Från Villa Saaris till Saarisgården

Saaris gården färdigt 1935. Vykort: Pether Larsson
Kirseberg 1930. Villa Saaris i nedre högra hörnet med omgivande trädgård. Foto: Torbjörn Andersson (1942 – 2015) Malmö Museer

Villa Saaris uppfördes av konsul och grosshandlare Bertil Sederholm som flyttade in den 1 april 1891. Änkan Sederholm bodde kvar i Villa Saaris fram till sin död 1933. Yngsta sonen Folke Sederholm ärvde Saaris men sålde marken till Malmö kommun som rev Villa Saaris någon gång i mitten av 1930-talet. 1938 stod nybyggda Saarisgården på tomten. Saarisgården byggdes efter ritningar av Alfred Arwidius.

Här följer några minnesanteckningar dels från Sekr, emer. Edward Swedmark från ”den gamla tiden”, samt arkitekt Gösta Olson som fick uppdraget att bygga det hus som nu står där:

Här får vi ta del av några rader ur en bok om Emilie Bagge 1842-1931, som levde en period av sitt liv på Backarna:

”Emilie mindes första gången hon gick från Värnhem mot Kirsebergsvången som låg på högra sidan. Hon kunde se Högamölla, Vattentornet, Mattsonska bryggeriet med sitt höga torn. På vänstra sidan sidan låg de fina husen. Lundavägen var en fin och idyllisk gata men många fina villor och trädgårdar. Det låg vid havet med bara järnvägen emellan. Först kom villa Midhem, sen sommarnöjet Solbacken där senare villa Saaris byggdes 1891. Den låg mellan Midhem och Almedal, mitt emot gamla galgbacken och Gerlachs park. Almedal var granne med Höja och ännu längre ner längs Lundavägen fanns Hilmasro, Emmytorp, Carlvik och på andra sidan järnvägen precis vid havet låg Sjölunda som var ett lantställe. Det fick hon veta långt efteråt. Emilie hade fått lära sig att det fina folket var rädda för busarna på ”backarna” som Kirsebergsvången kallades. Och det var klart att det var många som pallade äpplen i deras trädgårdar, busarna höll till i Gerlachs park och det var nära och frestelsen var stor.”
Hela hennes liv i Malmö går att läsa på www.gullmay.se

Mer att läsa om Villa Saaris i Sydsvenskan: