Vattenverksvägen 1930-talet

Foto: Bernt Johnsson 1877 – 1943/ Malmö Museer
På 30-talet beskrevs Kirseberg i en guideturbok som ”ett fiskelägesliknande, täckt småstadssamhälle i storstaden”. Detta är en bild/vykort från Nya Vattenverksvägen från den tiden.
Den trädbevuxna platsen på vänstersidan gav namn till Kirsebergs Torg 1945. Huset före på vänstersidan, i hörnet Kirseberggatan, Johanssons Speceriaffär, är borta idag och även många andra hus längs Vattenverksvägen, mellan Källargatan och Lundavägen.

Det hus som fortfarande finns kvar är det stora huset på höger sida, Vattenverksvägen 20, där flera rörelser har verkat. Nordströms Affär fanns där redan i slutet av 1800-talet. Då var det en cigarr- och sybehörsaffär, samt utdelningsställe för dagstidningar och drevs av Maria Nordström. Sedermera blev det en cigarr- och tobaksaffär.
Under mer modern tid var huset en pizzeria och i slutet på 1980-talet kom den att heta La Baronessa Restaurang och Pizzeria, vars namn fortfarande sitter i folks medvetande.

Rakt emot i hörnet Källargatan, i det lägre mörkare huset på höger sida, drev systrarna Anna och Augusta, kallad ”töserna” av Backaborna, en speceriaffär, på 1930-talet, som hökaren O. Jönsson redan hade startat på 1870-talet.Den gamla seden med en silltunna och en potatislåda innanför dörren hölls länge vid liv av ”töserna”. Men på 1940-talet, då butiken bytte ägare förändrades det. Då sålde man kött- och charkuterivaror.