Mattsonska bryggeriet

Fotografiet är taget nere från ena hörnet av Kirseberg Torg, ungefär vid nuvarande ”annonsrullen”. Långt före Coop fanns här ett bryggeri, Mattsonska bryggeriet , Svanbryggeriet. Det flyttade upp  ifrån stan, kvarteret Svanen, 1883/1884  till Maltgatan 103 när det blev för trångt i centrum.

Mattsonska bryggeriet vid Kirsebergs torg. 1883/84. Revs på 60-talet, Fotograf: Okänd

 

Bryggeriet expanderade och köpte upp andra kvartersdelar: Kirsebergsgatan 100 -101, Bryggaregatan 102, ytterligare delar av Maltgatan, 53,104 -105. Fram emot slutet av 1950, början 60-talet revs allt.

Mattsons att gå samman med 4 andra större bryggerier i Malmö och bildade Malmö Förenade Bryggerier 1912.Efter rationaliseringar fanns bara Richters och Malmquist kvar, när sen Pripps på 60-talet köpte upp detta bolag så blev bara bryggeriet på Ystadsvägen kvar, (Malmquist). 

Karta över Mattsonska bryggeriets läge

 

Baksidan av Mattsonska bryggeriet ner mot Södra Bulltoftavägen. Fotograf okänd

 

Mattsons bryggeri innehöll också en vattenproduktion