag mässingshornens instrument: som trumpet och trombon.

Le Grand Maleur, Möllevången

 

MÖLLEVÅNGEN

Om vi återvänder till Möllevången, undrar Kristoffer, hur kom det sig att du startade dessa miljöer från allra första början? Du är ju socionom, eller hur? Christer tittar i fjärran och hämtar fram sina minnen: Jag har alltid velat hjälpa människor. Jag utbildade mig till socionom i Lund men jag gillade aldrig att prata med folk över ett skrivbord, jag kände att folk öppnade sig bättre i en annan slags miljö; jag kände att jag kunde göra mer för människor genom att skapa positiva, kreativa miljöer där jag fick kontakt med dem.

Unge studenten Christer Lindell

Jag förenade min två passioner i ett kan man säga. Jag ville ju själv ha någon plats att spela musik på. Och på den vägen blev det förutom mina perioder då jag reste i världen. Det är inte alla som har slagits med pirater i Afrika, skrattar han och berättar utförligt om ett av sina många äventyr utomlands. Men så kommer han tillbaka till nuet och säger att ja, nu sitter jag här, lite låst sedan en felbehandling av en fot. Men det är bara tillfälligt, säger han sedan, jag har många nya idéer på gång!

 

När jag säger till Christer att det är jazz från 20-talet på fredag på hans gamla Mässingshorn så känner han Marie Valentin väl och har i princip redan bestämt sig för att gå över och lyssna. Hur känns det att någon annan äger stället nu, undrar vi, är det nostalgiskt och ledsamt? Nej, nej, säger han, den perioden i mitt liv har jag släppt. Allt har sin tid, det är visdom det! Jag har fått uppleva de mest fantastiska saker

Christer Lindell i baren på Mässingshornet, Kirseberg

genom mina ställen, träffat en stor mängd kreativa människor, det har varit en rik period i mitt liv. Nu har jag som sagt nya idéer på gång men dom tänker jag inte berätta, säger han leende.

Christer i Mässingshornets kök

Vi tackar för oss, telefonen ringer. Snart kommer någon annan och hälsar på. Runt honom rör sig fortfarande en cirkel av människor i en strid ström.

C20
Christer Lindell som den första majgreven
”De levandes språk
har ingen gräns
De söker tillståndet
mellan varandra, där
allt är kärlek”
Göran Sonnevi
Foto: Ingvor Sabina Le John